Kipa ja ihmeolentojen aika

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kipa ja ihmeolentojen aika
Kipo and the Age of Wonderbeasts
Kestoaika 23–24 minuuttia
Kehittäjä(t) Radford Sechrist
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Netflix
Julkaistu 14. tammikuuta12. lokakuuta 2020
Tuotantokausia 3
Jaksoja 30
Tuotanto
Tuotantoyhtiö(t) DreamWorks Animation Television
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Kipa ja ihmeolentojen aika (Kipo and the Age of Wonderbeasts) on yhdysvaltalainen animaatiosarja, jonka on kehittänyt Radford Sechrist ja tuottanut Bill Wolkoff. Sarja on sovitus Sechristin kirjoittamasta nettisarjakuvasta nimeltä Kipo (2015). Sarja on yhdysvaltalaisen Dreamworks Animation Television -yhtiön tuottama ja eteläkorealaisen Mir -studion animoima.

Sarja on suunnattu nuorille aikuisille ja sarjan tapahtumat sijoittuvat post-apokalyptiseen maailmaan. Sarjassa maan pinnalla elävät muutit, eli mutanttieläimet ja ihmiset elävät maan alla sijaitsevissa luolissa. Tarinan päähenkilö on Kipa Oak, nuori tyttö, joka etsii isäänsä heidän luolansa tuhouduttua. Matkallaan Kipan joukkoon liittyvät kaksi maan pinnalla elävää ihmistä, Susi ja Vinski, sekä kaksi mutanttia, Taavi ja Mandu.

Sarjasta tehtiin kolme kymmenen jakson pituista tuotantokautta, jotka kaikki julkaistiin vuonna 2020. Sarjan ensiesitys oli 14. tammikuuta 2020 kun sarjan ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin Netflix -suoratoistopalvelussa.[1][2] Sarjasta on tarjolla suomenkieliset tekstitykset ja jälkiäänitys. Suomenkielisen toteutuksen on tuottanut studio Uptempo Finland Oy ja ohjannut Joonas ja Bruno Lähteenmäki.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan maailmassa ihmiset elävät maan alla sijaitsevissa luolissa ja maan pinnalla elävät mutanttieläimet, eli muutit. Sarjan ensimmäisen kauden alussa 13-vuotias Kipa Oak joutuu eroon isästään, kun heidän kotiluolansa tuhoutuu muuttiapinan hyökättyä. Kipa matkustaa ympäri Las Vistasia, muuttien vallitsemaa maailmaa ja etsii isäänsä ja muita selviytyjiä. Maan pinnalla hän tapaa Susi -nimisen yksinäisen ihmistytön, joka kasvoi susimuuttien joukossa. Lisäksi hän tapaa hyväntuulisen Vinskin ja hänen hyönteismuutti-ystävänsä Taavin. Yhdessä he etsivät ihmisten varaluolaa.

Sarjan edetessä Kipa saa selville, että hänellä on megajaguaarin geenejä ja voi muuttaa kehoaan. Muiden ihmisten etsintää hankaloittaa sarjan antagonisti, Kapuleon, joka sieppaa ihmisiä ja kykenee hallitsemaan heitä tuottamillaan feromoneilla.

Sarjan hahmoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kipa - Päättäväinen ja utelias tyttö, joka etsii isäänsä jouduttuaan eroon hänestä heidän luolansa tuhouduttua.
  • Susi – Susimuuttien kasvattama kylmä ja itsenäinen tyttö, joka on kokenut selviytyjä maan pinnalla.
  • Vinski – Musikaalinen ja itsevarma ihmispoika, joka elää maan pinnalla keräten roskia muuttiystävänsä Taavin kanssa. Hän tarjoutuu auttamaan Kipaa löytämään kotinsa.
  • Taavi – Hyönteismuutti ja Vinskin paras ystävä. Hän muuttaa muotoaan toistuvasti kotelosta toukaksi, ja ikääntyy vanhukseksi, kunnes muuttuu taas koteloksi.
  • Kapuleon – Pöyrstäilevä mandrillimuutti, joka pystyy hallitsemaan ihmisiä tuottamillaan feromoneilla. Hän pyrkii tekemään Las Vistasista muuttien utopian.

Suomenkielisissä äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Saara Lehtonen  Kipa 
 Saana Norra  Susi 
 Joonathan Kettunen  Vinski 
 Sasu Moilanen  Taavi 
 Henri Piispanen  Kapuleon 
 Jari Salo  Lio, Harris 
 Markus Niemi  Jamack, Brad, Ruffles 
 Anni Kajos  Asher, Greta 
 Emma Louhivuori  Dahlia, Shoelace, Mandu 
 Petri Hanttu  Yumyan 
 Katja Aakkula  Kwat, Molly, Camille 
 Hanna Mönkäre  Amy, Dusty, Megan, Margot 
 Bruno Lähteenmäki  Francis, Gerard, Mulholland 
 Ella Pyhältö  Tohtori Emilia 

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja on saanut paljon ylistystä muun muassa näkyvästä seksuaalivähemmistöedustuksestaan. Yksi sarjan avainhenkilöistä on avoimesti homo ja aloittaa sarjan edetessä suhteen toisen miespuolisen hahmon kansa. Hahmo sanoo itse ääneen olevansa homo, mikä sai yleisöltä ja kriitikoilta kehuha, sillä tämä oli ensimmäinen kerta kaikenikäisille tarkoitetussa animaatiosarjassa.[3] Sarja oli myös ehdolla GLAAD-järjestön mediapalkinnolle.[4]

Sarjasta on julkaistu kolme albumia ja Daniel Rojasin säveltämä musiikki on saanut ylistystä kriitikoilta.[5]

Kipaa on myös kehuttu sen omaperäisyydestä ja tuoreudesta sekä sen värikkäästä ja eloisasta maailmasta.[6][7] Sarja oli myös ehdokas vuoden 2021 Daytime Emmy-gaalassa Paras lasten animaatiosarja -kategoriassa.[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]