Keskustelu:Luettelo merkittävistä trooppisista hirmumyrskyistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tiedot kopioitu artikkeleista hurrikaani, taifuuni ja trooppinen sykloni. –mikko (habla) 4. syyskuuta 2005 kello 11.45 (UTC)

Jaahas, ei näkynyt toi selvitys siirrosta ihan kunnolla. No joka tapauksessa: Siirsin sivun tälle nimelle, jotta tälle samalle sivulle voisi listata myös muita kuin tuhoisia hirmumyrskyjä (esim. voimakkaimpia hirmumyrskyjä ym. - ei siis välttämättä tuhoisia.) --Ana 4. syyskuuta 2005 kello 18.14 (UTC)

Sivulla on väliotsikko Voimakkaimmat trooppiset hirmumyrskyt Hirmumyrskyn, tai muunkaan matalapaineen, voimakkuutta ei voi kuvata yksikäsitteisesti sen keskuksen ilmanpaineella. "Voimakkuus" liittynee tuulen voimakkuuteen tai paine-erovoiman suuruuteen, ja sitä kautta keskuksen ja laidan paine-eroon, matalapaineen halkaisijaan ja mahdollisiin ageostrofisiin tuulikomponentteihin. Varsinkaan vanhimmista hirmumyrskyistä ei ole tuuli- paine- tai kokohavaintoja, sillä jos myrsky osui havaintoasemaan, havaintoja ei ole, ja useimmiten ei osunut, sillä tyypillisesti myrsky on voimakkaimmillaan vielä merellä. Kokohavainnoissa alkaa olla järkeä satelliittien tultua kuvaan. --Tappinen 4. syyskuuta 2005 kello 19.49 (UTC)
Niin no, näinhän se on. Englannissahan tuo "intensity" viittaa voimakkuuteen ilmanpaineen perusteella... Pitäisikö siis sanamuotoa muuttaa tyyliin "voimakkaimmat havaitut hirmumyrskyt ilmanpaineen perusteella" tjsp? Tuo listahan on enkku-wikin vastaavasta artikkelista, ja onhan tuo toki suht' epätarkkaa informaatiota... En tiedä, saahan sen listan toki poistaakin, jos haluaa. --Ana 7. syyskuuta 2005 kello 17.53 (UTC)
"Merkittävä" on just sopivan epämääräinen määre, antaa olla näin. –mikko (habla) 7. syyskuuta 2005 kello 18.15 (UTC)
Niin siis viittasin aiemmalla vastauksellani nimenomaan tähän osaan artikkelista, jossa on listattuna voimakkaimmat hirmumyrskyt. Varsinaisen artikkelin nimihän on omastakin mielestäni sopivin mahdollinen. --Ana 7. syyskuuta 2005 kello 18.22 (UTC)

Luettelosta saisi käyttökelpoisemman muuttamalla sen yhdeksi taulukoksi. Eri sarakkeet helpottaisivat aikajärjestyksen, uhrimäärän (menehtyneet, yms), tai vahinkojen vertaamista. Rahallinen vaikutusarvio on huono mittari seuraamuksista köyhissä maissa - kodin hinta voi länsimaisittain olla vähäinen. Jos haluaa säilyttää paikallisia nimiä, voi omaksi sarakkeekseen laittaa luokituksen (hurrikaani, sykloni, taifuuni tms.). Monia satoja ihmisiä surmanneita hirmumyrskyjä uupuu ja englanninkieliset maat saattavat nyt korostua vuosien 1980-2017 esimerkeissä. --Paju (keskustelu) 21. maaliskuuta 2019 kello 16.54 (EET)[vastaa]