Keskustelu:Peelo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jos jotain keskustelemista vielä on, hoitakaa se täällä. Huomautan, että palautussotaan ryhtyminen ei ole toivottavaa, vaan pitäisi keskustella. Englanninkielisessä on käytössä kolmen palautuksen sääntö. --Nahru 12. heinäkuuta 2005 kello 11:43:17 (UTC)

Peelo tulee romanien kielessä olevasta miehen sukupuolielintä tarkoittavasta sanasta. Pekka Elo alkuperänä on urbaanilegendaa, mielestäni wikipedian täytyy kertoa totuus eikä typeriä insidevitsejä. DevonMiles 12. heinäkuuta 2005 kello 11:44:23 (UTC)

Pekka Eloa pidetään sen verran syyllisenä tähän asiaan, että se ansaitsee jo sillä maininnan. Minulla ei kuitenkaan ole todisteita tälle väitökselle, eli jos jollain selkeätä näyttöä, voisi sen tuoda esille. --Nahru 12. heinäkuuta 2005 kello 11:47:45 (UTC)
Pekka Elon tarinaan liittyvä usenet-linkki on artikkelissa, mutta tämä lähde väittää toista: http://koti.mbnet.fi/joyhan/K3.html . Kyseisellä sivulla ei kuitenkaan ole mitään tietoa siitä, koska sana olisi tullut stadin slangiin. Samulili 12. heinäkuuta 2005 kello 11:50:28 (UTC)
Ettei vaan toi romanien kielen sanakin olisi jokin urbaanilegenda muiden juttujen joukossa? Onks jotakin viitteitä (siis muitakin kuin netissä pyöriviä tarinoita tuollaisen sanan olemassaolosta ja käyttölaajuudesta). --Aulis Eskola 12. heinäkuuta 2005 kello 11:56:01 (UTC)
Jos on olemassa joku sana, se ei mitenkään sulje pois sitä että toinen samanlainen sana syntyy, varsinkin jos sanan syntymiselle voidaan antaa tarkka kuvaus.
Nettislangin peelo-sana nyt vaan on aika selkeästi peräisin Pekka Elon nimestä, ja kuka tahansa esim. IRC-kanavalla #freenet vuoden 1995 aikoihin roikkunut voi vahvistaa tämän. Myöskin Googlen uutisryhmähaulla voi todeta, että ensimmäiset peelo-sanan käytöt ovat nimenomaan Pekka Elon allekirjoituksia, ja ensimmäiset haukkumasanakäytöt tulivat kuvioihin vasta myöhemmin. Pekka Elon nimi käy ilmi myös ensimmäisistä löytyvistä sanan alkuperää ihmetelleistä nyyssispekulaatioista. Stadin slangissa voi olla vastaava sana, mutta se tuntuisi olleen näissä piireissä niin tuntematon, että sitä ei edes arveltu nettislangisanan mahdolliseksi alkuperäksi kuin vasta paljon myöhemmin. Viznut 12. heinäkuuta 2005 kello 12:31:18 (UTC)
Luultavampaa on, että vanha peelosana on otettu uusiokäyttöön P.Elon nimen pohjalta. Sellainen sana on kuitenkin ollut aiemminkin ja suunnilleen nykymerkityksessä, joten tuskin kyseessä puhdas sattuma on. --ML 10. marraskuuta 2005 kello 16:27:19 (UTC)

Kysyin tätä asiaa Pekka Elolta itseltään ja hänellä on ainakin itsellään käsitys, että #freenetin keskustelupalstan nimimerkistä kyseinen sana on alkunsa saanut. Tuntui ottavan asian asiaankuuluvalla huumorilla.

Mielestäni tää khyl kuuluu ihan wikisanakirjaan eikä Wikipediaan.--TimTam (keskustelu) 16. maaliskuuta 2013 kello 18.19 (EET)[vastaa]

Tarkoittaako Peelo ihan sama kuin en:Lamer? Ehkä on mahdollista yhdistää niiden interlinkilla. --Miraceti 4. maaliskuuta 2006 kello 17.58 (UTC)

-- Olisiko syytä korjata Pekka Elon työpaikka? Ei Ylioppilastutkintolautakunnalla mitään ylitarkastajia ole. Opetushallituksella kylläkin.Kommentin jätti 91.156.21.21 (keskustelu – muokkaukset) 26. syyskuuta 2009 kello 12.30

muutin muotoon "..ytl:n jäsenen, ylitarkastaja..". Muu tittelihän se on YTL:n sivuilla [1] --J. Sketter 17. marraskuuta 2009 kello 13.24 (EET)[vastaa]

Termin historia[muokkaa wikitekstiä]

Muistelen Jukka Orajärven vuonna 1994 kirjoittamassa oppaassa "Internautin Opas" olleen IRC-esimerkki, jossa liitytään jollekkin kanavalle ja kirjoitetaan "Iltaa peelot". Jos vain muistan oikein, niin tämä lienee varhaisimpia käyttöjä termille. --Pauli S. 23. marraskuuta 2006 kello 13.37 (UTC)

Sattuuko keneltäkään löytymään ko. opasta, kaikki kirjalliset lähteet ovat hyviä tällaisessa selvitystyössä. Myös jokunen omalla nimellään esiintyvä henkilö, joka vahvistaisi termin syntyperän, olisi kova sana. Löysin puolisattumalta Petteri Järvisen nörttisanakirjasta seuraavaa:
Peelo-nimityksen kerrotaan syntyneen vuonna 1995, jolloin suorat nettiyhteydet olivat vielä harvojen ulottuvilla ja kouluissa käytettiin merkkipohjaista Freenet-järjestelmää. Siinä oli koululaisten lisäksi mukana myös opetushallituksen virkamiehiä, yhtenä heistä Pekka Elo, jonka sähköpostiosoite oli peelo@freenet.hut.fi. Elon eksyttyä Freenetin IRC-kanavalle ja osoitettua siellä tietämättömyytensä tekniikan hienouksista hänen käyttäjätunnuksensa vakiintui yleiseksi haukkumasanaksi.
Todennäköisesti Järvisen lähteenä on pikainen googlailu ("kerrotaan syntyneen") ja Pelulamun sivu. --Vesa Linja-aho 28. kesäkuuta 2010 kello 23.43 (EEST)[vastaa]

Peelon rinnakkaislinkki saksankielisille sivuille[muokkaa wikitekstiä]

Nettislangin termejä tutkiessani löysin wikipedian saksankielisiltä sivuilta täydelliset vastineen peelolle. Peelo on saksaksi Elch, eli hirvi: http://de.wikipedia.org/wiki/Elch_%28Netzkultur%29

Em. sivun kautta pääsisi myös muun kielisille rinnakkaissivuille. Tosin trolli on yleisempi termi, josta pääsee jo linkittymään useampaan kieleen. Muokatkaa te viisaammat sivuja siihen uskoon, että vieraskieliset käyttäjät voisivat löytää helposti suomalaisetkin termit ja päinvastoin. Kielenkääntäjät kiittävät!

Ilkka Ketolainen, Savonlinna

Niinhän se taitaa nykyään olla että trolli, trulli ja rölli on suositumpia termejä Suomalaisten käytössä nykyään; peelo-termiä ei tule enää kauhean usein vastaan, liekö edellämainitut vieneet sen paikan. 80.221.159.37 23. elokuuta 2012 kello 00.09 (EEST)[vastaa]

Itselläni ei ole lähteenä toimivaa Nörttisanakirjaa, mutta tyhmempi maallikko voisi luulla määritelmän kuuluvan: etunimen alkukirjaimet ja sukunimi. --J. Sketter (keskustelu) 10. joulukuuta 2020 kello 21.38 (EET)[vastaa]