Keskustelu:Vuoden 2005 konklaavi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli on suositeltu artikkeli.
Artikkelin suositellut artikkelit -äänestys on arkistoitu.

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli oli vertaisarvioinnissa 21. tammikuuta - 4. helmikuuta 2008

Vuoden 2005 konklaavi[muokkaa wikitekstiä]

Erittäin tärkeä ja merkittävä tapahtuma, joka ansaitsee mahdollisimman hyvän artikkelin. Pyytäisinkin nyt parannusehdotuksia artikkelin kehittämiseksi mahdollisimman laadukkaalle tasolle. --Green Bonsai 21. tammikuuta 2008 kello 17.40 (UTC)

Mielestäni hyvin jäsennelty ja tasapainoinen kertomus tapahtumista ja niiden taustoista. Jotkut sanavalinnat oudostuttavat: Kardinaalikollegion jakaantuminen; Valtiot, joissa yhtä monta kardinaalia, Eri maat olivat selvästi muita paremmin edustettuina (=Jotkut maat... ?), tuleva paavi saattaisi nytkin tulla, yli 80-vuotiailla kardinaaleille oli vaikutusmahdollisuuksia. Lisäksi en ole varma, voidaanko valittaessa tietää että uusi paavi on lyhytaikainen, ja onko diplomaattisen vastakohta uskonnollinen ? --Tappinen 26. tammikuuta 2008 kello 10.59 (UTC)
Noita sanavalintoja voisi tosiaan vähän korjailla. Tuosta diplomaattinen-uskonnollinen -vastakkainasettelusta huomauttaisin sen, että oikeastaan noiden ei edes välttämättä tarvitse olla toistensa vastakohtia. Vertaus tulee vain siitä, että varsinkin 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa paavi oli joko uskonnollinen (keskittyi enimmäkseen hengellisiin asioihin) tai diplomaattinen (keskittyi maallisiin asioihin). Tuosta valittavien paavien lyhytaikaisuudesta sanoisin vielä, että tietenkään valittaessa ei voida olla asiasta aivan varmoja, mutta todennäköisemmin iältään kahdeksaakymmentä vuotta lähentelevä kardinaali on enemmän tai vähemmän tarkoitettu "väikauden paaviksi" (esim. Johannes XXIII, Benedictus XVI), kun taas huomattavasti nuorempi kardinaali lienee selkeästi tarkoitettu pitkäaikaiseksi kirkkojohtajaksi (Johannes Paavali II, Pius VII, Pius IX). --Green Bonsai 26. tammikuuta 2008 kello 12.11 (UTC)
Vähän tällaista aavistelin - siksi voisi olla parempi sanoa että hengellisiin asioihin keskittyvä ja maallisiin asioihin keskittyvä. --Tappinen 26. tammikuuta 2008 kello 12.15 (UTC)
Tiesitkö, että kun paavin istuin oli vapaana, lyötiin Vatikaanissa kolikkoja joissa ei ollutkaan paavin kuva kuten yleensä, vaan Sede vacitante -logo? Tämä voitaisiin kuriositeettina mainita artikkelissa. – Kuohatti 27. tammikuuta 2008 kello 18.40 (UTC)
Hyvä ajatus tuo kolikkojen mainitseminen. Lisäsin aiheesta tuon sedisvakanssi-euron kuvan, ja ainakin omasta mielestäni se sopii ihan kelvollisesti osaksi artikkelia. --Green Bonsai 27. tammikuuta 2008 kello 18.52 (UTC)
Minun nähdäkseni kyseessä ei ole yleinen sede vacante -tunnus vaan kardinaalikamariherran, paavin taloudenhoitajan, vaakuna. Hattu on tyypillinen katolisen papiston vaakunoissa esiintyvä papin hattu, jossa on asianmukaiset kardinaalin 30 tupsua. Takana on asianmukainen piispan kaksoisristi. Kardinaalikamariherran arvoa osoittavat Pietarin avaimet sekä vaakunan päällä oleva baldakiini (sateenvarjo). Itse vaakuna on sen sijaan henkilökohtainen. Jos kardinaalikamariherra olisi sattunut kuolemaan sede vacanten aikana, olisi lyöty periaatteessa uudet kolikot uuden kardinaalikamariherrna nimissä. --M. Porcius Cato 29. tammikuuta 2008 kello 16.24 (UTC)