Keskustelu:Proteiini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Kalium-, natrium- ja nestetasapaino[muokkaa wikitekstiä]

Miten ravinnon proteiinit osallistuvat edellä mainittujen tasapainojen ylläpitämiseen? -Samulili 17. joulukuuta 2005 kello 18:44:22 (UTC)

Määritelmä[muokkaa wikitekstiä]

Voiko proteiini todella koostua useammasta aminohappoketjusta? Eikö proteiini ole polymeeri eli koostu yhdestä ketjusta? Uvainio 20. lokakuuta 2006 kello 08.44 (UTC)

Kyllä se voi muodostua useammasta polypeptidiketjusta. Jos et usko, tarkista vaikkapa täältä terveyskirjasto

--ELLusKa_86 20. lokakuuta 2006 kello 08.51 (UTC)

Uskottava se sitten on. Aina sitä oppii uutta. Tuo enkkuwikin artikkeli on aika hieno. Joku biologi voisi sieltä kääntää tekstiä ja lisäillä kuvia, jos viitsisi. -Uvainio 20. lokakuuta 2006 kello 09.02 (UTC)
Kyllähän sen tekstin kääntää kuka tahansa kielitaitoinen. Kommentin jätti 84.248.54.59 (keskustelu)

Fysiologisen tarpeen ylittävä proteiini[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa oli ongelmallinen kohta "Ihmisille on selvitetty proteiinin saantisuositus, mikä kertoo sen kuinka paljon ihmisen tulisi saada proteiinia ravinnosta vuorokaudessa. Ylitsemenevä osa ei imeydy ja se tulee ulosteen mukana pois kehosta. Ulosteeksi päätymätön ylimääräinen proteiini muuttuu kehossa sokeriksi, joka varastoituu rasvana ihmiseen."

Kyseinen kohta sisälsi kaksi epselvää/virheellistä väitettä.

1. Ihmisille on selvitetty proteiinin saantisuositus, mikä kertoo sen kuinka paljon ihmisen tulisi saada proteiinia ravinnosta vuorokaudessa. Asiantuntijat eivät ole päässeet yksimielisyyteen siitä, kuinka paljon ihmisen tulisi saada proteiinia. Mm. sen vuoksi, että ihmisen proteiinintarve vaihtelee mm. lihasmassan koon, liikunnan määrän, ympäristön lämpötilan sekä ihmisen iän ja terveydentilan mukaan. Voi olla, että lähdettä on siteerattu tässä huolimattomasti, mutta en voinut tarkistaa asiaa, koska kohta perustuu Antti Aron kirjoittamaan artikkeliin, joka on poistettu terveyskirjastosta. Samasta syystä en voi myöskään korjata väitettä, joten poistin sen.

2. "Ylitsemenevä osa ei imeydy ja se tulee ulosteen mukana pois kehosta. Ulosteeksi päätymätön ylimääräinen proteiini muuttuu kehossa sokeriksi, joka varastoituu rasvana ihmiseen." Tämäkään ei pitää paikkansa ainakaan näin yksioikoisesti. Jos ihminen nauttii tarpeeseensa nähden liikaa proteiinia, se voi kyllä "muuttua sokeriksi" eli lisätä veren glukoosipitoisuutta, mutta käsittääkseni ei ole olemassa mitään mekanismia, mikä aiheuttaisi sen, että verensokerin proteiinista peräisin oleva glukoosi muuttuisi automaattisesti rasvaksi. (Veressä oleva glukoosi muuttuu rasvakudokseksi vain, jos sitä on liikaa energiankulutukseen nähden liikaa. )

Poistin em. syistä kyseiset ongelmalliset kohdat.46.132.45.218 12. helmikuuta 2021 kello 20.40 (EET)[vastaa]

Aminohappotasapaino[muokkaa wikitekstiä]

Kirjaan tähän ylös perusteluni sille, että lisäsin artikkeliin yhdistelysuositusta (ja samalla välillisesti myös varmaankin nykyisiä korkeahkoja proteiininsaantisuosituksia) kritisoivat puheenvuorot. Siltä varalta, että joku ihmettelee, että miksi ne laitettiin tänne, vaikka niissä viitataan vuosikymmenien takaisiin suosituksiin.

Kyse on siis yhdysvaltaisten lääkäri John McDougallin ja ravitsemusterapeutti Jeff Novickin huomautuksista, joiden mukaan lähes minkä tahansa kasvikunnan tuotteen nauttiminen riittäisi takaamaan (1950-luvulla arvioidun) tarpeellisen määrän proteiinia. En löytänyt käsiini alkuperäistä 1950-luvulla julkaistua tutkimusta, mutta oletan silti, että väite on tosi, koska se julkaistiin tiedelehdessä. En itse omaa asiasta niin paljoa tietoa, että osaisin arvioida, ovatko nykysuositukset oikeasti liian suuria. Kyse saattaa olla esim. siitä, että 1950-luvulla tehdyissä tutkimuksissa oli pienempi joukko tutkittavia, minkä vuoksi suosituksia rukattiin myöhemmin ylöspäin sitä mukaa kun löydettiin yksilöitä, joilla oli vieläkin suurempi proteiinintarve. Minusta on tärkeä kiinnittää huomiota siihen, että suosituksissa saatetaan käyttää näinkin suuria varmuuskertoimia. Ihan hyvä sinänsä, että niitä käytetään, mutta pidän sitä ongelmallisena, ettei suositusten yhteydessä yleensä koskaan avata sitä, että vähimmäissuosituksessa saattaa olla jopa sadan prosentin turvamarginaali. Ei kai ole mitään järkeä, että nekin, joille riittäisi vaikka suositusta 50 prosenttia pienempi määrä proteiinia, ahtavat itseensä väkisin tuplasti enemmän, koska luulevat, että muunlainen toiminta heikentäisi heidän terveyttään. Viittaan tässä tutkimuksiin, joiden mukaan ihminen ja muut nisäkkäät osaavat luontaisesti säädellä omaa syömistään niin, että saavat riittävästi proteiinia.176.72.98.222 2. maaliskuuta 2023 kello 06.52 (EET)[vastaa]