Kirjastokaista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirjastokaistan logo

Kirjastokaista on yleisten kirjastojen yhteinen netti-tv ja -radio. Se osa Kirjastot.fi-kokonaisuutta, joka on väylä kaikkiin kirjastopalveluihin. Kirjastokaista sisältää videoita, podcasteja, radio-ohjelmia sekä blogi-artikkeleita kirjoista ja kirjailijoista sekä kirjastoista ja niiden palveluista. Kirjastokaista osallistuu ohjelmillaan lukemisen edistämiseen sekä kirjastojen palveluiden ja ajankohtaisten teemojen esittelyyn, viestintään ja markkinointiin. Kirjastokaistan Koulutuskanava sisältää seminaarien ja koulutuspäivien suoralähetystallenteita ja haastatteluja. Ohjelmat sopivat niin kirjastoammattilaisille kuin alan oppilaitostenkin käyttöön. Monet ohjelmista käsittelevät aiheita, jotka soveltuvat koulutusmateriaaleiksi muillekin kuin kirjastoalan ammattilaisille.

Kirjastokaistalla julkaistaan myös paikallisten kirjastojen tuottamia videoita. Kirjastokaistan työntekijät opastavat videoiden ja podcastien tuotannossa niin tekniikan kuin sisältöjenkin osalta sekä auttavat ohjelmien markkinoinnissa. Kirjastokaistaa rahoittaa Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö.

Ohjelmien käyttäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjastokaistan ohjelmia voi jakaa ja upottaa vapaasti[1] eri sivustoille, blogeihin ja oppimisympäristöihin sekä näyttää tilaisuuksissa ja osana opetusta oppitunneilla niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Ohjelmilla ei ole rajattua julkaisuaikaa, vaan ne ovat katsottavissa ja kuunneltavissa rajatta. Ohjelmat on lisensoitu Creative Commons -lisenssillä (CC BY-NC-SA).

Kirjastokaistan käyttää videoiden pääasiallisena alustana Vimeo-palvelua. Kirjastokaista julkaisee lisäksi some-ympäristöön sopivat videot YouTubessa ja Facebookissa. Podcastien ja muiden äänitiedostojen alustana Kirjastokaista käyttää SoundCloud-palvelua. Kirjastokaista.fi-sivusto on tuotettu WordPress-alustalle.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjastokaista (pilottivaiheessa Kirjastokanava) alkoi projektina, jonka aikana kirjastoille luotiin kirjastoa videomateriaalin avulla esittelevä ja markkinoiva valtakunnallinen verkkopalvelu. Projekti rahoitettiin opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksella, joka myönnettiin Kirjastot.fi:lle kirjaston verkkotelevisiotoiminnan pilotointia varten[2].

Projektin ensimmäinen vaihe toteutettiin 1.10.2009–30.4.2010, jonka aikana palvelulle kehitettiin sisällöntuotantokonsepteja ja käyttöliittymä, luotiin yhteistyöverkostoja sekä tuotettiin sivustolle ohjelmia yhteistyössä Kuntakanavan (nyk. KuntaTV) kanssa. Pilottivaiheessa julkaistu Kuntakanavan tilaama Kirja- ja kirjastokanava -käyttöliittymä otettiin käyttöön 12.11.2009 eli runsas kuukausi projektin käynnistymisen jälkeen.

Projekti eteni seuraavaan vaiheeseen 29.3.2010, jolloin pilottivaiheen yhteistyö Kuntakanavan kanssa päättyi ja tuotanto siirrettiin kirjaston itse tuottamaan ja hallinnoimaan käyttöliittymään. Uusi käyttöliittymä erosi pilottivaiheen käyttöliittymästä niin alustansa, ominaisuuksiensa, ulkoasunsa kuin verkkopalvelun nimenkin puolesta. Uusi palvelu sai nimekseen Kirjastokaista ja sisälsi videoiden lisäksi myös äänitiedostoja eli yhdisti Kirjastotelevision ja Kirjastoradion. Ohjelmien tuotanto siirtyi tuossa vaiheessa kokonaisuudessaan myös Kirjastokaistan henkilöstön tuotettavaksi. Uutena osa-alueena mukaan tulivat suoralähetykset. Suorat lähetykset ovat olleet alusta alkaen maksuttomia ja kaikille avoimia.[3]

Kirjastokaista toimii OKM:n vuosittain myöntämän avustuksen turvin osana Kirjastot.fi:tä eli kirjastojen valtakunnallisia verkkopalveluita Helsingin kaupunginkirjastossa. Kirjastokaistan toimipaikka on Helsingissä, mutta ohjelmaa tehdään resurssien puitteissa myös muualla Suomessa. Kirjastokaistalla työskentelee kolme päätoimista henkilöä (toimittaja-tuottaja sekä kaksi kuvaaja-editoijaa).

Kirjastokaistan tuottamia dokumentteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelmasarjoja Kirjastokaistalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Usein kysytys kysymykset. Kirjastokaista.
  2. Tietoa Kirjastokaistasta kirjastokaista.fi. Viitattu 19.1.2022.
  3. Kirjastokaista LIVE kirjastokaista.fi. Viitattu 19.1.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]