Keskustelu:Osakunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkelissa mainitaan "akateeminen järjestys". Onko tietoa mitä se tarkoittaa? --PV 15. maaliskuuta 2005 kello 15:02:48 (UTC)

Kysyin osakunta-aktiivilta, joka selitti järjestyksen perustuvan osakuntien ikään, mutta kuitenkin niin, että joidenkin osakuntien itsenäistyttyä ne on sijoitettu alkuperäisen osakunnan perustamisajan mukaan listaan. Tätä voi verrata tiedekuntien akateemista järjestystä koskevaan käytäntöön, joka käy ilmi seuraavasta päätöksestä: [1] --Suviko 31. toukokuuta 2006 kello 17.13 (UTC)

Akateeminen järjestys[muokkaa wikitekstiä]

Akateeminen järjestys on Osakuntien ja muiden järjestöjen keskinäinen marssijärjestys yliopiston tilaisuuksissa. Se on perua järjestöjen ruotsinkielisten nimien aakkosjärjestyksestä 1800-luvun loppupuolelta. -Perttu 17. marraskuuta 2005 kello 13:09:03 (UTC)

Käyttäjä IP:n 130.234.5.136 takana pyysi lähdettä akateemiselle järjestykselle, ja lisäsin linkin Osakuntien yhteisvaltuuskunnan sivuille, jossa järjestys myös on. Lisäksi löydän tällaisen vanhan verkkosivun koskien itsenäisyyspäivää vuonna 2004 [2], jonne on linkki sivulla [3]. --Nilakka 20. elokuuta 2007 kello 15.13 (UTC)

Osakuntien nimien oikeinkirjoitus[muokkaa wikitekstiä]

Helsingin yliopiston osakuntien nimien oikeinkirjoitus on epäyhtenäistä. Olen yrittänyt tänään hieman korjata linjaa osakuntien itsensa määrittelemään linjaan, mutta joistakin osakunnista olen epävarma. Olen varma seuraavien osakuntien kirjoitusasusta: Eteläsuomalainen osakunta (säännöt), Savolainen osakunta (säännöt), Karjalainen Osakunta (säännöt), Hämäläis-Osakunta (vahva mutu, ei kuitenkaan varmistusta), Varsinaissuomalainen osakunta (säännöt), Wiipurilainen Osakunta (säännöt), Etelä-Pohjalainen Osakunta (tieto, säännöt), Vasa nation (tieto, säännöt) ja Pohjois-Pohjalainen Osakunta (tieto, säännöt). Näitä saa toki kyseenalaistaa, mutta ennenkaikkea siis haluaisin pohdittavan seuraavien osakuntien nimen oikeinkirjoitusta: NN, KSO, KyO, ÅN, SatO ja ÖFN. --Nilakka 17. elokuuta 2007 kello 20.45 (UTC)

Käyttäjä 130.234.5.136 poisti artikkelia siivotessaan myös lisäämäni maininnan osakuntien nimien oikeinkirjoituksesta. En ala laittamaan sitä takaisin, mutta mielestäni huomautus olisi ollut paikallaan, sillä oikeinkirjoitus on kirjavaa. Se olisi voinut vähentää lukijalle koituvaa hämmennystä asiasta, sekä hillitä aiheettomia korjauksia (joskaan en edelleenkään ole varma, kuinka muutama osakunta nimensä oikeasti kirjoittaa.) --Nilakka 20. elokuuta 2007 kello 15.07 (UTC)

Linkit muun kielisille sivuille[muokkaa wikitekstiä]

Nyt nuo linkittyvät pääasiassa ruotsalaisia osakuntia koskeville sivuille. Englanniksi olisi yleisempikin osakuntasivu en:Natio ja samoin saksaksi de:Landsmannschaft (Studentenverbindung); ranskankielisen fr:Nation universitaire -sivun lisäsinkin.

Periodisoinnista[muokkaa wikitekstiä]

Tekstissä todetaan "1800-luvun puolessa välissä osakunnat yritettiin korvata ylioppilastiedekunnilla, jotka jakoivat opiskelijat tiedekunnittain maakunnallisen jaon sijasta. 1850-luvun vapautuneempi ilmapiiri kuitenkin mahdollisti paluun osakuntajärjestelmään." Asiasta tietävä voisi korjata täsmällisemmin mikä ero on 1800-luvun puoli välillä (sic) ja 1850-luvulla.