Keskustelu:Nudismi/Arkisto 2

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Molemmat voisivat osoittaa täsmällisesti sen kohdan, josta on erimieltä ja sen jälkeen lyhyesti kertoa oman näkemyksensä siitä, miten kyseistä kohtaa pitäisi kehittää. Ja ei jukolauta lisätä otsikkoa jokaisen oman kommentin eteen tai tulee banaania, koska kyllä täällä pitää osata käyttäytyä niin kuin sivistyneessä tietosanakirjassa ikään. -Samulili 22. maaliskuuta 2006 kello 11.53 (UTC)

Risto so (keskustelu · muokkaukset) ehdottaa seuraavia muutoksia [1] (Olisin toivonut, että käyttäjät itse osoittavat kohdat täsmällisesti ja kertovat lyhyesti miten ja miksi kohtaa pitäisi muuttaa.) -Samulili 22. maaliskuuta 2006 kello 12.07 (UTC)

>>Nudisti <lat. alastomuuden n u d i s m i n harrastaja. -ismi (< kreik), lainasanojen pääte, tav. filosofian t. taiteen suuntia ilmaisevissa sanoissa, yksinään (>ismi<) usein halventavassa mielessä. Nudisti -isti pääte tarkoittaa sitä suuntaa edustavaa harrastajaa.<<

Tämä osa on kirjaviisautta ja myös löytyy Saksankielisenä http://de.wikipedia.org/wiki/Freik%C3%B6rperkultur sivulta. Vie pois nykyversion päätelmän ”Nudismi, lat. alastomuuden harrastaja.”


>>Nudisti ilmaisun Suomenkielisiä vastineita, syntymäasussa, napasillaan, pylly paljaana, tissisillään, munasillaan, Aataminhousuilla, Aataminnahkaisella paidalla tai Ilman rihman kiertämää. Ruotsinkielisestä sanasta naken ’alaston’ < naku.<< Suomenkieliset vastineet alastomuuden harrastamiselle.

>>Nudismilla on pitkät perinteet, jotka ulottuvat 1900-luvun alkuun ja Saksaan, jossa ensimmäiset alastonkulttuuria harrastavat ihmiset kokoontuivat kesäisin maaseudun rauhaan puhtaiden järvien äärelle. Nudismin historia on pitkä ja ideologian kehittäjiä on ollut monia, niistä tunnetuimpia: Alice Bloch, Adolf & Irmgard Koch, Walter Fränzel, Eduard Fankhauser, Christine Fankhauser. Vähitellen nudismi on levinnyt ympäri maailmaa ja nykyisin suuria naturistimaita ovat mm. USA, Ranska ja Saksa.

Nudisti ideologia on pohjana monelle yhdistykselle, tunnetuin on FKK-kulttuuri [Freikörperkultur], myös Kansainvälinen naturistiliitto INF perustettiin tälle pohjalle, itse vanha n 30 v (1974) toiminut FKK-kulttuuri jäi itsenäiseksi toiminnaltaan. Naturismi nykymuodossaan määriteltiin vuonna 1974 Ranskan nudistikaupungissa Cap D'Agde Ranskassa.<<

Tämä osa Nudismin historiasta todistaa se, Nudismin kehittivät ja antoi sille idean FKK-kulttuuri. Jos on olemassa vielä vanhempi Nudismi, se Suomalainen. Se vaatii silloin taakseen vahvat dokumentit. Se tekee silloin nykyään maailmalla tunnustetun Nudismi-ideologian nuoremmaksi [Freikörperkultur] kun Suomen Nudismi on vanhempaa kun Saksalainen, näin nyt väitetään. Jos näin on niin vuonna 1974 Ranskan ”nudistikaupungissa” Cap D'Agde'ssa määriteltiin Naturismi Suomen Nudismin pohjalle eikä Saksan Nudismin.

>> Nudisteista ja naturisteista löytyy myös ihokarvattomia eli "smoothiet" eli "Nudest nudist", jotka ajavat kaikki karvansa ollakseen "mahdollisimman alasti". Tämä on suosittu suuntaus etelän nakurannoilla ja myös Suomen naturistipiireissä. Suomen naturisteista "näkyvä" osa on karvattomia tai osin karvoitukseltaan leikattuja tai rajattuja.<< Suomessa kuten muualla päin maailmaa on yksi voimakas kulttuuri Nudismin alla, se on "Nudest nudist" eikä se ole Naturismia. "Nudest nudist" kulttuuri poistaa kehostaan juuri sen evoluution jäänteen, se on näin ollen alastomampi kun Naturisti. Naturismi kuuluttaa luonnollisuuden perään, pyrkii olemaan lähempänä luontoa ja luonnollisuutta. Näin ollen "Nudest nudist" on ajattelultaan Naturismi ajattelun vastainen.

Muista ei ainakaan nyt ole minulla mitään muuta esillä olleista vastaanväittämistä.

Risto_so 2006.22.03 kello 14.29 (UTC)

Nämä veikot taitavat olla saman trollin nikkejä, jotka voi unohtaa. Koko artikkeli on muutenkin laitettava uusiksi. --ML 22. maaliskuuta 2006 kello 13.36 (UTC)



Nudismi Kirjoitan kommenttini selvyyden vuksi kursiivilla asianmukaisen kohdan perään.

Nudismi, lat. alastomuuden harrastaja.

Tämä on lyhyt ja oikea määritelmä Lähde Otavan Pieni tietosanakirja 1951 ja pari muuta vanhempaa tieto-opusta. Tämä kohta ei tarvitse mitään ismien selostuksia tai muutakaan rönsyilyä.

Suomen kielessä tämä alastomuuden harrastamista tarkoittava sana, nudismi tarkoittaa hieman eri asiaa, kuin muualla maailmalla, koska tämä termi vakiinnutti alastomuuden harrastamista koskevan sisältönsä Suomessa suurin piirtein samaan aikaan, kuin ensimmäiset alastonkulttuurit alkoivat muotoutua Euroopassa.

Tässä ei tarvita myöhempien saksalaisten alastonkulttureiden selostuksia. Nudismi on vanhempaa perua, kuin yksikään kirjattu alastonkulttuuri.

Suomen kielessä nudismia pidettiin pitkään synonyyminä naturismille, joka kuitenkin edustaa aatteellista ja järjestäytynyttä alastomuuden harrastamista, toisin kuin yksin tai oman perheen keskuudessa harrastettava nudismi.

Tämä termien seloittumonen johtui pitkälti siitä, että Suomessa ei ollut naturistiyhdistyksiä eikä oikeaa tietoa järjestäytyneestä naturismista. Nudismia käsitteleviä lehtiä ja kirjoja on julkaistu 1900-luvun alkupuolelta asti. Vanhimpia ruotsalaisia lehtiä ovat Solvännen ja Tidlösa.

Nämä lehdet voisi jättää pois tältä sivulta, silölä ne ovat enemmänkin naturistien lehtiä, kuin suomalaiseen nudismiin kuuluvia.

Nudismi muualla maailmalla

Maailmalla nudismiin liitetään virheellisesti aatteellisia piirteitä, jotka kuuluvat vain amerikkalaiseen nudismiin. Uudella mantereella naturismia kutsutaan nudismiksi ja tämä on omiaan sekoittamaan näitä käsitteitä keskenään. Nudismilla ja naturismilla aatteina on pitkät perinteet, jotka ulottuvat 1900-luvun alkuun ja Saksaan, jossa ensimmäiset alastonkulttuuria harrastavat ihmiset kokoontuivat kesäisin maaseudun rauhaan puhtaiden järvien äärelle.

Aatteellisen Nudismin historia on pitkä ja ideologian kehittäjiä on ollut monia, niistä tunnetuimpia: Alice Bloch, Adolf & Irmgard Koch, Walter Fränzel, Eduard Fankhauser, Christine Fankhauser. ja nykyisin suuria nudistimaita ovat mm. USA, Ranska ja Saksa.

Tämä riittänee nudisti sivulle, sillä alastonkulttuuri-sivulla on kattavampi, mutta sekava selostus muista alastomuuteen liittyvistä ilmiöistä ja jopa "karvattomille" on ihan oma sivustonsa, nudest nudist. Vaikka jossain karvattomia kutsutaankin nudest nudist väeksi, tämä termi ei ole suomenkieleen vakiintunut, vaan osa naturisteista puhuu smooth-muodin puolesta. Ei body-paintinkaan ole nudismia, vaan naturistitilaisuuksien ohjelmanumerona toteutettu juttu.

Suomalaiseen nudismiin voisi lisätä vielä joitain käytännön esimerkkejä, mikä telkee ihmisestä nudistin. Esimerkiksi se, että ihminen riisuu itsensä vain ollakseen alasti ja nauttiakseen tästä alastomana olemisesta, tekee hänestä nudistin. Suomalaiseen nudismiin ei kuulu mitään sen suurempia ideologioita tai muita intohimoja, kuin pelkkä alastomuudesta nauttiminen.

Muita huomoita ja havaintoja:

Koko tämä keskustelu on saanut alkunsa siitä, että Risto So on saanut "kenkää" suomalaisista naturistiyhdistyksistä ja hän on nyt keksinyt yrittää omia nudisti-nimen perustamalleen rekisteröimättömälle yhdistykselleen PKSN. Hän käyttää nudest nudism-muotia keppihevosenaan tämän tavoitteensa saavuttamiseksi ja Risto onkin tyrkyttämässä lähes kaikkiin alastomuutta koskeviin keskusteluihin tämän "oman" karvattomuusmuotinsa propagandaa. Itse en kuulu mihinkään naturistiyhdistykseen eikä minulla ole mitään muita, kuin kielenhuolollisia syitä pitää suomalainen nudismi ja naturismi erillään toisistaan.

Siksi on hyvä, että wikipediassa on erilliset sivut näille eri ilmiöille ja toivonkin, ettei näiden aiheiden jokaiselle sivuille tehdä mitään sillisalaattia kaikista muista alastomuuteen liittyvästä. Linkitys sivuilta toisille on hyvin selventävä ja oikea tapa selittää eri alastomuustapojen välisiä eroja ja sisältöjä.

Risto on jo vuosia sekoillut keskusteluryhmissä ja yhdistyksistä erottamisensa yhteydessä hän lupasi pilata koko suomalaisen naturismin maineen.

Sen hän voi puolestani tehdä, kunhan ei sekoita tähän kuvioonsa vanhaa talastomuutta harrastavista käytettyä termiä nudisti. Nudisti on vakiintunut suomenkieliseksi termiksi jo kauan ennen minun tai Riston syntymää ja pysyköön tällaisena yleistä alastomuuden harjoittamista tarkoittavana suomalaisena sanana.

Näille muille ilmiöille on kullekin oma nimensä, miksi se ei Ristolle riitä, ken tietää, mutta ei kerro. . --JuusonS 22. maaliskuuta 2006 kello 15.04 (UTC)


”Jos haluat pääkkönä riidellä oman oudon kantasi puolesta, saat riidellä siitä täällä yhtä kauan, kun olet muuallakin tapellut samasta aiheesta. ”

Kuule JuusonS en koita riidellä vaan mielenkiinnolla odotan sinun tekemää sivumallia tänne keskusteluun mitä on Nudismi. Niin kun varmaan en ole tehnyt muutoksia viime aikoina. Vaan odotan mitä esille tuodaan ja arvostelen sitten jos on aihetta.

Minu tekemä sivuehdotus löytyy arkisto1 puolelta.

Terv. risto_so 2006.3.31 22.33 (UTC)

Nudismi, lat. alastomuuden harrastaja.[muokkaa wikitekstiä]

Tarkista uudelleen.

"”Otavan Pieni Tietosanakirja III osa Kustannusosakeyhtiö Otavan kirjapaino Helsinki 1951 s. 354 NUDISTI (<lat.), alastomuuden (n u d i s m i n) harrastaja. ”

Sama tietosanakirja sen II osa siv. 167 kerrotaan. ”-ismi (< kreik), lainasanojen pääte, tav. filosofian t. taiteen suuntia ilmaisevissa sanoissa, yksinään (>ismi<) usein halventavassa mielessä”

Saman tuloksen antaa "ismi aate, ideologia; koulukunta, oppi, teoria" Lainauksien lähde http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/siv/index.html "

Sana on siis "NUDISTI" ja se saman kirjan mukaan tarkoittaa n u d i s m i n harrastajaa joka on oppi, ideologia, aate jne.

"Hän käyttää nudest nudism-muotia keppihevosenaan tämän tavoitteensa saavuttamiseksi ja Risto onkin tyrkyttämässä lähes kaikkiin alastomuutta koskeviin keskusteluihin tämän "oman" karvattomuusmuotinsa propagandaa."

Älä sotke riitoja tänne, niillä ei ole mitään merkitystä vaan nojaudutaan tiedossa vain ja ainoastaan siihen tietoon mikä on yleisesti ja maailman laajuisesti hyväksyttyä tietoa. Pääkaupunkiseudun Naturistit yhdistys on Naturistiyhdistys ja sitä en ole maininnut missään artikkelin osassa. Tarjotaan ihmisille neutraalia tietoa se on pääasia.

Myös saman asian kertoo tämä Wikipedia tietosanakirja Saksan kielellä http://de.wikipedia.org/wiki/Freik%C3%B6rperkultur ja se on pohja myös Narurismille. http://de.wikipedia.org/wiki/Naturismus

Terv. risto_so 2006.3. 22 19.59 (UTC)


Kun nyt lähdetään saivartelulinjalle, niin totean heti, että en ole koskaan riidellyt kanssasi. Meillä on vain eri lähtökohta nudismin tulkintaan nähden. Minun ja suomalaisten enemmistön mielestä suomalaiseen nudismiin ei kuulu mitään ideologioita, tai kuten sinä ilmaiset- (tässä -ismejä, oppeja, teorioita tms.).

Nudismin teoria, jos sellaista nyt on olemassakaan on pelkkä alastomuudesta nauttiminen. Ihmiset ovat osanneet olla alastomuutta harrastavina nudisteina jo vuosikymmeniä ennen saksalaisten Freikörperkultur määritelmän kehittämistäkin. Tästä saat viitteitä esimerkiksi suomalaisesta klassisen suunnan taiteesta.

Missään ei määritellä suomalaisen nudismin eli alastomuuden harrastamisen perustuvan Freikörperkultur nimiseen saksalaiseen oppiin. Tämä on vain sinun oma käsityksesi asiasta. Suomalainen nudismi ei ole mikään oppi, ei vaikka väittäisit mitä hyvänsä.

Anteeksi muut lukijat, tämä perusasia ei näytä menevän millään Riston kaaliin.

En jankuta lisää, Risto tullee editoimaan wikipedian alastonkulttuureihin kuuluvia sivuja niin kauan, kun ne ovat täysin hänen mielensä mukaisia, jos hänelle siihen tilaisuus suodaan.

--JuusonS 22. maaliskuuta 2006 kello 19.29 (UTC)


”Nudismi, lat. alastomuuden harrastaja.”

Hyvä Juuso määrittele tuo, käytä dokumentointia hyväksi katsotaan sitten lisää?

Terv. risto_so 2006.3. 27 12.10 (UTC)

Voisiko joku ultratoimelias ylläpitäjä vaihtaa ekan lauseen seuraavanlaiseksi: "Nudismi (latinasta alastomuuden harrastaja) tarkoittaa ..." Tärkeinta olisi että ainakin saataisiin eka lause edes kertomaan jotain nudismista: ja sitten paksunnetuksi sana nudismi. --Miihkali 29. maaliskuuta 2006 kello 17.03 (UTC)

Totta viserrät, tuo aloituslause on väärin. Se voisi todellakin olla jopa ihan suomea ja seuraavanlainen.
""Nudismi (latinasta alastomuuden harrastaminen) tarkoittaa alastomuuden harrastamista, eli tapaa olla alasti ilman muuta syytä. Nudismina ollaan vain alasti olemisen ja alastomuudesta nauttimisen vuoksi."
Taisi Miihkalillakin, kuten monella muullakin (joskus itselläkin), niin kovin usein mennä päätteet sekaisin. -Ismi on tässä yhteydessä harrastus ja -isti harrastaja.--JuusonS 30. maaliskuuta 2006 kello 06.14 (UTC)

Pari pientä tarkennusta: ”Solvännen ja Tidlösa. Nämä lehdet voisi jättää pois tältä sivulta, silölä ne ovat enemmänkin naturistien lehtiä, kuin suomalaiseen nudismiin kuuluvia.”

Miten ne voisi olla Naturistisia lehtiä kun ne ilmestyi jo 1900 luvun alussa, Naturismi määriteltiin 1974 Ranskan ”nudistikaupungissa” Cap D'Agde'ssa. FKK-Nudistikulttuurilla on paljon kirjallista tuotantoa.

""Nudismi (latinasta alastomuuden harrastaminen) tarkoittaa alastomuuden harrastamista, eli tapaa olla alasti ilman muuta syytä. Nudismina ollaan vain alasti olemisen ja alastomuudesta nauttimisen vuoksi."

>>Nudisti <lat. alastomuuden n u d i s m i n harrastaja. -ismi (< kreik), lainasanojen pääte, tav. filosofian t. taiteen suuntia ilmaisevissa sanoissa, yksinään (>ismi<) usein halventavassa mielessä. Nudisti -isti pääte tarkoittaa sitä suuntaa edustavaa harrastajaa.<<

Ja kaikki tietää keskustelun pohjalta että Nudismi on Nud -ismi joka on aate, ideologia......

Terv. Risto_so 2006.03.30 kello 16.48 (UTC)

Suomalainen nudismi tarkoittaa alastomana olemista ja alastomuuden harrastamista ilman mitään erityisiä aatteitakin.
Siksi suomalaista "alasti roikkumista" ja alastomana ilman varsinaista syytä olemista on jo vuosikymmenet kutsuttu suomenkieleen vakiintuneella nimellä nudismi. Suomalainen nudismi ei tällöin voi olla mikään aate. Suomalainen nudismia harrastava nudisti osaa olla alastomana ilman mitään erityisiä aatteitakin.--JuusonS 30. maaliskuuta 2006 kello 15.12 (UTC)


Tiedän JuusonS mitä mainostat ”Suomalainen nudismi tarkoittaa alastomana olemista ja alastomuuden harrastamista ilman mitään erityisiä aatteitakin. ” Ehkä sen dokumentointi ja esittely olisi parempi kuitenkin alastonkulttuuri osassa.

Suomalaisesta Nudismista viesti http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu:Nudismi/Arkisto1#.E2.80.9DNudismi.2C_lat._alastomuuden_harrastaja..E2.80.9D

Kun on tietosanakirjasta kyse niin sen tietokin pitää olla neutraalia. Jos Suomessa markkinoidaan Naturismin lähteeksi Suomalaista Nudismia niin tulee ristiriita tietosanakirjan sisällä.

http://de.wikipedia.org/wiki/Nudismus

Esimerkkejä on olemassa vanha siipi ne toivottaa tervetulleeksi sekä Naturismin että Nudismin http://fkk-online.org/

Nämä Nudistit järjestää edelleenkin esim. risteilytoimintaa http://www.nudecruises.nl/DU/wilkommen.html niillä on omat leirintäalueet, hotellit ja yksi hyvä esimerkki on Nudistikaupunki Cap d'Agde http://de.wikipedia.org/wiki/Cap_d%27Agde

Linjaristiriita tulee myös siinä, jos koko Nudismia käsittelevä sivu puhuu ja tuo esille Suomalaista Nudismia ja sitten linkataan sivulta http://fi.wikipedia.org/wiki/Naturismi lähdetietona Nudismi on Naturismin lähde, silloin siitä tulee myös koko maailman Naturismin lähde. Tämä ei voi pitää paikkaansa.

Ehdotan että Nudismisivulla käsitellään järjestäytynyt Nudismi joka on Naturisminkin lähde ja muut muodot voi tehdä ja määritellä alastomuuskulttuurisivulla ja dokumentoida ne sinne.

UUDET KOHDAT!

1.Ensin oli alastomuuden harrastajat, eli nudistit. << niin jos käytetään kaikista nimeä Nudisti.

2.Tämän jälkeen osa heistä ryhtyi kehittelemään alastomuutensa ympärille jotain muutakin toimintaa ja harrastusmuotoja. Tämä kohta ei vaadi kommenttia.

3.Tästä muototuivat ensimmäiset alastomuuskulttuurit, jotka toki yrittivät ottaa itselleen käyttöön jo aiemmin alastomuuden harrastajista käytettyä nudismi/nudisti termiä. << Tämä tapahtui 1800-luvun lopulla ja suurin liikehdintä alkoi 1900 luvun alussa, laajeni myös USA-manterreelle, Tanskaan, Ruotsiin ja ne on varhaisia nudismi-ideologian luojia. Ja toimivat edelleenkin niin kun edellä kerron.

4.Kun he eivät saaneet sanalle monopolia eliyksinoikeutta, nämä yhteisölliset alastomat ottivat käyttöönsä naturismi/naturisti nimen. Tuolle nudismi-ideologian pohjalle määriteltiin Naturismi mutta vanha toimiva jäi ulkopuolelle ja toimii edelleenkin erittäin aktiivisti.

5.Viimeisin nudisti nimen kaappausyritys on nyt käynnissä ja se koskee nimen varaamisyritystä koskemaan vain nudest nudist liikettä.

Nudest Nudist liike ei koita kaapata mitään Nudisminimen yksinoikeutta, se on vain Nudismin yksi alakulttuuri ja käyttää siksi Nudest Nudist nimeä (Alastomampi Nudisti) erottuakseen Naturisteista ja siksi vielä painotuksella Nudisti että erottuu kaikista muista alastomuuden harrastajista. Alastomuuden harrastaminen on laaja käsite mutta kun sen rajaa nimenomaan Nudisti sanalla se tuo esille sen että se Nudisti on nimenomaan Nudismin harjoittaja eikä alastomuuden harrastaja.

Jos tätä mallia ei hyväksytä niin Nudismi sivua tuskin saadaan koskaan valmiiksi.

Terv. risto_so 2006. 03. 30. kello 21.59 (UTC)

1. Nudismi tarkoittaa alastomuuden harrastamista kaikkialla maailmassa.
Suomalainen nudismi ei pidä sisällään mitään muuta aatetta, kuin alastomana olemisesta nauttimisen.
3. Suomalainen nudismi ei erityisesti ole mikään naturismin lähde, vaan nudismi ylipäätään on mahdollistanut naturismin kehittymisen, koska naturismia ei olisi ilman alastomuuden harrastamista.
Nudismi ideologian terminä elää enään vain amerikkalaisissa yhteisöissä, jotka eivät ole ottaneet naturismi-termiä itselleen käyttöön.
4. Aatteellinen alastomuus, euroopassa naturismi, amerikassa nudismi, ovat alastomien ihmisten eri pelejä tai muita toisten alastomien kanssa yhdessä harrastamisen ideologioita.
Euroopassa käytetiin jonkin aikaa nudismi-nimeä myös aatteellisesta alastomuudesta, mutta Vuonna 1974 Ranskan nudistikaupungissa Cap D'Agde:ssa määriteltiin naturismin käsite ja siitä lähtien Euroopassa on järjestäytyneistä ja aatteellisista alastomuuden harrastajista käytetty täsmällisempää termiä naturisti. Amerikan mantereella ei suostuttu omaksumaan tätä nimenmuutosta, joten nudismi jäi siellä tarkoittamaan myös aatteellista alastomuutta.
5. Nudest nudist eli smooth on yksi alastonkulttuurien muoto muiden joukossa, eikä se ole sen enempää nudismia, kuin naturismiakaan, vaan se on oma suuntauksensa harrastaa alastomuutta. Juuri siksi avasin sille oman artikkelin, enkä alistanut sitä minkään muun alastonharrastamisen alalajiksi.
NYT RISTO, älä sössi tätä paketin uudelleen järjestelyä sekoittamalla pakkaa enään millään tavalla. Editoidaan jokainen sivu omasta aiheestaan keskustelun kautta kuntoon välttämällä omapäisiä uudelleenmuotoiluita, niin saadaan tämä kiista pois päiväjärjestyksestä, nudismi omalle sivulleen, nudest nudist eli smooth omalle sivulleen, naturismi omalle sivulleen ja pidetään tämä alastonkulttuuri-sivu yleisluontoisena kuvauksena näistä kaikista mainituista ja muistakin alastonkulttuureista. Ystävällisin ja kehittävin terveisin --JuusonS 31. maaliskuuta 2006 kello 04.17 (UTC)


1. Nudismi tarkoittaa alastomuuden harrastamista kaikkialla maailmassa.

Ohoh JuusonS sinä jaksat sitten jankuttaa samaa asiaa toistuvasti. Se kun nyt ei pidä paikkaansa. Vanhat viestit moneen kertaan kerrotut kertoo sen miksi.

Nudismi on Nud -ismi ja Nudisti on Nud -isti ja näillä ilmaisulla ilmoitetaan tarkka asia ne ei kuulu alastomuuden harrastajiin vaan erottuvat sosiaaliseksi ryhmäksi. Aslastomuuden harrastaja on yleisnimi ja pitää kaiken sissällään mitä alastomana voi tehdä.

”Suomalainen nudismi ei pidä sisällään mitään muuta aatetta, kuin alastomana olemisesta nauttimisen.”

Sen sitten vaan määrittelet mitä se on?

3. Suomalainen nudismi ei erityisesti ole mikään naturismin lähde, vaan nudismi ylipäätään on mahdollistanut naturismin kehittymisen, koska naturismia ei olisi ilman alastomuuden harrastamista. Nudismi ideologian terminä elää enään vain amerikkalaisissa yhteisöissä, jotka eivät ole ottaneet naturismi-termiä itselleen käyttöön.

Jankutusta koska Nudismi aatteena elää ja voi hyvin, sen määrittelin esimerkein edellisessä viestissä. 2006. 03. 30. kello 21.59 (UTC)

Edelleen väärin "Nudismi ideologian terminä elää enään vain amerikkalaisissa yhteisöissä" koska sinne vietiin nimenomaan Nudismi eikä Naturismia kun sitä ei ollut vielä silloin. Mutta Nudismi elää myös Euroopassa koska vanha FKK-kulttuuri elää ja voi hyvin. Nekään ei omaksunut Naturismi nimitystä vaan käyttävät Nudisti nimitystä edelleenkin. Lisää viestissä 2006. 03. 30. kello 21.59 (UTC)

4. Aatteellinen alastomuus, euroopassa naturismi, amerikassa nudismi, ovat alastomien ihmisten eri pelejä tai muita toisten alastomien kanssa yhdessä harrastamisen ideologioita.

Sillä edolla että Euroopassa on myös käytössä Nudismi ja Nudisti nimi. Lisää viestissä 2006. 03. 30. kello 21.59 (UTC)

”Euroopassa käytetiin jonkin aikaa nudismi-nimeä myös aatteellisesta alastomuudesta, mutta Vuonna 1974 Ranskan nudistikaupungissa Cap D'Agde:ssa määriteltiin naturismin käsite ja siitä lähtien Euroopassa on järjestäytyneistä ja aatteellisista alastomuuden harrastajista käytetty täsmällisempää termiä naturisti.”

Vanha FKK-toimnta jäi ulkopuolelle itsenäiseksi ja se on edelleenkin Nudismia ja käyttävät Nudisti nimitystä. Lisää viestissä 2006. 03. 30. kello 21.59 (UTC)

”5. Nudest nudist eli smooth on yksi alastonkulttuurien muoto muiden joukossa, eikä se ole sen enempää nudismia, kuin naturismiakaan, vaan se on oma suuntauksensa harrastaa alastomuutta.”

Nudest nudist on Nudismin yksi osaalue. Nimellä Nudest nudist haetaan erantoa niin Naturismiin kun alastomuuden harrastajiin. Voi puhua alastomuuskulttuurina mutta pitää mainita että kuuluu nimenomaan Nudismiin eikä Naturismiin.

”NYT RISTO, älä sössi tätä paketin uudelleen järjestelyä sekoittamalla pakkaa enään millään tavalla.................

Olen odottavalla kannalla JuusonS ja mielenkiinnolla odotan editointiasi, hyväksytkö perusasiat vai onko tämä ikuista vääntöä ihan perus asioista jotka on erittäin tärkeitä.

Terv. risto_so 2006.3.31 09.30 (UTC)

1. Nudismiin aatteellisuus tuli mukaan vasta 1900 luvun alussa ja tämä aatteellinen suuntaus muutti euroopassa nimensä naturismiksi Sinun itse esiin ottaman linkin mukaan."Vuonna 1974 Ranskan nudistikaupungissa Cap D'Agde:ssa määriteltiin naturismin käsite ja siitä lähtien Euroopassa on järjestäytyneistä ja aatteellisista alastomuuden harrastajista käytetty täsmällisempää termiä naturisti."
Kysymykseesi: "Sen sitten vaan määrittelet mitä se on?" Nudismi on alastomuuden harrastamista. Tässä kohtaa -ismi tarkoittaa myös omien lähteittesi mukaan juuri tätä harrastamista.
3. Eurooppalainen nudismi oli olemassa jo vuosikymmeniä ennen, kun ystäväsi "määrittelivät" ja rajasivat sen koskemaan vain omaa harrastustaan ja aatettaan. Freikörperkulttuuri EI vanno sen kummemmin nudismin, kuin naturisminkaan nimiin, vaan siinä puhutaan VAIN alastomana olemisesta (nacht). Esimerkiksi tällä sivulla [2] se tosin liitetään mukaan naturismiin, eikä nudismista puhuta halaistua sanaa. Mistään muualtakaan en ole löytänyt FKK-väen mainitsevan olevansa nudisteja tai aatteellisen nudismin kannattajia.
5. Pelkkä "nudist" pääte ei automaattisesti tee nudest nudist- eli smooth väestä nudisteja muussa mielessä, kuin nudismin laajassa, alastomuuden harrastaja- merkityksessä. Kaikki naturistit ja FKK väkikin on taustaltaan nudisteja juuri tämän alastomuutensa kautta. Nudisti on yleissana, joka tarkoittaa kaikkia alastomuutta harrastavia ihmisiä aatteista riippumatta ja FKK, naturisti, smooth ja muut spesifisemmät termit kertovat tarkemmin tämän alastomuuden harrastamisen lajista.
Jos haluat pääkkönä riidellä oman oudon kantasi puolesta, saat riidellä siitä täällä yhtä kauan, kun olet muuallakin tapellut samasta aiheesta. Oman kantani muodostamisessa tukeudun suomalaisten naturistiyhdistysten tietoihin ja yleisesti hyväksyttyyn nudismin määritelmään. Suomenkielisestä nudismi nimestä keskusteltaessa pitää ehdottomasti puhua suomalaiseen kielenkäyttöön vakiintuneesta käytännöstä, eikä mistään saksaaisesta freikörperkulttuurista, joka ei edes itse pidä itseään minään nudismin edustajana.--JuusonS 31. maaliskuuta 2006 kello 07.27 (UTC)


Nudismi-ideologian kehitti Filosofi Jean-Jacques Rousseau's (1712-1778) esitti, ihminen takasin luontoon, eli "back to nature." ja terve sielu terveessä kehossa, pääasioita mitkä on vahvasti esillä Nudismin-ideologiassa. ideologia. * 1.Terve sielu tarkoittaa että ihminen on henkisesti vahva, vahva myös alastomana. Ihminen on luonnostaan sosiaalinen ja näin ollen vahvuutta haetaan sosiaalisella pohjalla. * 2. Terveessä kehossa vaalitaan terveyttä kaikin keinoin, esim. terveet elämäntavat, terveellinen ruoka. Sen takia Nudismissa on myös monilla mukana vegetarismi, uskotaan että se on terveyttä lisäävä kun syö vain kasviperäistä ruokaa. Filosofi Jean-Jacques Rousseau's ideologian mukaan Hän oli palauttamassa tämän tyyppistä ihmistä luontoon takaisin. Nudismiin perustuvia yhdistyksiä alkoi ilmaantumaan Euroopassa 1900 luvun puolella, kuitenkin 1800 luvun loppupuolella oli suurta liikehdintää joka tähtäsi Nudistitoimintaan. Saksan yhdistys http://www.dfk.org/ Freikörperkultur yhdistyksistä tietoa Itävallassa http://www.fkk.at/

Nud = ’alaston’ ja -ismi = aate, ideologia; koulukunta, oppi, teoria, siis alastomuuden ideologia johon kuuluu vahvasti sosiaalisuus.

Naturismi lat. natural ja kreik. -ismi yleinen lainasanojen pääte ja tarkoittaa sosiaalista ja järjestäytynyttä alastomuutta. Lainasanojen päätteet -ismi ja - isti tarkoittaa ideologiaa ja sen harjoittajaa. Vertaa alkoholismi ja toteuttaja alkoholisti.

Nudismi ja Naturismi ilmaisulla haetaan tarkkuuta, ilmaisu kohdistaa sen lat. sanalla juuri siihen mitä tarkoittaa. Käytetään tieteessä mm lääketieteessä.

Mainostamasi Suomalainen Nudismi on lähes vastakohta tälle ideoidulle Nudismille ja olisi aiheellista että siinä käytetään lisänä etuliitettä anti koska Suomalainen Nudismi mitä siitä olet kirjoittanut käsittää juuri ne asiat mistä Filosofi Jean-Jacques Rousseau's ideologia pyrkii eroon.

Sopiiko sinulle JuusonS että Suomalainen Nudismi mistä ei löydy muutenkaan mitään dokumenttia muuta kun Wikipedian linkki http://www.google.fi/search?hl=fi&q=suomi+nudismi&btnG=Hae&meta= Käsittelet se yksistään Nudismin alla, ensin Filosofi Jean-Jacques Rousseau's ideologiaan perustuva Nudismi ja sen jälkeen Suomalainen antinudismi?

”anti- vastaan-, vasta-, vastustus- Tämä kreikasta peräisin oleva etuliite kuvaa yleensä aktiivista vastustusta tai selvää vastakohtaa, kun taas a-etuliite saattaa kuvata pelkkää ulkopuolelle asettumista. Ks. esim. asosiaalinen ja antisosiaalinen. Huomaa, että "anti" on myös suomen sana aivan eri merkityksessä (esim. "osakeanti") ja se voi esiintyä yhdyssanoissakin (esim. "antiesite", joka siis ei tarkoita vastaesitettä!). Siksi esimerkiksi "antikampanja" on selvemmin sanottuna "vastustuskampanja". http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/siv/laaja.html

Terv. risto_so 2006.4.01 09.29 (UTC)

Höpön höpön, mitä muuta voi odottaa ihmiseltä, joka on julkisesti luvannut tehdä suomalaisen naturismin naurunalaiseksi. Suomalainen nudismi on aatteitasi vanhempi ilmiö ja se antaa nudismi-sanan suomalaiselle merkitykselle paremman pohjan, kuin mikään myöhemmin keinotekoisesti yhdistyskäyttöön tarkoitetut omat määritelmät.
Alati kehumasi freikörperkultur ei tunnusta itseään nudistiseksi ilmiöksi, vaan se pohjautuu pelkkään alastomuuteen (nacht) eli nakuiluun.
Ainoa suuri ja paha virhe tällä sivulla on Riston tekemä, heti otsikon jälkeen olevassa määritelmässä, jossa sanotaan "nudismin olevan alastomuuden harrastajan" Tässä on Ristolla mennyt -ismit ja -istit suloisesti sekaisin.
Lisäksi sivulla on lievä puute, kun siltä on poistettu esimerkit siitä, mitä nudismi käytännössä on. Auton pesu alasti, puutarhan hoitaminen alastomana jne.--JuusonS 1. huhtikuuta 2006 kello 07.24 (UTC)


Pieni kysymys JuusonS?

Paljonko olet lukenut Filosofi Jean-Jacques Rousseau's Nudismi-ideologiaa siitä on paljon kirjallisuutta olemassa?

Ja mitä tulee siihen Suomalaiseen Nudismiin (antinudismi) niin määrittele se niin kun ehdotin jälkeen tämän virallisen Nudismin niin siitä tulee silloin myös Naturismin lähde.

Se on kuitenkin oleellinen asia, se on täysin vastakkainen kun Nudismifilosofia.

Odotan mielenkiinnolla mitä saat aikaan!

Terv. risto_so 2006.4.01 11.13 (UTC)

Nudismi oli jo paljon ennen mainitsemaasi filosofia, joten hänen mietteensä eivät vaikuta suomalaisen sanan, NUDISMI sisältöön yhtään mitään.
Perinteinen nudismi on pelkästään alastomuuden harrastamista ilman mitään -ismejä, filosofioita tai mitään muitakaan oppeja. Suomalainen EI TARVITSE mitään erityisiä oppeja tai filosofioita ollakseen alastomana ja alastomuuden harrastajana.
Sinulla Risto näyttää menevän sulavasti sekaisin niin FKK.n nactkultur, kuin naturistien opit ja vielä muutkin alastonkulttuurit alakulttuureineen. Suomalainen nudismi ei varsinaisesti edes kuulu mihinkään alastonkulttuuriin.
Suomessa nudismi tarkoittaa ilman mitää erityisiä kulttuurisidonnaisuuksia vain ja ainoastaan alastomuuden harrastamista, eikä mitään sen kummempaa. Näin kertovat jo -50 luvun suomalaiset tietosanakirjat, joten miksi kiistelemään? --JuusonS 1. huhtikuuta 2006 kello 12.37 (UTC)

' Filosofi Jean-Jacques Rousseau's 1700-luvun puolivälissä kehitti Nudismi-idelogian ja sinä jälleen täsmennät Suomalaista Nudismia, se on vielä tätäkin vanhempi ilmiö. Suomi oli 1700 luvulla osittain Venäjän ja Ruotsin alla oleva valtio.

Ei tällä sinänsä mitään väliä ole, pääasia on nyt että määrittelet sen ja tee kaksi osaa sivumalliin, ensin Filosofi Jean-Jacques Rousseau's Nudismi-ideologia ja sen jälkeen Suomen Nudismi teoria, saatko sen vielä tänään mallina esille?

Terv. risto_so 2006.4.01 11.50 (UTC)

...

Suomalaisella nudismilla EI OLE koskaan ollut mitään TEORIAA, vaan se on ollut ainoastaan pelkkää alastomuuden harrastamista ilman mitään erityisiä aatteita. Suomessa ei ole ollut koskaan Rousseau's eikä kenenkään muun filosofin nimeen vannovia järjestäytyneitä naturisteja eikä edes amerikkalaistyylisiä aatteellisia nudisteja. Järjestäytynyt alastomuus tuli Suomeen vasta naturismin muodossa vähän ennen Luonnonmukaiset Ry.n perustamista, joten tältäkään pohjalta ei voi puhua Suomen ja suomalaisten alastomuutta harrastavien kohdalla mistään ideologisesta tai aattellisesta nudismista, vaikka kuinka haluaisit tätä väittää. Tälle väitteellesi EI LÖYDY täten mitään perusteita.
Nykyisin Euroopan maissa aatteeliset alastomuuden harrastajat käyttävät itsestään muita nimityksiä, kuin nudisti tai aatteensa kohdalla muita termejä, kuin nudismi, esim. naturisti, FKK, jne. Edes väitteesi nudismin ja kaupunki Cap d'Agden yhteydestä ei näytä pitävän paikkaansa, vaan FKK pitää itseään naturismin edustajana [3] ja [4]. :Näyttääkin vahvasti, että olet melko yksin käsityksesi "suomalaisesta aatteelisen nudismin" kanssa. Suomen kieleen vakiintunut NUDISMI-termi on ja pysyy pelkästään alastomuuden harrastajaa koskevana terminä. Sitä ei muuta edes se, että jotkin häpykarvansa ajelleet kutsuisivat itseään kuinka paljon hyvänsä nudest nudist nimellä.--JuusonS 1. huhtikuuta 2006 kello 17.34 (UTC)

Ei ole mitään lisättävää viestisi johdosta. Kaiken ole selvittänyt ja nyt innolla odotan mitä saat aikaan kun teet ehdotuksen Nudisti sivuksi keskusteluun.

"suomalaisesta aatteelisen nudismin"

Ei Suomessa ole ollut koskaan nudismi nimellä aatteellista toimntaa, mutta Suomesta on liitytty ensin Saksan ja Ruotsin yhdistyksiin ja vasta LM-yhdistyksen perustamisen jälkeen Suomeen tuli järjestäytynyt Naturismi. Ennen kun Naturismi määriteltiin puhutaan Nudismista ja ne yhdistykset on Nudisti-yhdistyksiä.

Cap d'Agde on nudistikaupunki koska se oli jo paljon aikaisemmin toiminnassa kun Naturismi määriteltiin.

Terv. risto_so 2006.4.01 00.10 (UTC)


Nimenomaan, Cap d'Agde OLI nudistikaupunki ennen naturismin määrittelyä, mutta nykyisin tämä kaupunki itsekin käyttää termiä NATURISTIKAUPUNKI. --JuusonS 2. huhtikuuta 2006 kello 05.04 (UTC)
Risto hyvä. Nyt käsittelemme suomalaista sanaa NUDISMI josta itsekin jo toteat, että Suomessa ei ole ollut "aatteellista nudismitoimintaa" eikä nudistiyhdistyksiä. Nudismi-sivullahan todetaan selvästi, että aiemmin nudismia ja naturismia pidettiin synonyymeinä. Pitäisikö tämä fakta poistaa artikkelista?
Mielestäni tuohon lauseeseen pitäisi lisätä, "Suomen kielessä nudismia pidettiin pitkään synonyyminä naturismille, joka kuitenkin edustaa aatteellista ja järjestäytynyttä alastomuuden harrastamista," sana NYKYISIN ja sattaa se muotoon: Suomen kielessä nudismia pidettiin pitkään synonyyminä naturismille, joka kuitenkin nykyisin edustaa aatteellista ja järjestäytynyttä alastomuuden harrastamista.
Mitä enemmän Risto jänkäät, sitä selvemmin tulee esille nudismin ja naturismin olennaisimmat erot toisistaan, eli nudismin aatteettomuus ja naturismin ideologisuus sekä yhteisöllisyys.--JuusonS 2. huhtikuuta 2006 kello 07.44 (UTC)


”Nudismi-sivullahan todetaan selvästi, että aiemmin nudismia ja naturismia pidettiin synonyymeinä. Pitäisikö tämä fakta poistaa artikkelista?”

Aatteellisen Nudismin ja Naturismin synonyymi toimii yhä edelleen. Eihän siinä ole mitään muutosta tapahtunut. Nudismi on Naturismin pohja ja tästä on turha vääntää jatkuvasti.

Kun saat sen sivuehdotuksen joskus valmiiksi siinähän ne määritelmät tulee esille, niin ideologiaan perustuva Nudismi että tämä uusi muoto Suomalainen Nudismi (antinudismi) jolle ainoa tietolähde on tämä sivu koko maailmassa. Mitään muuta tietoa ei ole olemassa Suomalaisesta Nudismista missään, ei ainakaan niin että minä olisin koskaan lukenut. Jos on niin kerro sitä on monesti kysytty? Siinä mielessä Wikipedia tekee historiaa tässä asiassa.

Tee nyt se sivuehdotus!

Terv. risto_so 2006.4.02 13.15 (UTC)


En tee pyynnöstäsi yhtään turhaa työtä. Nudismi sivu on esittämilläni pienillä korjauksilla vallan sopiva ja antaa riittävät tiedot suomenkieleen vakiintuneen NUDISMI-sanan selittävään artikkeliin.
Vanhoissa suomalaisissa sanakirjoissa tämä asia on riittävästi määritelty ja sen tulee riittää myös Sinulle, Risto.
Elämää on muuallakin, kuin internetissä, joten se siitä. Turha tästä on tuollaisen pääkön kanssa kinata, kun et edes itse antamiesi viitteiden perusteella osaa tarkentaa omaa kantaasi, vaikka antamasi linkitkin kertovat naturismista, eikä nudismista.--JuusonS 2. huhtikuuta 2006 kello 10.31 (UTC)

Määritelmä muokattu[muokkaa wikitekstiä]

Ultratoimelias ylläpitäjä tunki lusikkansa soppaan ja muokkasi määritelmän tämän osion alussa esitetyn kaltaiseksi. --TeVe 2. huhtikuuta 2006 kello 10.39 (UTC)

”Nudismi (latinasta alastomuuden harrastaminen) tarkoittaa alastomuuden harrastamista, eli tapaa olla alasti ilman muuta syytä kuin alasti olemisen ja alastomuudesta nauttimisen vuoksi.”

No jopa, täysin uutta tietoa. Määrittelen. Tätä tarjotaan tietosanakirjan sivulla sitten koko maailman Naturismin pohjaksi ja lähteeksi, Suomalainen Nudismi. ”Naturismin alkulähteinä ovat nudismi” < linkki http://fi.wikipedia.org/wiki/Naturismi

Wikipedia on tämän tiedon jälkeen ristiriitainen, Saksankieliset sivut tarjoaa vallan toista tietoa kun Suomenkieliset. Onnittelen TeVe!

Terv. risto_so 2006.4.02 13.51 (UTC)


Ehdotan Nudismisivuksi ”Kun Nudismi on muutakin kun sinä väität.” http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu:Nudismi/Arkisto1#Pidet.C3.A4.C3.A4nk.C3.B6_t.C3.A4m.C3.A4_sivu_aiheessaan.2C_jookos.3F keskusteluviesti 2006.3.17 kello 09.10 (UTC)

Siinä on tarpeeksi ja jos tähän haluaa lisätä Suomen Nudismi niin se sitten tämän jälkeen.

Terv. risto_so 2006.4.02 14.00 (UTC)


Kiitos TeVe muokkauksesta. Nyt tuo sivu vastaa aika hyvin yleistä suomalaista käsitystä nudismista. Vielä kun joku pistäisi suitset tuolle jokapaikan häirikölle, Ristolle...
Sekoilkoot muualla ;-).--JuusonS 2. huhtikuuta 2006 kello 11.13 (UTC)

Mitä mieltä olette (TeVe & JuusonS) siitä, muutetaan tämä Nudismi sivu nimelle Suomalainen Nudismi? Naturistisivulta linkataan tälle sivulle niin ihmiset saa vallan väärän kuvan Naturismista kun sille tarjotaan lähteeksi Nudismia mikä on täysin Suomalainen ilmiö. Kertokaa mielipide?

Naturistikeskustelussa ehdotin että laitetaan Saksankielinen selostus Nudismista linkiksi Naturismille, silloin kaikki menee suurin piirtein oikein.

Terv. risto_so 2006.4.02 21.54 (UTC)


Risto hyvä, älä pyri sekoittamaan selvää asiaa millään "uudelleenjärjestelyillä". Saksankielisessä wikipediassa ei ole edes mitään nudismin selostusta, vaan alastomuuden harrastamista koskeva nudismus sana on uudelleenohjattu läheisen naturistiaatteen, freikörperkulturin sivulle. Näin on tehty siksi, koska kukaan ei ole vaivautunut selostamaan saksalaisessa wikipediassa tavallista aatteetonta nudismia wikipedian artikkeliin asti.
Nudismi on aatteeton tapa harrastaa alastomuutta, eikä se ole mikään suomalainen ilmiö vaan nudismi termi on Euroopassa yleisesti käytetty termi juuri aatteettoman alastomuuden harrastamisesta. Sivulla kerrotaan riittävästi siitä, että amerikkalaiset naturistit käyttävät itsestään nudisti-nimitystä. Huh huh!--JuusonS 2. huhtikuuta 2006 kello 19.29 (UTC)


Ainoa ongelma on se, Suomalainen Nudismi ei ole pohja kansainvälisesti hyväksytylle Naturismille. Olet kirjoittanut Suomalaisen Nudismin ideologian tavallaan Naturismin ideologiaa lainaten, ainoa ero että se on käänteinen, pieniä yhdentyviä kohtia toki on.

”Kokoonnumme alastomina vain alastomien joukossa ja tarkoitukseen varatuilla alueilla. 

1.Päätämme kukin itse, haluammeko harrastuksellemme julkisuutta. Kenelläkään ei ole oikeutta tehdä sitä toisten puolesta. 2.Valokuvamme ja videoimme vain yhteisellä päätöksellä ja kaikkien kuvaan tulevien suostumuksella. 3.Yhdessäolosta nauttiessamme kunnioitamme silti toistemme yksityisyyttä ja ulkopuolisten rauhaa. 4.Alkoholia käytämme niin kohtuullisesti, ettemme aiheuta häiriötä tai epäsopua yhteisissä tilaisuuksissa. 5.Hyväksymme sukupuolten täydellisen tasa-arvon ja noudatamme sitä kaikissa olosuhteissa. 6.Yhteisestä alastomuudesta nautimme aistillisesti jättäen seksin yksityisiin ympyröihin. 7.Annamme arvoa puhtaalle ympäristölle ja käyttäydymme sen mukaisesti. 8.Pyrimme kehittämään fyysistä ja henkistä tasapainoamme. 9.Etsimme tietä yksinkertaisempaan, terveellisenpään ja inhimillisempään elämäntapaan. ” http://www.luonnonmukaiset.fi/periaatteet.html

Suomalaisen Nudismin ideologia on sinun mukaasi

”Suomalainen nudismi

Suomalaisen nudismin pohjana ei ole mitään muuta aatetta, kuin pelkkä alastomana olemisesta nauttiminen. Suomalainen nudismi on luonnollinen tapa ottaa aurinkoa ja se on jopa saksalaista alastonkulttuuria vanhempi ilmiö tavallisten auringonottajien keskuudessa. Suomalaiset aloittivat nimittämään alastomia auringonottajia nudisteiksi jo 1920-luvulla juuri tällä maailmalta tulleella latinasta lainatulla termillä ja tämä termi vakiintui jo tuolloin koskemaan kaikkea alastomana tapahtuvaa toimintaa suomalaisessa luonnossa.

Nykyisin, etenkin Suomessa, nudismin erottaa naturismista alastomana olemisen tapa. Nudistit nauttivat alastomuudesta ja rajattoman rusketuksen hankinnasta yksityisesti, lähinnä omassa perhepiirissään ja vain hyvin harvoin lähituttujensa kanssa yhdessä. Nudistit eivät tee suurta numeroa alastomuudestaan, vaan pysyttelevät paikoissa, joissa heidän alastomuutensa ei voi häiritä muita ihmisiä. Nudisti on alasti silloin kun olosuhteet sen sallivat ja harrastaa nudismiaan ikään kuin piilossa muilta ihmisiltä. Nudismia voisi määritellä myös sanonnoilla, "Jos peset autoasi ilman rihman kiertämää ja nautit auton pesusta tällä tavoin, niin olet tällöin nudisti" tai "Jos pidät ruohon leikkuusta alastomana, olet nudisti". Nämä ovat vanhoja, lehdessä olleista vitseistä lainattuja mietteitä nudismista ja sen luonteesta. Nudisti harrastaa alastomuutta ja hän voi tehdä alastomana muutakin, kuin vain ottaa aurinkoa. Jopa perinteistä suomalaista iltauintia ilman uimapukua yksityisellä tai muiden katseilta suojaisella paikalla voi hyvin kutsua nudismiksi alastomuuden julkisuuden vuoksi.”

Suomalainen Nudismi ei ole mikään lähde Maailman hyväksymälle Naturismin määrittelylle. Jos on niin dokumentoi se. Tässä olisi nyt hyvä paikka kirjoittaa Suomalaisesta Nudismista kun muutetaan nimi nudismi Suomalainen Nudismi. Olisi muuten koko maailman ainoa selostus ko olevasta, muuta tietoa ei ole vaikka Suomalainen Nudismi on sanojesi mukaan vanhaa, vähän päivästä ja viestistä johtuen. Olet määritellyt se on vanhempaa kun Saksalainen Nudismi (1900 luvun alku), toinen väite on se on vanhempaa kun Filosofi Jean-Jacques Rousseau's määrittelemä Nudismi-ideologia (1700 luvun puoliväli) ja viimeisin väite on Suomalainen Nudismi aloitti joskus 1960-luvulla. Senkin takia olisi erittäin tärkeää että Suomalaisesta Nudismista kirjoitetaan, pitää saada senkin historia esille luettavaksi. Nythän ainoastaan ainoana koko maailmassa sitä tietoa tarjoaa Suomenkielinen sivu Wikipediassa, sen takia olisi nimi muutettava nimenomaan Suomalainen Nudismi sivuksi.

Toinen perustelu. Jos sivu on vain nimellä Nudismi ja puhutaan Suomalaisesta Nudismista ainoastaan se johtaa harhaan.

Yksi vaihto ehto on vielä, jos asiasta ei löydy yhtenevää kantaa ja Suomenkielisellä Wikipedian sivulla ei voi jakaa muuta tietoa kun Suomalaista Nudismitietoa, olisi ehkä parempi pyyhkäistä roskiin koko Nudismi sivu.

Perustelu tälle. Suomessa ei ole koskaan ollut järjestäytynyttä Nudismia, naapurivaltioissa on ollut mutta ei Suomessa. Ensimmäinen yhdisty joka edustaa järjestäytynyttä alastomuutta se on Naturistiyhdistys Luonnonmukaiset.

Terv. risto_so 2006.4.03 10.20 (UTC)

Kuleppas Risto so, mistä sinä olet saanut päähäsi, että JuusonS sanoisi suomalaista nudismia naturismin lähteeksi? Näin ei ainaskaan väitetä yhdessäkään artikkelissa, ei naturismi, ei nudismi, eikä edes alastonkulkttuuriartikkelissakaan. Tämä väite taitaa olla mielikuvituksesi tekemä tepponen vain Sinulle, Risto hyvä.
Missään ei väitetäkään, että suomessa olisi joskus ollut järjestäytynyttä nudismia, eikä sen takia voi mitään nudismi-sivua poistaa, etenkään sen takia, kun suomenkielisessä wikipediassa kirjoitetaan selvästi ja selkeästi ilmaistuna suomalaisen nudismi-sanan merkityksestä. Et sinä voi vaatia suomalaisen sanan merkitystä koskevaa sivua poistettavaksi, jos sen sisältö ei vastaa omia tarkoitusperiäsi smooth, eli nudest nudism- ideologian propagoimiseksi.
Vaikka Suomessa ei olekaan järjestäytynyttä tai aatteelista nudismia, niin siitä huolimatta suomen kieleen kuuluu sana nudismi ja se tarkoittaa pelkästään alastomuuden harrastamista.
Heittäkää nyt joku tämä Risto so-jankuttaja hittoon täältä sotkemsta. Ristolla on mopo karannut käsistään jo ajat sitten tämän karvattomuushössötyksensä takia. Heh!--81.197.39.50 3. huhtikuuta 2006 kello 08.28 (UTC)


En vaadi vaan ehdotin koska sivun nimeäminen Suomen Nudismi sivuksi on järkevää kun sillä sicvulla ei muuta käsitellä kun Suomen Nudismia. Nimi on silloin paikallaan vaihtaa mitä asiaa käsitellään. Eihän hevosten hoitoa käsitellä vaubojen hoito sivulla eikä päinvastoin.

International Naturist Federation history http://en.wikipedia.org/wiki/Nudism

Terv. risto_so 2006.4.03 12.27 (UTC)


Risto hyvä, etkö ole lukenut suomalaista nudisti-sivua viime aikoina? Kyllä siellä selitetään myös haluamaasi aatteellista nudismia, vaikka se ei kuulukaan suomalisen nudismi-sanan merkityksiin.
Tuo linkkisi ei johda nudismisivulle, vaan alastonkulttuureita laajasti esittelevälle sivulle Glothes Free. Tämäkin vahvistaa jälleen kerran käsitystäni siitä, että et vaan osaa luopua omasta virheellisestä kannastasi ymmärtää sanaa NUDISMI. Etkä näemmä osaa edes lukea, mitä linkittämilläsi sivuilla kerrotaan ;-)(sääli). Tälle minä en näköjään voi yhtään mitään, mutta toivossa on hyvä elää. Nakuilemisiin.--JuusonS 3. huhtikuuta 2006 kello 09.45 (UTC)


Tiedän täysin mitä siinä sivussa lukee, sieltä löytyy myös INF-historia.

Liikkeeseen liittyy useita eri alastomuuden muotoja kuten naturismi <http://en.wikipedia.org/wiki/Naturism>, nudismi <http://en.wikipedia.org/wiki/Nudism>, Freikörperkultur (FKK) <http://de.wikipedia.org/wiki/Freik%C3%B6rperkultur>, vapaa ranta <http://en.wikipedia.org/wiki/Nude_beach> liike ja yleisten alueiden alastomuuden <http://en.wikipedia.org/wiki/Public_nudity> puolustaminen. Vaikka näillä ryhmillä on pitkä yhteinen historia ,yleiset teemat ja filosofia; erot näiden yksittäisten liikkeiden välillä voivat olla riitaisia <http://en.wikipedia.org/wiki/Controversy>. Eri filosofioiden harjoittaminen vaihtelee myös alueellisesti sekä historiasyistä. Hallitseva liike keskittyy vakiintuneeseen, perheystävälliseen <http://en.wikipedia.org/wiki/Family-friendliness>, ei-seksuaalisiin <http://en.wikipedia.org/wiki/Human_sexuality> muunnoksiin. *topfree equality <http://en.wikipedia.org/wiki/Topfree_equality>* liikkeen lisäyksestä tähän liikkeeseen keskustellaan.

Liike toimii myös rinnakkain (muun kultturin kanssa ?) ja joskus vaikuttaa ja saa vaikutteita populaarikulttuurista <http://en.wikipedia.org/wiki/Popular_culture> kuin myös yksilöistä ja aktivisteista (katso vaatteista vapaat ihmiset <http://en.wikipedia.org/wiki/Clothes_free_people>) kuin myös organisaatioista (katso vaatteista vapaat organisaatiot <http://en.wikipedia.org/wiki/Clothes_free_organizations>).

Terv. risto_so 2006.4.03 19.30 (UTC)


Artikkeli on omaa tutkimusta ja huonoa kieltä. Suojaus pois ja kirjoitettavaksi uudestaan enwikin pohjalta. --ML 4. huhtikuuta 2006 kello 11.48 (UTC)


Jokapäiväisestä arkikielen sanasta nudismi ei saa kovin laajaa artikkelia aikaiseksi. Nudismi tarkoittaa euroopassa alastomuuden harrastamista, eikä oikeastaan juuri mitään muuta. Naturistit, FKK-väki, karvattomat, nakupyöräilijät jne ovat pohjimmiltaan myös nudisteja, mutta kaikki nudistit eivät ole karvattomia, tai nakupyöräilijöitä eivätkä edes naturistejakaan.
Toiseksi niin EnWikissä, kuin DeWikissäkään ei ole omaa artikkelia tälle yleissanalle, joka tarkoittaa tätä yleisluontoista alastomana viihtymistä tai alastomuuden harrastamista. Ainoastaan Amerikan mantereella on nudismi-termi järjestäytyneen tai aatteellisen alastomuuden käytössä. Meillä se on lähinnä synonyymi pelkälle alastomuudelle.
EnWiki itse tosin kieltää vieraskielisten artikkeleiden käytön wikipedian lähteenä. --JuusonS 4. huhtikuuta 2006 kello 12.02 (UTC)

Naturismi sivulla puhutaan <Nudismi> pohjana INF määrittelemälle Naturismille ja tarjotaan Suomen Nudismia sille pohjaksi jota sinä JuusonS markkinoit ja olet ainoa sen asiantuntija.

”Jokapäiväisestä arkikielen sanasta nudismi ei saa kovin laajaa artikkelia aikaiseksi.”

Kyllä siitä saa isonkin artikkelin kun vaan viitsii asiaan paneutua, sen historia alkoi 1800 luvun lopulla ja se määriteltiin 1700-luvun puolessa välissä.

”Nudismi tarkoittaa euroopassa alastomuuden harrastamista, eikä oikeastaan juuri mitään muuta.”

Se mitä on nyt sinun määrittelemänä se ei kelpaa pohjaksi INF-määritykseen vuonna 1974 Ranskan naturistikaupungissa Cap D'Agdessa. Tästä Nudismin ideologiasta ei saa kirjoittaa Suomen Wikipediassa se on kielletty aihe.

”Naturistit, FKK-väki, karvattomat, nakupyöräilijät jne ovat pohjimmiltaan myös nudisteja, mutta kaikki nudistit eivät ole karvattomia, tai nakupyöräilijöitä eivätkä edes naturistejakaan.”

Ei niitä luokitella muilla nimillä kun niillä mitkä käsittelen viestissä http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu:Nudismi viesti risto_so 2006.4.03 19.30 (UTC)

Näillä uudelleen määrittelyillä ei ole mitään tekoa Naturismin INF-määritykseen vuonna 1974 Ranskan naturistikaupungissa Cap D'Agdessa, Suomessa ei ollut Naturistiyhdistystä, Suomi ei ollut edes sopijamaa, en mitenkään voi käsittää että INF-määritykseen vuonna 1974 Ranskan naturistikaupungissa Cap D'Agdessa otettiin jo pohjaksi Suomen nykymääritys uudelleen se Suomi Naturismi mistä ainoastaan Suomen Wikipedia jotain kirjoittaa ainoana maailmassa. Vaikkakin sen pitäisi olla vanhaa (viestistä ja päivästä riippuen) jopa 1700 luvulla jo käytössä ollutta, tai 1800-luvulla käytössä olllutta ja viimeisin 1960 luvulla. Luulisi siitä nyt jotain tietoa olevan muuallakin, mutta ei nyt vaan ole.

Terv. risto_so 2006.4.04 19.59 (UTC)

Nudismi on yleiskielen sana[muokkaa wikitekstiä]

Nudismi on yleiskielen sana ja tarkoittaa sen kummemmin erittelemättä alastomuuden harrastamista. Tämä sana on suomen kieleen lainattu latinan kielestä. Jos halutaan puhua aatteellisesta alastomuudesta, niin tällöin kyseeseen tulevat lähinnä saksalainen FKK freikörperkultur, tai naturismi. Amerikan mantereella järjestäytyneestä naturismista käytetään nimeä nudism, mutta siellä sanan merkitys on erilainen, kuin vanhan mantereen nudismilla. Meillä nudismi käsite on vallan vailla mitään yhdistys- aatteellisuus- tai muita viitteitä. Monella ihmisellä nudismi ja naturismi menevät täysin keskenään sekaisin, johtuen siitä, että joitakin aikoja taapäin naturismia ei juurikan käytetty nakuilupiirien ulkopuolella. Kun naturistit ryhtyivät käyttämään itsestään naturisti-nimitystä, moni kuvitteli naturismin tarkoittavan nudismin kanssa samaa.--JuusonS 10. huhtikuuta 2006 kello 11.27 (UTC)

Nudismi on alastomuuskulttuuri, jossa alastomuutta ihannoidaan ja pidetään mahdollisimman luonnollisena. Se on sosiaalista Nudismia ja sellaisenaan se ei ole koskaan rantautunut Suomeen.

Nudistisanaa joka ilmaiseen alastomuuden (Nudismin) harrastajan, sen käyttö hakusanana on ikään kuin karannut käsistä. Nudisti hakusanana tuo tuhansia pornosivuja ja hyvin vähän asiaa. Suomen kaksi alastonrantaa Pihlajasaari ja Yyteri, molemmat on nimetty Nudistirannoiksi.

Jos jättää sanasta Suomalaisen päätteen pois ja käyttää pelkkää Engl. kielistä sanaa Nudism saa paremmin tietoa ilman pornoa. http://en.wikipedia.org/wiki/Nudism

Engl. kielessä sanat on Nudism ja sen toteuttaja on Nudist. Tässä hyvä sivu http://www.clothesfree.com/history.html

Britannian vastaava historiasivu http://www.radical.org.uk/nudism/

Australian vastaava historiasivu http://www.aus-nude.org.au/social.htm

Vanhat Jugoslavian maat niiden tieto sosiaalisesta Nudismista http://www.nudismus.cz/story.html

Linkkejä Nudismin historiaan http://www.google.fi/search?hl=fi&q=NUDISM+history&btnG=Hae&meta= kuitenkaan mistään Suomi ilmiöstä ei ole yhtään sanaa.

Suomi Nudismista on ainoa sivu olemassa, se on http://fi.wikipedia.org/wiki/Nudismi ainoana koko maailmassa. Nudismista on keskusteltu paljon, nyt olisi korkea aika sinun JuusonS paljastaa ne tietolähteet Suomen Nudismiin jotka todistavat väitteesi todeksi.

Terv. risto_so 2006.4.11 07.35 (UTC)

Haloo, Ristoseni. Nuo linkkisi ovat vastaan omaa kantaasi. Ensimmäinen on uudelleenohjattu Clothes Free sivulle, koska kukaan ei ole kirjoittanut artikkelia tavallisesta alastomuuden harrastamisesta eli nudismista enwikiin. Toinen linkkisi sanoo suoraan, että sosiaalista nudismia kutsutaan freikorperkultur-nimellä tai naturismiksi. Kolmas linkkisi johtaa jälleen siihen, että sosiaalinen nudity johtaa naturismiin.
Neljäs linkkisi kertoo siitä, että Australiassa käytetään amerikkalaiseen tyyliin nimeä nudismi, vaikka australialaiset ovatkin jäsenenä Kansainvälisessä Naturistiliitossa INF. Linkittämälläsi tsekkiläisellä sivulla kerrotaan heidän käyttävän nudismi nimeä vain siksi, että ihmiset tuntevat sen paremmin kuvaavan alastomuutta, kuin naturismi sanan.
Älä höpötä jatkuvasti mistään "suomiNudismista", kun sellaisesta ei ole missään muualla, kuin Sinun kirjoituksissasi mainintaa. Et näemmä erota sitä, jos puhutaan suomen kielisestä sanasta, tai sanan merkityksestä suomen kielessä. Sinä väännät sen joksikin "suomalaiseksi ilmiöksi" mistä ei suinkaan ole kyse. Kyse on alastomuuden harrastamisesta, eikä mistään paikallisesta "kulttuurista". Nudismi EI OLE mikään kulttuuri, vaan termi alastomuuden harrastamisesta.--JuusonS 11. huhtikuuta 2006 kello 05.12 (UTC)


Mitäs siinä sitten, olen monesti todennut, määrittele, dokumentoi ja käytä paljon asiaa valaisevia linkkejä esittämäsi asian taakse. Katsotaan mitä saat aikaan. Pelkkä vänkääminen ei johda mihinkään ja esittämästäsi asiasta on ainoa tietolähde minkä olen löytänyt, Suomen Wikipedia sivu joka on sinun kirjoittama. Siis kovin suuresta kannattajamäärästä ei voi olla kyse jos muuta tietoa ei koskaan Nudisminimen käytöstä Suomessa ole koskaan dokumentoitu. Arvioisin että tätä suuntaa edustaa korkeintaan yhden käden sormilla laskettavissa olevat.

Se vielä tässä on hassuinta, sinä tarjoat tätä Suomi ilmiötä koko maailman Naturismin lähteeksi. Näistä kaikista on edllä monta viestiä, eikös olisi aika vastata niissä esitettyihin kysymyksiin?

Terv. risto_so 2006.4.11 11.47 (UTC)


Hyvä Risto so, mitä sinä oikein höpötät ja jankutat jostain "suomalaisesta nudismista". Koko "suomalainen nudismi" on mielikuvituksesi tuottama käsite ja vain Sinä yksin höpötät siitä.
Yhtään lähdeviitettä siihen suuntaan, että suomen kielen sana nudismi olisi koskaan tarkoittanut jotain aatetta tai oppia tai liikettä et ole Ristoseni pystynyt esittämään.
Risto hyvä, jos lähtee väittämään jollekin sanalle yleiskieleen vakiintunutta merkitystä spesifisempää tarkempaa merkitystä, se tulee pystyä myös perustelemaan. Suomessa ei ole yhtään nudistiyhdistystä, eikä täällä ole koskaan ollutkaan järjestäytynyttä nudismiksi kutsuttua aatteellista toimintaa. Siksi nudismi ei ole Suomessa koskaan tarkoittanut järjestäytynyttä tai aatteelista alastomutta. Aatteellinen alastomuus tuli suomeen naturismin muodossa ja ensimmäinen suomalainen alastonkulttuuriyhdistys, Luonnonmukaiset Ry on sääntöjensäkin mukaan naturistiyhdistys.--JuusonS 11. huhtikuuta 2006 kello 12.45 (UTC)
Ettekö voisi rajoittaa tätä hyödytöntä kinaa ja käyttää sen sijaan aikaa nykyisen, äärimmäisen heikkolaatuisen artikkelin parantamiseen? --ML 11. huhtikuuta 2006 kello 12.48 (UTC)
Kiitos vinkistä, ML. Kirjoitan artikkelin uudelleen, kunhan joudan. Odotan sitä varten myös Risto Son omaa nudismin määritelmää ilman (naturistisivuille johtavaa)linkkisalaattia. Ristolla on pakkomielle vääntää nudismiin aatetta, sillä hän on "persona non grata" tämän päivän naturistiyhdistyksissä. Sen takia Ristolla onkin ihan oma "aatteellinen yhdistrys", "Pääkaupunkiseudun Naturistit yhdistys" (rekisteröimätön), jonka säännöt muuttuvat aina kritiikin esittämisen johdosta salamavauhtia ja ilman minkään kokouksen päätöksiä ;-). Risto on "hurahtanut" nudest nudism-aatteeseen ja siksi hän haluaa saada nudismille uuden aatteellisen sisällön. On aika paha kirjoittaa kovinkaan pitkää artikkelia tavallisesta aatteettomasta alastomuuden harrastamisesta. Naturismista tai freikorperkulturista onkin jo paljon helpompi kirjoittaa, koska ne ovat järjestäytyneitä alastomuuskulttuureita. Koska nudismi on yhdistysvapaata toimintaa, siitä kirjoittamiselle ei ole aatteen palon tuomaa propagoimisen tarvetta, kuten näissä muissa alastomuuden muodoissa niiden keskinäisen kilpailun vuoksi on.
Uusittu artikkeli tulee, kunhan saan aikaiseksi. Pitäähän tuo Risto so ottaa huomioon, edes vähän ;-).--JuusonS 11. huhtikuuta 2006 kello 14.08 (UTC)


Ei ole muuta lisättäävää kun kertausta.

”Ainoa lähde tälle ilmiölle on Suomen Wikipedian sivu, se on sinun kirjoittama ja sinä olet sen asiantuntija. Tuskin on muita, niin harvinaisesta asiasta on kyse. ” Ja lisää viestistä 2006.4.04 19.59 (UTC) .

Siinä ne on kaikki, siis on kaksi Nudismia, se mistä JuusonS kirjoitaa ja se Nudismi joka on pohjana esim. Natursimille. Se mitä JuusonS markkinoi sen on edellisen lähes vastakohta.

Terv. risto_so 2006.4.11 20.39 (UTC)


Höpön höpön, Ristoseni. Alastomuuden harrastamisesta se naturismikin on alkunsa saanut. Naturismi ja FKK ovat liittäneet kumpikin omansa ideologian nudismiin ja siksi niille on omat nimensäkin- ne haluavat erottua tavallisista nudismin harrastajista myös nimensä kautta.--JuusonS 11. huhtikuuta 2006 kello 18.47 (UTC)

”Alastomuuden harrastamisesta se naturismikin on alkunsa saanut. Naturismi ja FKK ovat liittäneet kumpikin omansa ideologian nudismiin” Et kai nyt vaan koita syöttää ihmisille omaan ideologiaa historian ideologian sijaan? Nudismin idea lähti liikkeelle Filosofi Jean-Jacques Rousseau's (1712-1778) Hän esitti ajatuksen, ihminen takasin luontoon, eli "back to nature" ja terve sielu terveessä kehossa, pääasioita mitkä on vahvasti esillä Nudismin-ideologiassa. Siis Nudismiin ei liitetty mitään vaan sen järjestäytyneen, sosiaalisen kehitys alkoi tästä.

Sinulla on sekaisin nyt JuusonS kaksi sanaa Nud ja Nudismi. Nud tarkoittaa alastonta alastomuutta ja sen suomenkieliset vastineet on syntymäasussa, napasillaan, pylly paljaana, tissisillään, munasillaan, Aataminhousuilla, Aataminnahkaisella paidalla tai Ilman rihman kiertämää.. Kun taasen sana Nudisti on Nudisti -isti pääte tarkoittaa sitä suuntaa edustavaa harrastajaa.

Palautin nyt takasin Nudistiosaan sen hyväksytyn vanhan osan joka oli pitkään Naturistisivulla esillä. Tämän jälkeen jos haluat voit lisätä nykysuomen tavan käsitellä Nudismi ja Nudisti sanaa, se Suomiversio Nudismista. Jos haluat muutta tuota esillä olevaa tee siitä korjaus tänne keskusteluun ja keskustellaan asiasta. Liian kauan tätä juupas eipäs keskustelua joka ei johda yhtään mihinkään. Tuo esille kaikki dokumenttitieto, esim vuosiluvut (1920) mihin ne perustuu ym. dokumentit Suomen Nudismikäytännöstä, kirjoituksia siitä ja linkit mukaan.

Terv. risto_so 2006.4.12 09.52 (UTC)

Kuulepas Risto so. Nudismi on vanhempi termi, kuin mikään alastomuuteen liitetty kulttuuri. Tätä vastaan Sinun on täysin turha taistella. Väite, että nudismi olisi keksitty joskus 1900-luvun alussa on tuulesta temmattu ja se johtuu vain siitä, että jotkut naturistit haluaisivat omia NUDISMI-sanan vain omaan käyttöönsä (nudest nudist) väki. Ei uskoisi tuon ikäisen miehen lähtevän hiekkalaatikkoleikkeihin ja pelleilemään wikipediaan. Nudismi EI OLE sama asia, kuin naturismi, vaikka Sinä ne niin usein keskenään sekoitatkin. Katso, mitä Sinun omalla keskustelusivullasi sanotaan vandalismista?--JuusonS 12. huhtikuuta 2006 kello 07.01 (UTC)