Keskustelu:Prometheus-leiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Thi muokkasi "fanitekstiä viileämmäksi". Suurin osa muutoksista oli tarpeellisia ja muutti artikkelia joko neutraalimmaksi tai selkeämmäksi. Väittäisin kuitenkin, että samalla tuli muutamassa kohdassa heitettyä pois lapsi pesuveden mukana. En tahdo aloittaa minkäänlaista muokkaussotaa, joten lienee tarkoituksenmukaisinta käsitellä asiaa keskustelusivulla ja etsiä konsensusta siitä, missä muodossa asiat voisi artikkeliin laittaa.

1. "Apuohjaajat eli apparit ovat 15–19-vuotiaita edellisten kesien leiriläisiä."

  • Termi "appari" oli pudotettu pois. Kyseessä ei kuitenkaan ole yritys lanseerata uutta termiä lisäämällä se Wikipediaan, vaan käsite on täysin vakiintunut yhdistyksen toiminnassa. Termiä "apuohjaaja" käytetään ainoastaan virallisissa yhteyksissä, erittäin harvoin puheessa. Sanan "appari" yleisyyttä protutoiminnan yhteydessä voi havainnoida esimerkiksi lukemalla Protu-lehteä. Appari on vastaava termi kuin "isonen", joka myös muistuttaa slangi-ilmaisua, mutta on erittäin tarpeellinen käsite puhuttaessa rippikoulusta. Mikäli Wikipedian artikkeleiden tarkoitus on antaa hyödyllistä tietoa käsittelemästään aiheesta, sanan "appari" merkitys tulee ehdottomasti mainita Prometheus-leirien yhteydessä. Protun sisällä on paljon vakiintuneita käsitteitä, niitä on listattu Kotkanpesän protukielessä. Lähes kaikkien niden merkitys yhdistyksen ulkopuolisille on niin vähäinen, että ne eivät todellakaan kuulu Wikipediaan. Appari on harvoja poikkeuksia, sillä se tarkoittaa yhdistyksen toiminnan kannalta keskeistä käsitettä ja on hyvin laajalle levinnyt. Sen ymmärtäminen on yksinkertaisesti hyödyllistä Prometheus-leiritoimintaa käsittelevän tekstin ymmärtämiseksi, joten eiköhän se täytä Wikipedian vaatimukset, kun siihen ei kuitenkaan keskitytä artikkelissa kuin yhden maininnan verran?

2. "Toisin kuin rippileirillä, leiritiimin nuoret ja aikuiset ovat keskenään tasavertaisessa asemassa, eivätkä apuohjaajat siis ole nimikkeestään huolimatta ohjaajien apulaisia. Prometheus-leirillä niin ohjaajat kuin apuohjaajatkin osallistuvat täysipainoisina ohjaajatiimin jäseninä kaikkeen leirivalmisteluun, suunnitteluun ja toteutukseen, mukaan lukien yhteiskunnallisten ja maailmankatsomuksellisten teemojen käsittelyn suunnittelu ja toteutus. Ainoastaan juridinen vastuu leiristä kuuluu automaattisesti ohjaajille."

  • Alkuperäisen muotoilun uudistamiselle oli todella tarvetta, mutta noin massiivinen deletointi on jo liioittelua. Rippileiriviittauksen voi ihan suosiolla unohtaa ja pätkää tiivistää, mutta itse asian ytimen soisi säilyvän: minun nähdäkseni varsin harvalla elämän osa-alueella, tai edes nuorisotoiminnassa, annetaan alaikäisille nuorille niin paljon valtaa ja vastuuta, että 15-vuotiaan mielipide painaisi yhtä paljon kuin 50-vuotiaan. Esimerkiksi partiotoiminnassa, jossa myös olen aktiivisesti mukana, lippukunnanjohtaja voi tehdä yksin päätöksen ja käskeä 15-vuotiasta vartionjohtajaa toimimaan sen mukaisesti. Prometheus-leiritiimissä tällainen ei ole mahdollista. Tiimin sisäinen työnjako ei riipu nimikkeestä, vaan tiimiläisten keskinäisestä sopimuksesta, ja päätöksenteko on demokraattista. Muotoilu "yhteiskunnallisten ja maailmankatsomuksellisten" on suoraan todistuksesta, ja sen tarkoitus on kertoa, että leirin toteuttamistapa ja käsiteltävät asiat ovat todellakin tiimiläisten itse päätettävissä eivätkä ylhäältä määrättyjä. Tämä on verrattavissa siihen, että rippileirin isosten enemmistö äänestäisi kumoon papin ja nuorisotyönohjaajan, jotka tämän jälkeen olisivat valmiit opettamaan kyseisen demokraattisen päätöksen mukaan. Laillinen vastuu leiristä on kuitenkin luonnollisesti aikuisilla ohjaajilla, mikä antaa heille valtaa poikkeuksellisissa oloissa, esimerkiksi hätätilanteissa. Kaiken tämän ilmaiseminen lyhyesti ja ytimekkäästi, mutta kuitenkin neutraalisti, on vaikeaa, ja minä selvästi epäonnistuin siinä. Todistuksessa käytetyn ilmauksen kankeudesta päätellen sitä sorvanneella byrokraattisella elimellä on ollut sama ongelma.
  • Miten olisi tällainen ratkaisu? "Prometheus-leirillä aikuiset ja nuoret, ohjaajat ja apuohjaajat, osallistuvat täysipainoisina ohjaajatiimin jäseninä koko leirin, myös yhteiskunnallisten ja maailmankatsomuksellisten teemojen käsittelyn, valmisteluun, suunnitteluun ja toteutukseen. Aikuisilla ohjaajilla on juridinen vastuu leiristä." Mikäli joku keksii paremman muotoilun, hyvä niin.

3. "Leirin toteuttamistapa riippuu leirin järjestävästä tiimistä, joten jokainen leiri on omanlaisensa."

  • Jälkimmäinen lause oli karsittu pois. Miten olisi näin: "Leirin järjestävällä tiimillä on paljon päätösvaltaa leirillä käsiteltävien kysymysten ja käsittelytapojen suhteen."

4. "Protun toimintaan voi myös osallistua apuohjaaja- ja ohjaajakoulutusten kouluttajana tai apukouluttajana, yhdistyksen työryhmissä ja jaostoissa tai jäsenlehden toimituksessa."

  • Muutettu muotoon "Prometheus-leirin tuen toimintaan..." Appari kalpenee tämän rinnalla. "Protu" on täysin kiistatta vakiintunut lyhenne Prometheus-leirin tuki ry:lle (vrt. nettisivujen osoite www.protu.fi). Yleisradio Oy on YLE tai Yle. Eiköhän anneta Prometheus-leirin tuki ry:n olla Protu. Ei kukaan jaksa sanoa "Prometheus-leirin tuen toimintaan...", jos voi sanoa lyhyemmin, napakammin ja järkevämmin "Protun toimintaan...". Johan artikkelin lopussa lukija ymmärtää, mitä Protulla tarkoitetaan. Tämä pitäisi palauttaa entiselleen. --Hathaldir 27. elokuuta 2007 kello 23.15 (UTC)
Wikipediassa käytetään kaikille yhteistä yleiskieltä eli juuri virallisluonteista kieltä, ei puhekieltä ja herätysliikkeen sisäistä sanastoa. Jos apumiestä tai apukoulua tarkoittava slangisana "appari" on välttämätöntä mainita, se voidaan tehdä lainausmerkkien kera jossain paikassa. Muusta ei kommentteja. --Thi 8. syyskuuta 2007 kello 20.32 (UTC)
Tämä selvä. --Hathaldir 8. syyskuuta 2007 kello 21.18 (UTC)

Keskustelu Prometheus-leirien ruokapolitiikasta ei kuulune tälle sivulle, joten siirsin sen keskustelusivulleni, jossa sitä voi tarvittaessa jatkaa. Toivoisin palautetta artikkelin kehittämiseksi esittämistäni ratkaisuehdotuksista. --Hathaldir 3. syyskuuta 2007 kello 09.15 (UTC)