Keskustelu:Trooppinen hirmumyrsky

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ehdotan että tehdään tästä varsinainen sivu jossa kuvataan ilmiötä yleensä: rakennetta, elinkaarta, havaintoja, vaikutuksia. Jätetään hirmumyrsky kuvaamaan tuulta, ja kerrotaan alueellisissa sivuissa hurrikaani, taifuuni ja trooppinen syklooni kunkin nimikkeen omista aluellisista piirteistä kuten nimeämisistä ja valvontajärjestelmistä sekä mahdollisesti kuuluisista tapahtumista. Silloin tämä kuuluu sääilmiöihin tai meteorologiaan, ja alueelliset sivut klimatologiaan. Vastalauseita ? Tappinen 12. toukokuuta 2005 kello 19:40:10 (UTC)

Vaikuttaa ihan hyvältä. Muunkielisissä wikipedioissa käsitteitä ja käytäntöjä on nähdäkseni sekoiteltu melko lahjakkaasti, joten kielilinkkien laatiminen voi olla hankalaa. Lisäksi sivut ovat tällä hetkellä kovin lyhyitä ja päällekkäisiä, mutta ehkäpä odotan asiaan parannusta. -- Aslak 12. toukokuuta 2005 kello 19:45:47 (UTC)
Riippuu minun mielestäni siitä, paljonko alakäsitteistä on kerrottavaa. Jos niistä on paljon itsenäistä kerrottavaa, niin olkoon erillisiä artikkeleita. Mutta jos ei, niin artikkeleiden yhdistämisestä tälle sivulle olisi hyötyä monesta eri näkökulmasta. --Samulili 12. toukokuuta 2005 kello 20:09:32 (UTC)
Nyt olen kirjoittanut perusrakenteen jokaiselle ehdottamalleni sivulle. Vielä puuttuu mm. taifuunin ja syklonin klimatologiaa (otolliset vuodenajat ja esiintymistiheys) ja vähän lisää voisi kertoa kuuluisista tapauksista. Varoitusjärjestelmät myös, ja erillisnimien historiaa. Yleissivulle trooppinen hirmumyrsky voisi laittaa kaavakuvan pilvisysteemin rakenteesta, ja tekstiä muodon ja tuhoisuuden yhteydestä sekä kuriositeettina navigointiohjeita (tuuli ja aallokko pahimmillaan myrskyn silmän etuoikealla kulkusuuntaan nähden). Mutta ei tänä yönä. Tappinen 12. toukokuuta 2005 kello 21:26:52 (UTC)
Ei ole mitään järkeä pitää neljää artikkelia kertomassa lähes samanlaisesta sääilmiöstä vain koska eri puolilla maapalloa niillä on eri nimet (esimerkiksi en.wikissä hurricane ja typhoon ohjaavat artikkeliin tropical cyclone). Siksi yhdistin tärkeimmät tiedot ja siirsin listat tuhoisista hirmumyrskyistä omaksi luetteloksi. –mikko (habla) 4. syyskuuta 2005 kello 11.56 (UTC)

Yhdistämisestä[muokkaa wikitekstiä]

Yhdistin tietoa tähän artikkeliin kolmesta muusta, joiden muokkaushistoriaan pääsee käsiksi esimerkiksi tämän sivun kautta. –mikko (habla) 4. syyskuuta 2005 kello 12.05 (UTC)

Tosiaan huomattavasti parempi näin, että on vain yksi artikkeli näistä. Mutta mielestäni parempi otsikko artikkelille olisi trooppinen sykloni. Trooppinen hirmumyrsky kun viittaa pelkästään näihin hurrikaaneihin ja taifuuneihin (hirmumyrskyihin siis), kun taas trooppinen sykloni kattaa kaikki trooppiset systeemit, myös trooppiset myrskyt ja matalapaineet (ks. en-wikin tropical cyclone -artikkelin alku.), jotka voivat myös aiheuttaa tuhoa. Voisiko siis tämän artikkelin vielä siirtää trooppinen sykloni -otsikon alle? --Ana 4. syyskuuta 2005 kello 13.47 (UTC)

Vastustan siirtoa troppiseksi sykloniksi. Trooppinen sykloni on suomenkielisen (mutta ei aina käännös-) kirjallisuuden* nimitys niille joita ranskaksi sanotaan cyclone, eli lähinnä Intian, Oseanian ja Australian seudun trooppisille hirmumyrskyille, siis se kolmas joukko taifuunien ja hurrikaanien rinnalla. Englannin ja japanin kieli toimivat tässä eri tavalla.
Itse ajattelin että jos olisi kolme eri sivua, lyhyet kuvaukset kuuluisista ja klimatologia (esiintymiskuukaudet ja tyypilliset reitit) mahtuisivat niihin. Jostain syystä kuvauksia noista ei-amerikkalaisista ei synny (Japanissa ja Kiinassa äskettäin riehuneet), enkä ole itsekään jaksanut klimatologioita kirjoitella.
' Viitteet: Karttunen et al ILmakehä ja sää (Ursa), Rinne et al Suomalainen sääkirja (Otava) Ilmatieteen laitos. --Tappinen 4. syyskuuta 2005 kello 17.33 (UTC)
Asia selvä, kiitos valaistuksesta - suomen kieli ei siis toimi samalla tavalla tässä asiassa kuin englanti. Pysyköön siis trooppisena hirmumyrskynä. --Ana 4. syyskuuta 2005 kello 18.09 (UTC)
Tosiaan, Ilmatieteenlaitoskin käyttää yleisnimenä trooppista hirmumyrskyä: "Trooppisia hirmumyrskyjä ovat hurrikaanit, taifuunit ja trooppiset syklonit. Niitä esiintyy vain trooppisilla vyöhykkeillä päivätasaajan molemmin puolin." [1]mikko (habla) 4. syyskuuta 2005 kello 18.18 (UTC)

Otin vapauden vaihtaa Ivanin kuvan Sykloni Gafiloa esittävään satelliittikuvaan, koska se on mielestäni parempi ja kuvaa myrskyn rakenteen paremmin. Sitäpaitsi kuvissa saisi olla muitakin kuin Atlantin hurrikaaneja. --Mikoyan21 1. toukokuuta 2006 kello 15.46 (UTC)

Kielenhuolto[muokkaa wikitekstiä]

  • Trooppinen hirmumyrsky, artikkelissa on kummallisia lauseita esim. "Suurten pyörremyrskyjen synty liittyy monesti ns. trooppisiin itäaaltoihin joka on matalan ja korkean systeemi." –mikko (habla) 4. syyskuuta 2005 kello 12.00 (UTC)
Tein hieman korjauksia.