Keskustelu:Public domain -ohjelmisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkelin nimi[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin nimi "Julkisohjelma" on epävakiintunut, vailla kunnollista määritelmää ja artikkeli myös sisällöltään epämääräinen.

Termille julkisohjelma löytyi muutama lähdettä. Ensimmäisenä TEPA, joka tarjoaa melko epämääräisiä määritelmiä. Ilmeisesti termillä "maksullinen julkisohjelma" viitataan sellaisiin ohjelmiin, joita "ei ole tuotettu levitettäviksi kaupallisin ehdoin" ja esimerkeiksi annetaan englanninkielen termejä shareware, public domain software ja freeware. Tämähän on täyttä puppua, suoraan sanottuna. Freeware eli ilmaisohjelmistot ovat pääsääntöisesti kaupallisia mainosten muodossa. Public domain tarkoittaa, että ohjelmisto (tai mikä tahansa muu teos) on vapaaseen käyttöön luovutettu – tekijänoikeudeton. Sharewareen termi ehkä vielä sopisi, mutta sekin siinä ja siinä. Termin alun "maksullinen" sana vasta hämmentävä onkin.
TEPA:ssa pelkällä "julkisohjelma" termillä viitataankin useammin sharewareen, mielenkiintoista.

CSC:n Kielipankin wikin mukaan termit julkisohjelma, maksullinen julkisohjelma ja shareware ovat synonyymeja. Lähde

Viimeisenä lähteenä löysin Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksen vuodelta 1992, jossa on oleellinen asiavirhe. "Julkisohjelma on suomenkielinen versio englannin käsitteestä Public Domain (lyh. PD). Se tarkoittaa käyttäjälle täysin maksutonta ohjelmaa, jota saa vapaasti kopioida." Tämä ei yksinkertaisesti ole totta. Public domain viittaa mihin tahansa teokseen, joka on luovutettu vapaaseen käyttöön ilman rajoituksia. Ei siis mitenkään ohjlemistospesifi käsite, vaikka voi ohjelmisto voikin olla public domainia, kuten mikä tahansa teos. Meni siis luotto tähänkin lähteeseen.

Tämä artikkeli itsessään on aiemmin linkitetty englanninkielisen Wikipedian Shareware-artikkeliin, mutta artikkeli itsessään kertoo: "Julkisohjelma (public domain -ohjelma tai PD-ohjelma) on tietokoneohjelma jonka tekijä on luopunut tekijänoikeuksistaan." Ota sitten selkoa, kun vielä lopussa hämyisesti todetaan: "Harhaanjohtavaa termiä maksullinen julkisohjelma käytetään joskus englannin termin shareware suomennoksena." Oliko artikkelin alunperin tarkoitus kertoa public-domain softwaresta, sharewaresta? Vai jostai suomenkielen omasta käsitteestä, kuten TEPA väittää?

Yhteenveto[muokkaa wikitekstiä]

TEPA siis määrittelee jonkinlaiseksi yläkäsitteeksi kaikenkarvaiselle ryhmälle ohjelmistotyyppejä ja muissa useissa osumissa tarjoaa sharewaren suomenkieliseksi vastineeksi. CSC väittää samansuuntaista epämääräistä. Helsingin Sanomien mielipidekirjoitus väittää termiä public domainin suomenkieliseksi versioksi.

Näistä syistä muutan artikkelin nimeksi "Public domain -ohjelmisto", linkitän Wikidatan kohteeseen public-domain software (Q1037852) ja tarkennan tekstiä käsittelemään ohjelmistoja, jotka ovat public domainia. Näin kai artikkeli oli ristiriidoista huolimatta tarkoitettu. Kommetteja ja huomioita otetaan vastaan. --Avoinlähde (keskustelu) 8. huhtikuuta 2022 kello 21.14 (EEST)[vastaa]

Miksiköhän tällainen artikkeli piti edes tehdä. Toinen viitteistä näyttää olevan verkkosivulle selitetty.com, jossa on tuhansia sivuja tekoälyllä generoitua puppusisältöä valtaamaan hakukoneiden tulokset. Sivun sisältö on myös täyttä huuhaata "Free Software Foundation (FSF) on loistava paikka etsiä julkisia ja ilmaisia ​​ohjelmistoja ja jako -ohjelmia. Löydät luettelot julkisista ohjelmistoista ja kaikista ohjelmistoista, jotka antavat sinulle automaattiset lisenssit tiettyjen ohjelmien käyttämiseen. FSF kertoo myös tarkasti, millaisia ​​ohjelmistoja lataat." --Mikko Paananen (keskustelu) 18. marraskuuta 2023 kello 15.58 (EET)[vastaa]