Kolumbian kongressi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kolumbian kongressin kokoontumispaikka, Capitolio Nacional.

Kolumbian tasavallan kongressi (esp. Congreso de la República de Colombia) on Kolumbian kaksikamarinen kansanedustuslaitos, joka käyttää maassa lainsäädäntövaltaa.

Kolumbian kongressi koostuu 102-paikkaisesta Senaatista (Senado) sekä 166-paikkaisessa edustajainhuoneesta (Cámara de Representantes).[1] Jäsenet molempiin kamareihin valitaan kansanäänestyksellä neljän vuoden kaudelle. 

Kongressin koostumus, organisaatio ja valtuudet määritelty Kolumbian perustuslain neljännessä pykälässä.

Molemmat kongressin kamarit kokoontuvat uusklassisessa Capitolio Nacional ("National Capitol") rakennuksessa Bogotán keskustassa. Talon rakentaminen alkoi vuonna 1847 ja päättyi vasta 1926.

Kongressi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kelpoisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kummassakin kamarissa on omat kelpoisuusvaatimuksensa, jotka on vahvistettu perustuslaissa, mutta on olemassa yhteisiä sääntöjä siitä, ketkä eivät voi päästä kongressin kummankaan kamarin jäseniksi.

Tällaisia syitä ovat esimerkiksi vankeustuomiot tai kaksoiskansalaisuus ihmisillä, jotka eivät ole syntyperäisiä Kolumbian kansalaisia.

Yhteisistunto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kongressi kokoontuu molempien kamarien yhteisistuntoon (Congreso pleno) vain poikkeuksellisissa tilanteissa. Näitä ovat:

  1. Presidentin virkaanastujaiset
  2. Vieraan valtion ja hallitusten päämiesten vastaanotto
  3. Oikeuskanslerin vaali
  4. Varapresidentin vaali kesken virkakauden
  5. Varapresidentin toimintakyvyttömyyden arvioiminen
  6. Korkeimman oikeuden tuomarien valinta
  7. Hallituksen ministerien epäluottamuslauseesta päättäminen 

Istuntokaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kongressilla on vuodessa kaksi sääntömääräistä istuntokautta: ensimmäinen 20 heinäkuuta - 16. joulukuu, ja toinen 16. maaliskuusta - 20. kesäkuuta .

Hallitus voi kutsua koolle ylimääräisiä istuntoja milloin tahansa, mutta ei koskaan kesäkuun 20. päivän jälkeen vaalivuonna, ja Kongressi voi näissä istunnoissa keskustella vain hallituksen sen harkittavaksi osoittamista asioista.

Senaatti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Senaattiin valitaan 102 jäsentä neljäksi vuodeksi. Sata senaattoria valitaan vaaleilla, joissa koko maa on yksi vaalipiiri. Loput kaksi valitaan alkukperäiskansojen yhteisöistä. 

Senaattoriksi valittavan henkilön on oltava syntyperäinen Kolumbian kansalainen, ja vaalien aikaan yli 30-vuotias.

Edustajainhuone[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kongressin alahuoneeseen eli edustajainhuoneeseen valitaan 166 jäsentä neljäksi vuodeksi. Vaaleissa on alueelliset vaalipiirit. Edustajaksi valittavan henkilön on oltava Kolumbian kansalainen (perustuu syntymään tai kansalaisuuden) ja yli 25-vuotias.

Vaalituloksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2014 valitussa kongressissa presidentti Juan Manuel Santosin keskustaoikeistolainen U-puolue sai suurimman ääniosuuden yksittäisistä puolueista. Viiden puolueen hallituskoalitio sai enemmistön sekä ylä- että alahuoneessa, mutta enemmistö oli niukempi kuin edellisellä kaudella.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Congress of Colombia