Keskustelu:Sydäninfarkti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Poistin kappaleen "Ohitusleikkauksella pyritään estämään ennalta sepelvaltimoiden ahtautumien aiheuttamat ongelmat. Joskus se voidaan tehdä vielä akuutin infarktin jälkeen pallolaajennuksen asemesta."

Ohitusleikkausta ei käytetä sydäninfarktin hoitomuotona. Ohitusleikkaus ei myöskään vähennä sydäninfarktin riskiä. Nuo lisäykset eivät siis sovellu sydäninfarkti artikkeliin. --Teveten 13. marraskuuta 2005 kello 09:53:06 (UTC)

Poistit artikkelista ohitusleikkauksen infarktin hoitokeinona? Onko tämä ohitusleikkaus infarktin jälkeen mielestäsi sitten kovinkin harvinainen vaihtoehto? Tunnen hyvin tapauksen, jossa eräälle potilaalle HYKS:ssä aivan äskettäin kardiologi tarjosi akuutin infarktin jälkeen tehtäväksi joko pallolaajennusta tai vaihtoehtoisesti ohitusleikkausta. Eikö ohitusleikkauksella todellakaan pyritä myös estämään tulevia infarkteja? Ehkä ohitus juuri sillä hetkellä tehdään vajaatoiminnan tms:n vuoksi, mutta maallikkojärjellä ajatellen voisi kuvitella sillä olevan myös infarktia ennaltaehkäisevää vaikutusta? Jos ohitusta ei tehdä, suonen tukkeumalla lienee taipumus pahentua ja se ennen pitkää tulee johtamaan infarktiin, eikö näin? Selittäisitkö tarkemmin mistä on kysymys? Gyllenhali 14. marraskuuta 2005 kello 08:50:17 (UTC)
  • Tottakai infarktin jälkeen tehdään ohitusleikkauksia, mutta ei sillä enää sitä infarktia hoideta, vaan sepelvaltimotautia. Akuutti infarkti hoidetaan joko liuotushoidolla tai pallolaajennuksella. Ohitusleikkaukset eivät estä infarteja. Infarkti syntyy sepelvaltimossa sijaitsevan ahtauman äkisti revetessä ja tukkiessa suonen. Suurin osa näistä infarktin aiheuttamista ahtamista ovat revetessään vain 40% suonen seinämän tukkivia. Tuollainen 40%:n tukos on vielä niin lievä, että se ei ahtauta suonta niin paljoa, että se aiheuttaisi merkittävää verenvirtauksen estettä ja näin ollen tuon kaltaisia ahtaumia ei leikkaamalla hoideta. Oikea hoitomuoto on lääkehoito, jolla ahtauma saadaan stabiloitua niin, että se ei repeä eikä myöskään kasva.

On aivan yleinen harhaluulo (jopa lääkärien keskuudessa), että ohitusleikkaus automaattisesti parantaisi potilaan ennustetta (eli vähentäisi kuolevuutta). Näin on kuitenkin laita vain kaikkein vaikeimmissa tapauksissa, joissa kaikki kolme suonta ovat ahtautuneet, tai vasemman sepelvaltimon tyvi on ahtautunut tai kaksi suonta ovat ahtautuneet ja potilaalla on vasemman kammion vajaatoiminta. Muissa tapauksissa ohitusleikkaus ei paranna ennustetta, mutta vähentää potilaan oireita. Sen sijaan sepelvaltimotaudin lääkehoito vähentää auhtaumien repeämien riskiä ja parantaa ennustetta. yst terv.--Teveten 14. marraskuuta 2005 kello 10:05:52 (UTC)

Kiitos tiedosta. Gyllenhali 14. marraskuuta 2005 kello 10:27:50 (UTC)

Vanhentunutta tietoa[muokkaa wikitekstiä]

"Pallolaajennus on liuotushoitoa tehokkaampi hoitomuoto, mutta toimenpiteen voi suorittaa ainoastaan sydäntautien erikoislääkäri eli kardiologi. Suomessa ympärivuorokautinen kardiologipäivystys on vain yliopistosairaaloissa, joten yleensä kaikkien yli puolen tunnin ajomatkan päässä yliopistosairaaloista olevien potilaiden hoito aloitetaan liuotushoidolla." ei pidä enää nykyisin paikkaansa. Koko artikkeli muutenkin kaipaisi päivittämistä. 45.128.225.227 26. helmikuuta 2024 kello 11.26 (EET)[vastaa]