Keskustelu:Soijapapu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mielestani juttu ei ollut aivan tasapuolinen, eikä puolueeton, varsinkin vähätellessä yliolkaisesti haittavaikutuksia. Haittavaikutuksista on muualla kuin netissäkin asiantuntijat kertoneet.

Eräs ongelma on niinkuin usein kasvien kohdalla, allergiat. Erään arvion mukaan soija olisi eniten ihmiskuntaa allergisoiva ruoka-aine. (Muita samanlaisia ovat mm sitrushedelmät ja pähkinät). Allergisoituneiden ihmisten määrä johtunee pääasiassa soijan laajasta käytöstä Aasiassa. Alergia on usein vähäpätöistä, mutta vaikeitakin yksilötapauksia on.(Voi verrata esim vehnän aiheuttamaan keliakiaan) Vaikka soija tuntuukin ihanteelliselta, ei sen käyttö pelkästään pääravintona ole ihanteellista. Aminohapposuhteet eivät vastaa aivan täydellisesti ihmisen tarpeitakaan, vaikka tämä ei ole välttämätöntä. Lisäksi oikeasti, vaikken vastusta vegaaniravintoa, on kalassa, katkaravuissa, lihassa (jopa naudanlihassa)ym komponentteja, jotka ainakin tietyissä tilanteissa ovat ihmiselle erittäin hyödyllisiä. Lisäksi herne päihittää soijan siltä osin, että sen voi syödä raakana vitamiineineen ym..

Vaikka soijaa käytetään paljon ja hyvin, ei se ole ihmeravinto, enkä kotieläimillekään syöttäisi pelkästään soijaa, vaan lajikohtaisesti tervettä ruokavaliota. Matias mm (keskustelu) 7. heinäkuuta 2014 kello 20.01 (EEST)[vastaa]