Keskustelu luokasta:Elintarvikkeet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luokituksesta[muokkaa wikitekstiä]

Mielestäni Luokka:Ruoka, Luokka:Ruokalajit, Luokka:Ruokakulttuuri on hieman sekavasti luokiteltu tällä hetkellä.

Itse ehdottaisin seuraavaa:

  • Ruoka-luokituksesta siirrettäisiin elintarvikkeisiin
  • Ruokalajit Ruokakulttuuri-luokitukseen oikeisiin keittiöihin ja oikeisiin alaluokkiin elintarvikeluokituksessa. Ocdbz 9. syyskuuta 2007 kello 14.18 (UTC)
Vastustan elintarvikkeiden osalta, ruoka-luokituksiin en ota kantaa. Elintarvikkeet ja ruoka eivät ole sama asia. Niiden luokituksia ei tule yhdistellä keskenään. Lisäksi tuo keskustelu Ruoka-luokista ei kuulu tämän luokan keskusteluihin. -- JeeJee 9. syyskuuta 2007 kello 14.24 (UTC)
Elintarvikkeet ovat kuitenkin eri asia kuin ruoka. (Katso artikkeli elintarvike). Elintarvikkeisiin liittyy aina oleellisena osana vaihdanta eli kauppa. Elintarvikkeille on myös olemassa oma lainsäädäntö, joka säätelee elintarvikkeita hyvinkin laajasti. Lisäksi on olemassa tuotteita, jotka ovat elintarvikkeita, mutta eivät ruokaa ja päinvastoin. Luokka elintarvikkeet jaottelee asioita eri näkökulmasta kuin esimerkiksi luokka ruoka. Päällekkäisyyksiä kuitenkin luonnollisesti esiintyy. Joukko-opillisesti voisi sanoa, että luokat leikkaavat toisiansa, mutta eivät ole samat. Tilanne on sama kuin jos vertailtaisiin (kuvitteellisia) luokkia miessäveltäjät ja saksalaiset säveltäjät. J.S.Bach ja muutama muukin heppu kuuluu molempiin, mutta ei se ole peruste yhdistää luokkia. -- JeeJee 9. syyskuuta 2007 kello 14.21 (UTC)
Kaikissa on hieman päällekkäistä tietoa, alaluokat ja yläluokat hieman sekaisin. Laiton nyt tänne tämän keskustelun, vaikka muuallekin olisi voinut laittaa. Itse elintarvikkeet on hyvä luokitus, mutta noista muista luokituksista pitäisi siirtää tänne. Ocdbz 9. syyskuuta 2007 kello 14.38 (UTC)
On totta, että noissa ruoka-luokissa on artikkeleita aiheista, jotka sopisivat luokkaan Elintarvikkeet. Se että lisää noita ruoka-luokkiin kuuluvia artikkeleita oikein kriteerein myös Elintarvikkeet-luokkaan on enemmän kuin suotavaa. Itse asiassa se on yksi Elintarvikeprojektin tehtävistä. Kannattaa vilkaista projektisivua ja projektin keskustelusivua.
Ruoka-luokista en tosiaan sano mitään, koska en tiedä noiden luokkien luokitteluperusteista. Sen verran olen vilkaissut, että päällekkäisyyksiä ja sekavuuksia eri "ruoka"-aiheisten luokkien kesken sieltä kyllä löytyy.
En kuitenkaan edelleenkään pidä tarpeellisena minkään luokista Luokka:Ruoka, Luokka:Ruokalajit tai Luokka:Ruokakulttuuri yhdistämistä Elintarvikkeet-luokkaan koska kaikissa noissa luokissa on itseoikeutetusti aiheita, jotka eivät kuulu luokkaan Luokka:Elintarvikkeet. {{Yhdistettävä}}-mallineet voisi tästä luokasta mielestäni poistaa.
Jos sen sijaan haluat parantaa noita ruoka-luokkia, teet varmasti palveluksen koko Wikipedialle. JeeJee 9. syyskuuta 2007 kello 15.10 (UTC)
Itse haluaisin aloittaa siirtämällä kaikki ruokaluokituksessa olevat elintarvikeluokitukseen. Ratkaisuksi ehdottaisin myös yhteistä luokkaa Elintarvikkeet ja ruoat.
Kysymykseksi herää myös, että mikä on elintarvike, muttei ruoka - mikä on ruoka, muttei elintarvike? Ocdbz 9. syyskuuta 2007 kello 16.01 (UTC)
Kysymyksesi on toisaalta aiheelinen. Laitan tähän pienen satunnaisotoksen Ruoka-luokkaan kuuluvista artikkeleista, jotka eivät ole elintarvikkeita, eivätkä kuulu luokkaan elintarvikkeet:
  • Ruoka, ruokaa on kaikki sellainen, mitä käytetään ravinnoksi. Jos poimit omalta kasvimaaltasi kurkkua, porkkanaa tomaattia jne ja väkerrät näistä itsellesi salaatin, olet tehnyt ruokaa. Jos sen sijaan menet kauppaan ja ostat sieltä jonkun muun valmiiksi tekemän salaatin, jossa on täsmälleen samat ainekset, olet ostanut elintarvikkeen. Asiaan ei vaikuta se, että tämä salaatti on sinulle ruokaa ja käytät sen ravinnoksi aivan kuten itse tekemäsi täsmälleen vastaavan salaatinkin. Jos valmistat päivälliseksi vaikkapa lihakeiton ja hankit sen raaka-aineet - lihan, juurekset, perunat, mausteet ja esimerkiksi lihaliemikuution - esimerkiksi lähikaupastasi, olet hankkinut elintarvikkeita. Sen sijaan valmistamasi lihakeitto ei ole enää elintarvike, vaan ruoka. Käsitteeseen elintarvike kuuluu siis oleellisesti se, että kyseessä on tuote, jota säätelee Elintarvikelaki. Avainsanoja ovat muun muassa kaupallisuus, teollinen valmistus ja valvonta.
  • Afrodisiaka, ruoka-aine jolla uskotaan olevan lemmenviettiä kohottavia ominaisuuksia. Asialla ei ole mitään tekemistä elintarvikkeiden kanssa. Termi liittyy kokonaan ruokaan ja ruokakulttuuriin.
  • Ankka, Ankka-artikkeli kuuluu luokkiin Luokka:Siipikarja, Luokka:Sorsat ja Luokka:Ruoka. Näistä Luokka:Siipikarja on Luokka:Liha ja lihavalmisteet alaluokka, joka taas on Luokka:Elintarvikkeet alaluokka. Artikkeli kuuluu siis luokkahierarkian mukaan Elintarvikkeisiin. Luokituksessa on pidettävä huoli siitä, että artikkeli ei kuulu saman hierarkian ylä- ja alaluokkaan, koska silloin katoaa koko luokitukselta pohja. (katso Wikipedia:Luokittelu).
  • Chaîne des Rôtisseurs, ranskalainen gastronomien järjestö. Ei mitään tekemistä elintarvikkeiden kanssa.
  • Nälkä, termi kuuluu enemmänkin ravitsemukseen, ei mitään tekemistä elintarvikkeiden kanssa, ruuan kylläkin.
  • Pullamössö, onpa tätä tullut joskus itsekin tehtyä, mutta koska sitä ei valmisteta teollisesti ja markkinoida kuluttajille, kyseessä ei ole elintarvike, vaan ennemminkin ruoka.
Listaa voisi tästä jatkaa melko paljonkin, mutta tässä vain muutama esimerkki.
Vastauksena kysymykseesi: Katso artikkeli elintarvike. Esimerkiksi ruisjauhot ovat elintarvike, mutta eivät ruokaa, koska niitä ei syödä sinällään. Pullamössö on "ruokaa", mutta ei elintarvike, koska sitä ei yleisesti valmisteta kaupallisesti vaan jokainen väsää sen itse. Pääsääntönä elintarvikkeisiin liitetään siis ainakin teollinen valmistus, myynti, ja valvonta. -- JeeJee 9. syyskuuta 2007 kello 16.47 (UTC)
Tuolla mainitsemalla ruoan erolla elintarvikkeeseen tulee niin paljon ristiriitaisuuksia, että ehdottaisin luokkaa Ruoat ja elintarvikkeet. Kuten jo mainitsin, nämä kaksi luokkaa ovat jo nytkin liian sekavia, myös yläluokat ja alaluokat tarvitsevat niin paljon korjausta, ettei yksinkertaisesti molempia luokkia voi olla käytössä.
Afrodisiaka ei sinäänsä ole ongelma luokittelussa. Sen voisi luokitella luokkaan Ruoka ja juoma.
Ankan voisi luokitella Siipikarjat -> Lihat -> Ruoat ja elintarvikkeet.
Chaîne des Rôtisseurs voisi luokitella ranskalainen keittiöön ja ruokajärjestöihin.
Nälän voisi luokitella luokkaan Ruokaan ja juomaan ja myös ehkä johonkin limbiiniseen järjestelmään viittaavista.
Pullamössön voisi luokitella luokkiin suomalainen keittiö ja ruuanlaitto.
Tiedän, että esimerkkejä voitaisiin jatkaa, en sitten tiedä pistätkö pahaksesi, jos elintarvikkeet ja ruoat yhdistettäisiin. Tämä auttaisi paljon ruokaluokitteluissa. Samanlaisia ratkaisuja käytin verkkosivustojen luokittelussa. Ocdbz 9. syyskuuta 2007 kello 17.24 (UTC)
En vieläkään kannata ruoka- ja elintarvike-aiheisten luokkien yhdistämistä. Elintarvikeluokitus perustuu tarkasteluun, jota suoritetaan elintarviketieteen, elintarviketeknologian ja elintarvikelainsäädännön näkökulmasta. Luokitusperuste ja näkökanta on perusluonteeltaan tieteellinen (vaikkakin soveltavaa tiedettä). Ruoka-luokitukset perustuvat enemmän kultturiseen näkökantaan ja käytännölliseen lähestymistapaan.
Koska näiden luokitusten perusteet poikkeavat toisistaan - päällekkäisyyksistä huolimatta - ei luokkien yhdistäminen ole perusteltua. Luokkien yhdistämisellä saataisiin aikaan vain lisää sekaannusta ja niputettaisiin yhteen asioita, jotka eivät toisiinsa kuulu. Ennen tätä kommenttia kävin hieman tutkailemassa noita ruoka- ja elintarvikkeet-luokkia ja huomasin, että niihin on sitten viime tarkastelun ilmestynyt artikkeleita ja luokkia, jotka eivät sinne todellakaan kuulu. Esimerkiksi itse luokka Luokka:Elintarvikkeet on luokiteltu kuuluvaksi luokkaan Luokka:Ruoka ja juoma, joka ei tuo minkäänlaista lisäarvoa, koska soveltuvin osin nuo luokitukset risteävät kummankin luokan alemmilla tasoilla. Nimenomaan tämän tyyppiset luokitukset aiheuttavat tuota sekaannusta, joten ymmärrän nyt paremmin hämmennystäsi. Myönnän, että sekä artikkeleiden että luokkien luokittelut on tarkastettava ja korjattava niin ruoka- kuin elintarvike-aiheisissa artikkeleissakin. Ruoka-luokkia ja artikkeleita oletkin ansiokkaasti jo tarkistanut ja tehnyt hyvää työtä sillä sektorilla.
Ehdotankin puolestani seuraavaa: Jatka hyvää korjaus- ja selkeytystyötäsi ruoka-luokkien artikkelien parissa, niin minä otan hoitaakseni (tai projekti ottaa hoitaakseen) vastaavan savotan elintarvike-luokissa. Olen nyt varma, että turhia päällekkäisyyksiä ja sekaannuksia löytyy ja asiassa päästäisiin parhaiten eteenpäin ensin siivoamalla ja järjestelemällä k.o. luokat. Tämän jälkeen voisimme palata yhdistämiskysymykseen jos tarvetta on. Miltä tämä ehdotus kuulostaa? -- JeeJee 10. syyskuuta 2007 kello 11.57 (UTC)
Yhdistämisellä ei saa aikaan sekaannusta, vaan loogisempaa luokitusta. Elintarvikkeet ja ruoat eivät poikkea toisistaan niin paljoa, että tarvitsisivat omat luokitukset. Miksi poikkeaisivat? Itse pidän ehdotustani neutraalina, sillä en ole ehdottamassa Elintarvike-luokituksen poistoa, vaan Luokka:Ruoka ja Luokka:Elintarvikkeet yhdistämistä luokaksi Luokka:Ruoat ja elintarvikkeet. Haluaisin jo panna tuumasta toimeen. Jos tämä ei mielestäsi tulisi toiminaan, haluaisin hyvän esimerkin mitkä elintarvikkeet eivät ole ruokia? Ocdbz 11. syyskuuta 2007 kello 18.14 (UTC)
Näyttää siltä, että emme pääse tässä asiassa yhteisymmärrykseen. Minä en halua, että Luokka:Ruoka ja Luokka:Elintarvikkeet yhdistetään tuosta vain ja sinä et halua, että luokat käytäisiin ensin systemaattiseti läpi ja tarkistettaisiin, että luokat ovat nykyisellään järkeviä ja niissä olevat artikkelit on oikein luokiteltu ja alaluokat järkeviä, ennen kuin yhdistämiskeskustelua jatketaan.
Koska emme pääse konsensukseen, haluan että yhteisö ottaa kantaa tähän kiistaan ennen kuin asiassa edetään mihinkään suuntaan. -- JeeJee 11. syyskuuta 2007 kello 20.12 (UTC)
Pääsisimme yhteisymmärrykseen, jos antaisit hyvän esimerkin elintarvikkeista, mitkä eivät ole ruokia ja kuinka elintarvikkeet poikkeavat ruoista niin paljon, että tarvitsevat oman luokituksen. En ymmärrä, mikset näe yhteistä luokitusta neutraalina kompromissina. Ocdbz 19. syyskuuta 2007 kello 11.17 (UTC)

Luokat ruoka, ruokakulttuuri ja ruokalajit[muokkaa wikitekstiä]

Luokat ruoka, ruokakulttuuri ja ruokalajit kuuluvat kaikki jo ylemmän tason luokkaan ruoka ja juoma. En ymmärrä, mitä saavutettaisiin niiden niputtamisella tiiviimmin yhteen. —B. Nuhanen 9. syyskuuta 2007 kello 18.49 (UTC)

Näistä ehdotuksenani olisi, että niputettaisiin vain ruoka ja elintarvikkeet yhteiseen luokitukseen ruoat ja elintarvikkeet ja ruokalajit-luokitus poistettaisiin ja siirrettäisiin oikeisiin alaluokkiin ruoat ja elintarvikkeet- ja ruokakulttuuri-luokituksissa. Ocdbz 19. syyskuuta 2007 kello 11.26 (UTC)