Keskustelu luokasta:Ministeriöt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Miksi tämä on luokiteltu Suomen hallintoon, ja esim. Oikeusministeriö/Oikeusministeri käsittelee asiaa vain Suomen kantilta. Tämä on suomenkielinen Wikipedia, ei suomalainen Wikipedia. On niitä ministeriöitä muuallakin--213.186.251.20 6. maaliskuuta 2007 kello 18.41 (UTC)

Ministeriökin on uudelleenlinkitetty Suomen Valtioneuvostoon. Nyt ilmeisesti tarvittaisiin suurremonttia tämän asian tiimoilta--213.186.251.20 6. maaliskuuta 2007 kello 18.43 (UTC)

Kahvihuoneessa oli joku ip kommentoinut asiaa, että artikkelien olisi parempi olla ilman määritelmää "Suomen". Nyt on siis molempia muotoja artikkeleissa, luokat on ilman tarkennusta (taisi jossain kyllä olla "Suomen ympäristöministeriö" -luokkakin). Itse kuitenkin kallistuisin siihen suuntaan, että saisivat olla ilman määritelmää. Määrittelyt otettaisiin käyttöön vasta sitten jos joku alkaa kirjoittamaan ulkomaisista ministeriöistä. Niitä ei myöskään luokiteltaisi suomalaisten kanssa samaan, vaan kyseisten maiden hallintoa käsitteleviin luokkiin. Jonkunlainen yhteisymmärrys tästä pitäisi kuitenkin saada. --Velma 11. lokakuuta 2007 kello 17.58 (UTC)

Pystyykö aiheesta, tässä tapauksessa ministeriöstä, kirjoittamaan globaalisti? Jos ei niin Suomi sana edessä on turha ja minusta aika hölmö, kuten näissä tapauksissa. Remontti Suomi sanojen poistamiseksi voi olla paikallaan. --Wipu 22. lokakuuta 2007 kello 19.50 (UTC)
Totta kai voi kirjoittaa globaalisti. Useimmissa maissa on esimerkiksi jonkinlainen puolustusministeriö. Tällöin voidaan "Puolustusministeriö"-artikkelissa vertailla eri maiden puolustusministeriöitä. Sama koskee myös useimpia muita ministeriöitä (Oikeus-, ulko-, sisä-, jne.).
Lisäksi saattaa olla perusteltua kirjoittaa artikkeli esimerkiksi ruotsin oikeusministeriöstä, jolloin artikkelin nimi olisi "Ruotsin oikeusministeriö". Tällöin myös "Suomen oikeusministeriö" tuntuisi luontevammalta vaihtoehdolta, kun käsitellään suomen ministeriötä. Pafcu 22. lokakuuta 2007 kello 20.00 (UTC)
Samannimisten laitosten (ja järjestöjen ym.) kohdalla tarkennus (kuten Suomi) kannattaisi sijoittaa nimen perään sulkuihin (ks. esim. en-wikin luokka Defence ministries) Eri ministeriöistä voi epäilemättä kirjoittaa myös "globaalisti", mutta vähintäänkin pitäisi tehdä esim. sivusta Puolustusministeriö täsmennyssivu.--Ap4k 22. lokakuuta 2007 kello 20.05 (UTC)
Mielestäni tilanne vastaa melko hyvin Dollari-artikkelia. "Dollarilla" viitataan yleensä USD-rahayksikköön, aivan kuten "Puolustusministeriöllä" yleensä viitataan Suomen puolustusministeriöön. Kuitenkin dollari-artikkeli käsittelee rahayksikköä yleisellä tasolla (vaikka artikkeli onkin nyt hyvin suppea), ja vastaavalla tavalla "Puolustusministeriö"-artikkelin pitäisi siis myös käsitellä asiaa yleisellä tasolla. Sivun ylälaitaan voitaisiin sitten lisätä linkki suomen ministeriöön. Pafcu 23. lokakuuta 2007 kello 08.33 (UTC)
Varmaan se on sitten paras sijoittaa nimen eteen tai perään valtio, jota artikkeli koskee, aikakin kun on olemassa yleinen tai globaali artikkeli. Ei täsmennyssivukaan ole huono idea, tai linkki sinne artikkelin alussa. --Wipu 23. lokakuuta 2007 kello 10.57 (UTC)

Ovatko ministeriöt viranomaisia?[muokkaa wikitekstiä]

Ensinnä yllä olevaan keskusteluun toteaisin, että kun luokassa on jo sekä neuvostoliittolaisia että Yhdistyneen kuningaskunnan ministeriöitä, tulisi ehdottomasti luoda luokka Suomen ministeriöt jonne Suomea koskevat artikkelit ja alaluokat siirrettäisiin. Nythän NL:n ja YK:n ministeriöt löytyvät Suomen viranomaisten ja Suomen hallinnon alaluokkina. :)

Varsinainen asiani koskee kuitenkin tämän - tai jatkossa luokan Suomen ministeriöt luokittelua. Ovatko siis ministeriöt viranomaisia? Jos ovat, ja ne sellaisiksi luokitellaan, käytännössä liki kaikki Suomen alemmantasoiset viranomaiset pitää poistaa Suomen viranomaiset -luokasta, en nimittäin äkkiseltään keksi viranomaista, joka ei kuuluisi jonkin ministeriön alaisuuteen ja siksi sen alaluokkaan. Vai mitä tuumaatte? -- Piisamson 22. joulukuuta 2008 kello 22.07 (EET)[vastaa]