Keskustelu:Valkovenäjän kieli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ymmärtääkö sellainen valkovenäjän kielen puhuja, joka ei puhu venäjää, siis ummikkovalkovenäläinen, puhuttua venäjän kieltä? Ummikkovalkovenäläisiä ei Neuvostoliiton ja tsaarinvenäjän jäljiltä taida kyllä kai ollakaan? --Seppo Linnaluoto 27. toukokuuta 2006 kello 12.17 (UTC)

Valkovenäjän kielen asema ei ole nykypäivän Valkovenäjällä kovinkaan kehuttava. Venäjä on ylivoimaisesti eniten käytetty kieli ja nykyisen presidentin toimet ovat heikentäneet valkovenäjän asemaa edelleen. Ymmärtääkseni kielet ovat aika lähellä toisiaan, joten venäläinenkin voi ymmärtää aika paljon valkovenäjästä. Saksankielisen wikipedian mukaan Valkovenäjän kaupungeissa puhutaan paljon eräänlaista valkovenäjän ja venäjän sekoitusta. --Tero Vilkesalo 27. toukokuuta 2006 kello 12.32 (UTC)
Taannoin pyrittyäni ottamaan asiasta selvää oli vastaus se, ettei tuohon kysymykseen ole yksiselitteistä vastausta. Kieliopiltaan kielet ovat lähellä toisiaan, mutta erityisesti puhuttaessa "puhtaista" valkovenäjän ja venäjän kielistä, eikä Tero Vilkesalon mainitsemista sekoittuneista muodoista, riippuu se, ymmärtääkö toinen toista ainoastaan siitä, kuinka paljon kyseisissä kielissä tietyn asian kielten sanastot toisistaan eroavat tai ovat yhtenäisiä. Eli toisinaan saattaa ymmärtää hyvinkin paljon ja joskus jää paljonkin pimentoon. Noin sadan vuoden ajan v-venäjän kielihän on ollut koko melko järjestelmällisen sorron kohteena joitakin hetkiä lukuunottamatta. --SM 1. kesäkuuta 2006 kello 20.53 (UTC)

Puhun itse melko sujuvasti venäjää, ja erotan valkovenäjän ja venäjän toisistaan ilman ongelmia. Olen käynyt Valkovenäjällä useita kertoja mm. Minskissä, Brestissä ja maan pohjoisosissa. Olen kuullut puhuttavan valkovenäjää ehkä kerran tai pari, 99,99 % ihmisistä kaduilla puhuu venäjää.

...mikä ei tokikaan välttämättä tarkoita, etteivätkö ihmiset näillä kaduilla osaisi myös valkovenäjää. Valkovenäjän korostaminen/korostamattomuus virallisissa yhteyksissä on tainnut viime vuosina olla kuitenkin kytköksissä myös Lukašenkan ja Jeltsinin/Putinin henkilökohtaisiin väleihin – neuvostoaikana Valko-Venäjää kuitenkin pidettiin käytännössä venäläisenä neuvostotasavaltana. -Les 9. heinäkuuta 2007 kello 13.52 (UTC)
Aika vähän on Käyttäjä:Les maata ja kansaa nähnyt, jos on vain pari kertaa kieltä kuullut. Venäläistetyt hallintokeskukset ovat eri asia kuin kansan "syvät rivit" tai äidinkieli. Moni venäjänkielinenkin valkovenäläinen pitää valkovenäjää tärkeänä osana identiteettiään ja arvostaa sitä, että kieltä opitaan koulussa. Niin venäjää kuin valkovenäjääkin huonosti osaavaa presidenttiä hävetään. Kielellä on paitsi erilaisia kirjoitustapoja, myös murteita. Olen toistaiseksi käynyt vasta luokkaa 70 prosentissa maan piireistä ja kaupungeista, ja kuulen matkoillani valkovenäjän kieltä paljon.--Paju (keskustelu) 16. marraskuuta 2013 kello 18.32 (EET)[vastaa]