Keskustelu:Rap

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tässä artikkelissa olisi varmaan syytä mainita myös skrätsäyksestä jotain...? --Methem 11. marraskuuta 2006 kello 14.17 (UTC)

Jostain syystä tätä artikkelia vandalisoidaan Vnnen 13. huhtikuuta 2007 kello 4.35 (UTC)

Ilmeisesti kaikki eivät ole genren hartaimpia ihailijoita... ;) --Methem 28. huhtikuuta 2007 kello 15.23 (UTC)

"Nyk. versio sisältää niin paljon huonoa kieltä ja virheitä, että palautin tämän version. Aikakausijaottelulla ei ole mitään tekemistä faktojen kanssa. Rapcore? Bling-aikakausi?)" Valitan kieliopillisia virheitä, mutta tässä nykyisessä artikkelissa on paljon asiavirheitä. Hip hop -musiikki ei ole sama asia kuin rap-musiikki. Rap ei ole puhelaulua, vaan rytmisesti ja loppusoinnullisesti artikuloitua lyriikkaa. Kohta "läheistä sukua muulle afro-amerikkalaiselle populaarimusiikille, erityisesti soulille ja diskolle." jättää mainitsematta hip hop -musiikin suurimman vaikuttajagenren, funkin. Vaikutteita ei discosta ole ollut 70-luvun jälkeen juuri yhtään. 90-luvun hip hopin tapahtumista tuo nyk. artikkeli ei kerro mitään.

Aikakausiajoittelu on yleinen hip hopin "sisäpiireissä", rapcore on hip hop -musiikin alagenre, joka sekoittaa rappia, hardcore punkkia, heavy metallia tai alternative rockia. Bling-aikakausi on taas termi, jota myös kuulee jatkuvasti jos tietää mitä rappia kuunnella. Aikakausijaottelu löytyy täältä: http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_hip_hop_music Kommentin jätti 91.155.3.75 (keskustelu – muokkaukset).

miksi resisposse niminen sivu poistetaan?? koska he ovat kehityvammaisia? Rasistit. Kommentin jätti 62.165.189.46 (keskustelu – muokkaukset).

Onkohan tuo Eminem varmasti ensimmäinen valkoihoinen miljoonia myynyt räppäri? Olen aina luullut, että Beastie Boys kuuluisi tähän kategoriaan...

Artikkelin nimi[muokkaa wikitekstiä]

Tätä kutsutaan suomessa sata kertaa useammin "rapiksi", joten nimi vaihtoon. Ylläpitäjät voisi ensin poistaa redirect-sivun alta. --Cyborg Orangutan model-123 19. heinäkuuta 2007 kello 12.11 (UTC)

Itselläni "rap" assosioituu kyllä melko vahvasti nimenomaan räppäykseen tai sellaiseen hiphop-musiikkiin, jossa tuolla "puhelaulannalla" on merkittävä osuus. Tuntuu vähän oudolta, jos esim. jotain instrumentaalista, paljon levylautastaiteilua/skrätsäystä sisältävää materiaalia kutsutaan räpiksi. Mutta miten vain: Nämä ovat henk.kohtaisia tuntojani, en todellakaan ole asiantuntija. --Methem 24. heinäkuuta 2007 kello 14.41 (UTC)
En minäkään. Jo ennen muutosta sanoja käytettiin kuitenkin synonyymeinä, eikä niiden mahdollisia eroja selitetty. Monissa muissa wikipedioissa artikkelin nimi on myös "rap". --Cyborg Orangutan model-123 24. heinäkuuta 2007 kello 14.49 (UTC)
Termeillä rap ja hip hop on sen verran erilainen merkitys, ettei niitä kannata käyttää toistensa synonyymeinä. Hip hop -musiikilla viitataan laajempaan kokonaisuuteen, sellaiseenkin musiikkiin, johon ei kuulu lainkaan rappia eli "puhelaulua". Hip hopilla voidaan toisaalta viitata laajempaan hip hop -kulttuuriin, jonka yksi osa on musiikki ja johon sisällytetään yleensä mm. breakdance, graffitit, pukeutuminen jne. Jos näitä kaikkia halutaan käsitellä samassa artikkelissa tulisi nimen olla hip hop... Tästä fi-wikin artikkelista on todellakin kielilinkkejä moniin rap-nimisiin artikkeleihin muissa wikipedioissa, mutta esim. en-wiki-linkin takana olevasta artikkelista hip hop music on linkkejä nimenomaan artikkeleihin nimeltä hip hop. Monissa wikeissä on siis erilliset artikkelit hip hop ja rap, ja en-wikissä hip hop -aiheisia artikkeleita näyttää olevan useampia.--Ap4k 25. heinäkuuta 2007 kello 17.15 (UTC)

Suomessa artistien omilla sivuilla puhutaan kyllä räpistä ja räppäristä, eikä rapparista niinkuin monissa wikipedian artistia koskevissa artikkeleissa. Mm. Notorious B.I.G:in ja 2Pacin artikkelissa sana "rappari" pistää silmään. --Tekdino 19. lokakuuta 2007 kello 06.37 (UTC)

Olen samaa mieltä, Suomessa kuunnellaan "räppiä" eikä "rappia". "Valitettavasti" kaksi nimistölähdettämme käyttävät muotoa rap vaikka Suomessa kaikki rapparit ovat taatusti töissä rakennuksilla eivätkä levytysstudiossa. --TBone 19. lokakuuta 2007 kello 07.28 (UTC)

voitteko jo mennä sen g-unottinne kans sitä paitti snoop dogg ja jay-z:llä meni kyllä molemmilla paremmi 90 luvulla... --84.250.27.36 23. marraskuuta 2007 kello 22.38 (UTC)

Kuin yrittäisi teflonia liimata[muokkaa wikitekstiä]

Tämä artikkeli suorastaan hylkii linkityksiä. Voisiko joku viimein kertoa, mistä oikein mahtaa olla kyse? --Uikku 3. joulukuuta 2008 kello 19.17 (EET)[vastaa]

Hikipedia ei oman tulkintani mukaan täytä ulkoiselle linkille asetettuja vaatimuksia: Wikipedia:Aiheesta muualla --Otrfan 3. joulukuuta 2008 kello 19.24 (EET)[vastaa]
Tulkintasi näyttää olevan edelleen vailla perusteluja. Luettelossa Wikipedia:Aiheesta_muualla#Hylättävät_linkit yksikään kohta ei sovellu tähän tapaukseen. Lisäksi vähän jäljempänä kohdassa Wikipedia:Aiheesta_muualla#Muita_muistisääntöjä mainitaan wikit. --Uikku 3. joulukuuta 2008 kello 19.38 (EET)[vastaa]
Eipä sovellu myöskään mikään kohta osiossa Wikipedia:Aiheesta_muualla#Hyväksyttävät linkit. Trollien ruokkiminen loppuu osaltani tähän. --Otrfan 3. joulukuuta 2008 kello 19.42 (EET)[vastaa]
Vaikka hylättävistä linkeistä kohta: "Monialaiset yleis- ja viihdeportaalit". --Harriv 3. joulukuuta 2008 kello 19.45 (EET)[vastaa]

Alussa lukee "eli hip hop -musiikki", vaikka hip hopille on oma artikkelinsa. Eli? --Yst. terv. Teidän Vaude 4. tammikuuta 2009 kello 03.22 (EET)[vastaa]

Koska hip hop on alakulttuuri, jonka musiikillinen osa rap on. (88.193.178.220 12. maaliskuuta 2009 kello 19.46 (EET))[vastaa]

Sivun englanninkielinen versio...[muokkaa wikitekstiä]

...kertoo jotain aivan toista termien Hip hop ja Rap merkityksistä. Mistä on repäisty tieto että Rap on jokin erillinen genre ja hip hopin alalaji, kun nämä 2 termiä tunnetaan synonyymeinä kun puhutaan musiikkilajeista. Tämän artikkelin olisi siis tarkoitus kertoa itse Rapista niinkuin otsikko kuuluu, mutta tässä artikkelissa puhutaan ensin Rap musiikista, sitten viimeisimmissä kohdissa selitetään asiaa jostain Hip hop musiikista, joka artikkelin mukaan ei ole sama asia kuin Rap. Katsoisitte tuolta englanninkielisen version sivulta mallia ja laittaisitte paikkansa pitävää tietoa.