Keskustelu:Suomen markka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Esihistorialliset rahalöydöt ja Ruotsin vallan ajan rahat on siirretty erilliseen artikkeliin Rahan historia Suomessa. Tämä artikkeli käsittelee otsikkonsa perusteella vain Suomen markkaa.--217.112.249.156 19. kesäkuuta 2007 kello 08.31 (UTC)

Bretton Woods ja markka[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli toteaa:

Suomi liittyi taas kerran Bretton Woodsin kultakantaan 1951, mutta joutui eroamaan 1959. ja Bretton Woodsin kultakanta lakkasi 1971.

Liittyiko Suomi siis uudestaan joskus 1959 jalkeen? En-wiki ei edes mainitse eroamista. Jpatokal 25. marraskuuta 2007 kello 06.20 (UTC)

Englanninkielisen wikipedian vastaavassa artikkelissa mainitaan vuonna 1986 suunniteltu 5000 markan seteli, jota ei koskaan otettu käyttöön. Tässä suomenkielisessä siitä ei mainita mitään. 82.141.67.102 29. heinäkuuta 2010 kello 00.05 (EEST)[vastaa]

Laajennus – liekö hyvä vai huono?[muokkaa wikitekstiä]

Laajensin Setelit-lukua huomattavasti aiemmasta. Sitä tehdessäni ja sen valmistuttua jäi muutama asia mietityttämään. Joku wiki-guru voisi vähän valaista asiaa, toiminko jossain suhteessa väärin, wikikäytäntöjen vastaisesti tai muutoin moitittavasti.

1. Laajennuksen laajuus

Kun tällaisen laajennuksen tein, niin Setelit-luku muodostaa nyt valtaosan koko Suomen markka -artikkelista. Onko näin laaja laajennus artikkelin yhteen lukuun jotenkin ei-toivottavaa?

Toisaalta ajattelen asiaa niin, että joku muuhan voi mielensä mukaan myöhemmin laajentaa artikkelin muita lukuja niin, että kokonaisuus tasapainottuu. Lisäksi on vaikea keksiä, minne muualle setelisarjojen kuvaukset voisi laittaa, kun ei ole eikä kannattane tehdäkään erikseen artikkelia Suomen setelit (vai kannattaako?).

Oma asiansa sitten on, tarvitaanko koko wikissä näin yksityiskohtaista markkasetelien kuvausta. Kuvaus on tavallaan enemmän numismatiikkaa kuin Suomen markan olemuksen kuvausta. Silti toisaalta kansallisen valuutan konkreettisin, kaikelle kansalle tutuin ilmentymä on juuri käteinen raha, ja se mielestäni puoltaa käteisrahan kuvailua artikkelissa. Suomen markkasetelien historia on perin monipolvinen, ja sisällytinkin eri setelisarjojen kohdalle kunkin vaiheen poliittisen, taloudellisen ym. historiallisen viitekehyksen kuvausta (lähteestä saatua toki sekin). Setelien moninaiset vaiheet peilaavat tätä historiaa, ja mielestäni setelihistoria kertoo sen vuoksi paljon koko valuutan olemuksesta aikojen saatossa.

2. Kuvien puute

Commonsissa ei ole sen enempää markkojen kuvia kuin artikkelissa jo on. Nuo kuvat ovat kuitenkin vain häviävän pieni osa kaikista käytössä olleista markkaseteleistä. Ongelmana on, että tekijänoikeudettomia setelin kuvia ei kovin paljon netistä löytyne. Sen vuoksi jouduin kirjoittamaan setelien kuvauksiin ne kuuluisat tuhat sanaa yhden kuvan sijasta. Seteleitä kyllä yleisesti on tapana kuvata myös sanallisesti, mutta tämä kuvapuute teki tekstistä näinkin pitkän. Kuvien kanssa olisi selvinnyt vähemmällä ja olisi ollut mielekästä käyttää taulukkoja samaan tapaan kuin esim. artikkelissa Viron kruunu.

3. Lähteet

Lähes koko laajennus on referaattia yhdestä lähdekirjasta. Sinänsä kirjan luotettavuutta lähteenä ei ole syytä epäillä, sillä teos on Suomen Pankin julkaisema ja numismatiikasta tohtoriksi väitelleen kirjoittama. Ymmärtääkseni wikissä kuitenkin kaivattaisiin monipuolisempaa lähteistystä. Lisäksi en ole varma, voiko näin laajaa referointia yhdestä lähteestä pitää jollain tapaa tekijänoikeutta rikkovana.

Ongelmana tässä nimenomaisessa aiheessa on, että hyviä lähteitä ei juurikaan ole olemassa, ja harvat lähteet ovat sen vuoksi alan perusteoksia. Vaihtoehtoina on siis kirjoittaa vain yhden tai parin lähteen varassa, tai sitten jättää kokonaan kirjoittamatta; jälkimmäisestä tulee jälleen mieleen kohdan 1 kysymys, oliko järkevää edes kirjoittaa näin laajasti tästä aiheesta wikiin. --WikiCraft 14. elokuuta 2010 kello 23.34 (EEST)[vastaa]

Setelit- ja kolikot-osioiden laajuuden välistä eroa voitaisiin pienentää täydewntämällä Kolikot-osiota kuvauksella vuosien 1917 - 1952 kolikoista. Nehän ovat huomattavia: vuoden 1917 kolikot ilman kruunua, 1918 kansanvaltuuskunnan kolikot, uudet kupari-, nikkeli-, alumiinipronssi- ja kultasjolikot n. 1919-1940, materiaali- ja kokomuutokset 1940-1952. Nyt aika 1917 - 1952 loistaa poissaolollaan. Täydennettävää olisi myös eri keisarien tunnuksista kolikoissa. / Eppukoo (keskustelu) 21. huhtikuuta 2024 kello 18.34 (EEST)[vastaa]

setelien kuvat?[muokkaa wikitekstiä]

Tuossa ylempänä sanotaan Commonsissa ei ole sen enempää markkojen kuvia kuin artikkelissa jo on. Itse asiassa Commonsissa seteleistä on ainoastaan tuo 1860 seteli, ei mitään noista uudemmista.
Ylempänä on myös: Ongelmana on, että tekijänoikeudettomia setelin kuvia ei kovin paljon netistä löytyne. Kun Luokka:Public domain -kuvat sisältää vuoden 1963 1 markan, 1975 500 markan, 1986 100 ja 1000 markan setelit, niin eikös samalla perusteella pitäisi kaikkien sen ajan setelien olla PD:nä?
Jokaisen neljän kuvan omalla sivulla kuitenkin lukee: Tämä kuva on osa suomalaisen viranomaisen tai julkisen elimen päätöstä tai lausumaa, joten sillä ei ole tekijänoikeuden suojaa. Eli eikös niiden silloin pitäisi olla Commonsissa? Vai onko ne poistettu sieltä syksyn 2010 jälkeen? Ja jos tuo pitää paikkansa, niin silloin jokainen suomalainen kolikko ja seteli on Public Domainia ja pitäisi kai periaatteessa olla myös Commonsissa... En ole varma tuosta Commonsista, mutta ainakin tänne niiden pitäisi kelvata. 85.217.15.79 9. maaliskuuta 2014 kello 07.46 (EET)[vastaa]

Tällä hetkellä 10 ja 500 markan setelit ovat tagilla "Tämä kuva on tekijänoikeuden alaisesta taideteoksesta."
1 ja 1000 markkaa ovat vielä(kin) merkattu tekijänoikeudettomiksi. Aika hoopoa hommaa... 2001:999:2:48B7:959:730:B640:9CA6 17. heinäkuuta 2016 kello 21.23 (EEST)[vastaa]