Keskustelu mallineesta:Filosofia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Poistin tuon kuvan, pidin sitä häiritsevänä ja harhaanjohtavana jokaisen filosofia-artikkelin yhteydessä:

|

Mallineesta tulikin nyt varsin tylsän näköinen. Mallineissa olevien kuvien tarkoituksena on tuoda hieman luonnetta samaan sarjaan kuuluviin sivuihin. Häiritsevyys on tietysti suhteellista, mielestäni kuva on ollut ihan käypä, koska filosofia-sivut jäävät muuten abstraktin luonteensa vuoksi kuvattomiksi. Mutta harhaanjohtavuutta en ainakaan ymmärrä, kun kuvassa on itse rouva Filosofia (sekä Sokrates ja Platon). --Tomisti 16. maaliskuuta 2006 kello 12.51 (UTC)
Ongelma on kai siinä, että harva tunnistaa kuvan henkilöt ja siksi kuvasta on aika vähän hyötyä. En tosin oikein löytänyt parempaakaan. Mietiskelevä Sokrates on kai klassinen tapa kuvittaa filosofiaa. Miten olisi tämä yksityiskohta Rafaelin maalauksesta:
Lisäys: hoksasin, että alkuperäinen kirjoittaja saattoi viitata myös siihen, että on häiritsevää ja harhaanjohtavaa mennä vaikkapa nykyajan filosofiaa käsittelevään artikkeliin, jonka alussa on muinainen kuva. Nikke 16. maaliskuuta 2006 kello 13.36 (UTC)
Kannatan Rafaelia. Se on tunnettu, muutamassa lukion filosofian oppikirjassakin yms. Mielestäni tuo ei ole häiritsevä edes nykyajan filosofeja kuvaavissa artikkeleissa. --Myrtti <3 16. maaliskuuta 2006 kello 13.37 (UTC)
Ymmärrän nyt tarpeen kuvan vaihtoon, itse olen niin muinainen, etten huomaa tuollaisia :) Rafaelista, lähes sama kuva (eli juuri mallinetta varten leikattu versio) on jo käytössä mallineessa Malline:Länsimaisen filosofian historia. Tässä mallineessa voi hyvin käyttää tuota samaa kuvaa — toisaalta jos mallineet halutaan erottaa selkeästi toisistaan, kuva voisi olla myös joku muu mutta selkeästi eri. --Tomisti 16. maaliskuuta 2006 kello 14.35 (UTC)
Päällekkäisyys on kyllä ongelma. Ihanteellista olisi löytää filosofiamallineelle kuva, joka olisi abstraktimpi eikä olisi rajautunut esimerkiksi länsimaiseen filosofiaan. Enkkuwikiläiset näköjään pärjäävät ilmankin. Nikke 16. maaliskuuta 2006 kello 14.45 (UTC)

En.wikin malline olisi huomaamattomampi, mutta ajaa silti asiansa yhtä hyvin. Itse en pidä näin paljon tilaa vievistä mallineista. --Zxc 22. toukokuuta 2006 kello 08.44 (UTC)

Minusta mallineet tuovat ryhtiä sivuihin ja tekevät niistä paremmin yhtenäisen sarjan. Ainakin filosofiaan ne sopivat, koska filosofia-aiheisissa artikkeleissa ei muuten ole yleensä paljon kuvia tai koristeita. Tietysti mallinetta voi pienentää ja karsia, mutta pitäisin sen silti nykyisellä paikallaan. Mutta jos sitä halutaankin laajentaa englanninkielisen mallin mukaiseksi, sitten se sopii tietysti paremmin sivujen loppuun. Englanninkielisessä on kuitenkin paljon sellaistakin, mitä ei täällä tarvita tai vielä ole. --Tomisti 22. toukokuuta 2006 kello 09.11 (UTC)

Mallineessa käytetty luokittelu ei ole kyllä ihan paras mahdollinen. Joku tietojenkäsittelytieteenfilosofia tai biologian filosofia on suht marginaalisia juttuja verrattuna vaikka yhteiskuntafilosofiaan, joka voisi melkein olla "osa-alueiden" joukossa. Lisäksi tieteenfilosofia on itsenäisen materiaalinsa lisäksi kattokäsite muille spesifimmille tieteenfilosofioille - tämä voisi näkyä jotenkin mallineessa. Samoin politiikan filosofia ja oikeusfilosofia (joka ei ole pelkästään oikeustieteen alan erityistiedefilosofia kuten joku voisi mallineesta luulla) voidaan nähdä yhteiskuntafilosofian ala-osastoina. Kielifilosofia on miltei metafysiikan tavoin keskeinen osa-alue nykyään. Feministinen filosofia (millä nimellä sitä nyt kutsutaankaan) on merkittävä akateemisessa maailmassa nykyään, mutta sitä ei ole mallineessa. Eli tätä jakoa voisi vähän miettiä. Yksi mahdollisuus olisi siirtää osa-alueisiin kaikki muu paitsi tieteenfilosofiat, jotka olisivat oma alueensa, jossa tieteenfilosofia olisi pääjuttu ja muut tieteenfilosofiat sen alaisia (kielitiede ja oikeusfilosofia eivät kuitenkaan kuuluisi niihin). Eli tässä olisi vähän miettimistä... --Cyborg Orangutan model-123 28. joulukuuta 2006 kello 10.47 (UTC)

Taitavat olla samassa läjässä sekavan otsikon alla nurinkurisesti juuri siksi, etteivät ne ole oikein yhteismitallisia... Muutin mallinetta ainakin vastaamaan enemmän itse artikkelissa filosofia olevaa jakoa. Feministinen filosofia on artikkeleissa ja mallineissa (esim. 1900-luvun filosofiset koulukunnat) luettu enemmän nykyfilosofian koulukuntiin (mannermaisen tai marxilaisen filosofian yhteyteen) joita tässä mallineessa ei ole. --Tomisti (disputaatiot) 28. joulukuuta 2006 kello 11.16 (UTC)