Keskustelu:Nicaragua

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lupaava artikkeli -ehdotus[muokkaa wikitekstiä]

Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Perustiedot aiheesta lähteistettynä ja mahdollisimman ajantasalla. Ehdotan lupaavaksi. --Tappinen 5. lokakuuta 2010 kello 21.56 (EEST)[vastaa]

Juu-uu, käy lupaavaksi. --Lakritsa 5. lokakuuta 2010 kello 22.38 (EEST)[vastaa]
Juu, kelpaa myös . Jos haluat kehittää niin ainakin historiassa ennen eurooppalaisia voisi kirjoittaa vähän pidemmän kappaleen.--Nedergard 6. lokakuuta 2010 kello 12.55 (EEST)[vastaa]
KannatanJ.K Nakkila 8. lokakuuta 2010 kello 10.01 (EEST)[vastaa]

Tämän Nicaraguan historiaosuus aikavälllä 1960-1989 on aikalailla poliittiesti värittynyt. Esimerkiksi Kommunismin Mustan kirjan ja englanninkielisen artikkelin välittämät tiedot ovat huomattavasti syvempiä. Esimerkiksi KGB ja sen Kuubalainen vastinen DGI antoivat FSLN:lle antoivat koulutusta ja muuta apua heti 1960-luvun alusta pitäen. Suomen kielisen artikkelin mukaan Nicaragua kääntyi Kuuban ja Neuvostoliiton puoleen vastaan valtaan päästyään ja "Contrien" taisteluiden vuoksi.

Samaten: FSLN:stä erosivat vastalauseeksi demokraattiset ihmiset. Artikkelin oikeistolaiset on tässä yhteydessä aikalailla harhaanjohtava termi. Edes tässä yhteydessä viivatusta lähteestä ei löytynyt käytettyä oikeistolaiset-termiä. Hallinnosta eronneet yrittivät yrittivät mm. korostaa ihmisoikeuksien kunnioittamista (kun itsekin olivat olleet Somozan aikana vankilassa ja tullee kidutetuiksi), mutta jäivät Sandinistien jyrän alle.

Sandinistien hallitseman Nicaraguan vastaisten liikkeiden pelkistäminen Contriksi on väärin. Sekä pohjois- että etelä-Nicaraguassa hallitusta vastaan taisteli eri motiiveista erilaiset liikkeet.

Suomen kielisen artikkelin Ronald Reaganin osuuksien korostus on omituista. Sandinistien vastainen toiminta nimittäin alkoi jo Jimmy Carterin hallinnon aikana.

Yleisvaikutulma tästä Nicaragua artikkelin lähihistorian osasta on, että se on kirjoitettu hyvin yksipuolisesti poliittisesti värittyneesti.