Keskustelu:Taiwan (saari)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ei artikkeleja pidä yhdistää! Artikkeli Kiinan tasavalta kertoo Kiinan valtion hallituksesta (Oltiin sen laillissuudesta mitä mieltä tahansa) ja sen hallinnoimasta maasta ja artikkeli Taiwan Taiwanin saaresta ja Taiwanista, Kiinan maakunnasta! -Totuus

Vastustan artikkelien siirtoa kovasti. Toivon, että asiassa odotetaan ainakin niin kauan, kunnes Keskustelu:Kiina saavuttaa jonkinlaisen yksimielisyyden. --Oami 2. syyskuuta 2006 kello 15.12 (UTC)

Asia on wikipedian käytäntöjen valossa selvä: koska "Taiwan" tarkoittaa yleiskielessä Taiwan -nimistä valtiota, ja on selvästi yleisin muoto, pitää Taiwan -artikkelin käsitellä sitä. --Cyborg Orangutan model-123 2. syyskuuta 2006 kello 15.16 (UTC)
Taiwan-nimistä valtiota ei tällä hetkellä ole olemassa. On kylläkin Kiinan tasavalta, joka sattumoisin de-facto hallitsee Taiwania. --Oami 2. syyskuuta 2006 kello 15.18 (UTC)
Ei valtioiden virallisilla nimillä ole merkitystä. Artikkelien nimet annetaan sillä perusteella, mikä on selvästi yleisin muoto yleiskielessä. --Cyborg Orangutan model-123 2. syyskuuta 2006 kello 16.19 (UTC)
Mielestäni nimenomaan virallisilla nimillä on merkitystä, jos halutaan tarjota ns. puolueetonta tietoa. Ei myöskään Yhdysvaltoja käsittelevän artikkelin nimi ole Amerikka eikä Yhdistynyttä kuningaskuntaa käsittelevän artikkelin nimi ole Englanti, vaikka noitakin nimiä usein käytetään (väärin). --Oami 2. syyskuuta 2006 kello 16.25 (UTC)
Aiempien tapausten kanssa (erityisesti juuri tuo Yhdistynyt kuningaskunta, josta taitettiin peistä) on toki aivan linjassa, että artikkeli on valtion virallisella nimellä Kiinan tasavalta. Kyseenalaisempaa sen sijaan on se, että artikkelin nimeltä "Taiwan" pitäisi käsitellä ensisijaisesti Taiwanin saarta, vaikka se yleisesti viittaa Kiinan tasavaltaan. Esimerkiksi Iso-Britannia ohjaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, jonka ohessa mainitaan että käsite voi viitata myös saareen. --ML 2. syyskuuta 2006 kello 16.31 (UTC)
Eikun aiempien tapausten suhteen on linjassa nimitys "Taiwan". Koska Suomikin on Suomi eikä Suomen tasavalta ja myöskään Yhdistynyt Kuningaskunta ei ole Britannian virallinen nimi vaan virallinen nimi on oikeasti pidempi. Virallisuus ei ole siis kriteeri. Monen wikipedistin rakastama YSA suosittelee muotoa Taiwan. Kysymys neutraaliudesta ei ole oleellinen, koska käytännön mukaan yleisyys yleiskielessä ja auktoriteetit (YSA, KT) ovat relevantteja eikä muu. --Cyborg Orangutan model-123 2. syyskuuta 2006 kello 16.39 (UTC)
Yhdistynyt kuningaskunta oli muoto, jota joku lähde suositteli käytettäväksi "virallisessa yhteydessä". Tämä Yhdistynyt kuningaskunta/Iso-Britannia-jakoa vastaava malli on nyt jonkinlainen kompromissiesitys. Jos joku haluaa viedä nimeämissodan pitemmälle, en puutu siihen. IMO tärkeintä on että Taiwan hakusana saadaan käsittelemään tätä "Kiinan tasavaltaa" eikä saarta.--ML 2. syyskuuta 2006 kello 16.50 (UTC)
Virallisessa kielenkäytössä saaren nimi on "Kiinan maakunta Taiwan"[1] eikä mitään Kiinan tasavaltaa ole olemassakaan. Ainakaan sitä ei pitäisi käsitellä "Taiwan"-nimen alla. --Mikko Paananen 2. syyskuuta 2006 kello 17.18 (UTC)
Kyseenalaistan jyrkästi Kotusin käytön auktoriteettina tässä kysymyksessä, sillä se on Suomen valtion alainen laitos, ja Suomen valtio pitää yllä diplomaattisuhteita kansantasavallan kanssa, ja kansantasavalta on se joka kaappasi vallan tasavallalta - ettei totuus unohtuisi. Taiwanilla noudatetaan Kiinan tasavallan lakeja, ja onko se "oikein" vai "väärin", ei itse asiaa muuksi muuta. --Oami 2. syyskuuta 2006 kello 17.40 (UTC)
Paanaselle: kuten sanoin, virallisuus ei ole kriteeri, Oleellista on, mikä on yleinen tai yleisin muoto yleiskielessä. Tyhmintä olisi ottaa joku sellainen yleiskielelle vieras muoto, jota käytetään Kiina-diplomatian takia. --Cyborg Orangutan model-123 2. syyskuuta 2006 kello 17.45 (UTC)
Mitä nyt yleensä haet? Miksi perustetun 1911 ja aikoinaan koko Kiinaan hallinneen Kiinan tasavallan artikkeli pitäisi siirtää nimelle "Taiwan"? Asiat eivät ole yhtenevät. Jos lentoyhtiö lentää Taiwanille tai siellä tehdään elokuvia tai USA myy sinne aseita, kukaan ei tunnusta että nuo tapahtuisivat Kiinan tasavallassa tai Kiinan tasavallan kanssa. Ymmärsin että haluaisit että artikkeli alkaisi: "Kiinan tasavalta eli Taiwan...". Kiinan tasavalta on ollut olemassa paljon kauemmin ennenkuin se jäi käsittämään Taiwanin saaren siitä syystä että kommunisteille ei sattunut olemaan laivastoa. Sekä Taiwanista että Kiinan tasavallasta mahtuu Wikipediaan aivan hyvin erilliset artikkelit kuten meillä on Tšetšeniasta ja Itškerian tšetšeenitasavallasta. --Mikko Paananen 2. syyskuuta 2006 kello 18.15 (UTC)
Mitä vitun ihmeläppää sä ite selität? Meillä on perkele wikipediassa vakiintunut käytäntö, että käytetään yleiskielessä suositeltuja muotoja, ja kyseisestä valtiosta/defactoautonomiasta käytetään nimeä "Taiwan" (myös YSA:ssa). Menikö jakeluun? Miksi kokeneiden käyttäjien takia pitää jauhaa tällaista paskaa? --Cyborg Orangutan model-123 2. syyskuuta 2006 kello 18.24 (UTC)
Meillä oli kyseisestä defactoautonomisestakiinanmaakunnasta kertova artikkeli ennen kuin jotkut neropatit karsivat siitä sisältöä ja siirsivät sen nimelle "Taiwan (saari)" ja halusivat tilalle Kiinan tasavallasta kertovan artikkelin. --Mikko Paananen 2. syyskuuta 2006 kello 18.45 (UTC)