Keskustelu:Salama

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kuinka suuri mahdollisuus on,että salama iskee taloon? Miten käy silloin talon sisällä oleville ihmisille?

Ihmisille voi tulla monenlaisia vaikutuksia voimakkaan sähkökentän läheisyydessä. Mielenkiintoisia selviytymistarinoita salamansikuista löytyy osoitteesta: http://www.lightning-strike.org

Salamafossiilit tms[muokkaa wikitekstiä]

http://geology.about.com/od/climate_change/a/fulgurites.htm Esimerkki salamafossiliista, aiheesta löytyy tietoa mm. Tieteen Kuvalehden numerosta. Saisiko tämän jonnekin (fossiileita käytetään mm. ilmaston tutkimiseen)? Harva tuskin tietää näistä.

Minua taas kiinnostaa enemmän yläsalamoiden tarkoitus, erään teorian mukaan sillä olisi yhteys CO2:een? Eräässä dokumentissa tiedemies selitti, että yläsalamoita olisi ollut enemmän ja voimakkaampia miljoonia vuosia sitten kun ilmakehässä oli paljon butaania. Samassa ohjelmassa tutkijat ihmettelivät miksi eräässä Yhdysvaltalaisessa kaupungissa (nimeä en muista) jossa saastemäärä oli korkea ukkonen oli myös tavallista voimakkaampi ja muistelen yläsalamoiden esiintymistä. Hassuinta tässä oli se, että yläsalamoita esiintyi joka kerta. Kaupunki on rakennettu siten, että ilma kaupungissa liikkuu huonosti. Samassa ohjelmassa oli spekulaatiota siitä voisiko yläsalamat olla niitä joilla ylimääräinen hiilidioksidi poistuisi ilmakehästä?

Kuinka usein salamat lyövät maahan?[muokkaa wikitekstiä]

Muistelisin, että olen kuullut jostain, että Maahan lyö joka sekuntti noin sata salamaa, mutta en osaa antaa tälle tiedolle lähdettä. Tietääkö joku enemmän? Tästä voisi toki mainita tekstissäkin... Ja siitä vielä, että eikö se ole aika yleinen harhakäsitys, että salama purkaantuisi ylhäältä alas, vaan päinvastoin, purkautuesaan maahan? - K:i --84.248.21.10 27. lokakuuta 2007 kello 00.41 (UTC)

Salamalta suojautuminen yms?[muokkaa wikitekstiä]

Tästä(kin) puuttuvat lähdeviitteet täysin. Ovien ja ikkunoiden sulkeminen ovat enemmänkin kansanperinnettä. Samoin savupiipun johtavuuskin saattaa olla vähän niin ja näin. Lisäksi salamasuojaus nykytaloissa (maakaapelit yms) on aivan toista luokkaa kuin vanhoissa ilmajohdolla virtansa saavissa maalaistaloissa.

Muutenkin koko artikkeli on kirjoitettu jokseenkin täysin ilman mitään lähteistöä ja siinä on viittauksia kuulopuheisiin kuten "joskus salama on lyönyt kahden pilvenpiirtäjä väliin" tai "jotkut sanovat nähneensä mustan salaman" tai "Ennen iskua sähkökentän voimistumisen saattaa kuitenkin havaita hiuksien nousemisesta pystyyn". Ei tällainen kuulu wikipediaan ensinkään.

Ehdotan koko artikkelin kirjoittamista uudelleen. Kommentin jätti 88.194.202.116 (keskustelu – muokkaukset).

Siitä vaan --albval (keskustelu) 12. syyskuuta 2008 kello 10.20 (EEST)[vastaa]
Virittelin. --Agony (403) 12. syyskuuta 2008 kello 10.36 (EEST)[vastaa]

Oma artikkeli salamasymbolille[muokkaa wikitekstiä]

Salamasymbolille voisi luoda oman artikkelin ja siirtää sinne aiheeseen liittyvän aineiston tältä sivulta. Muita merkityksiä onkin jo lueteltu sivulla Salama (täsmennyssivu). --Jawacz (keskustelu) 31. toukokuuta 2013 kello 09.11 (EEST)[vastaa]