Keskustelu:Mensa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Latinassa ei ole samaa sanaa pöytä ja mieli.


Jukka K. Korpela sfnet.viestinta.tv -ryhmässä:

"Sanoilla "mensa" 'pöytä' ja "mens" 'mieli' ei ole tekemistä toistensa kanssa, eivätkä ne taatusti ole sama sana. Ihan vain sanakirjasta katsomallakin selviäisi, että sanan "mens" genetiivi on "mentis", joten n:n jälkeinen s (joka on kai erehdyttänyt sekoittamaan sanan mensa-sanaan) on vain yksikön nominatiivin erikoisuus (äänteenmuutoksen *ments > mens takia).

Olen aina olettanut ja oletan edelleenkin, että todellisuudessa Mensa-nimellä on alkujaan haluttu viitata yleiseen fiksuuteen sen kautta, että sana "mensa" oli muodostunut jonkinlaiseksi latinan osaamisen symboliksi. Eiköhän jonkinasteinen latinan taito vielä 1940-luvun Englannissa kuulunut tavanomaiseen sivistyneen miehen kasvatukseen, ja siihen viittaaminen oli kätevä tapa erottautua. Symbolimerkityksen mensa-sana oli saanut siitä, että latinan kieliopin opetuksessa käsiteltiin yleensä ensimmäisenä niin sanottu a-deklinaatio, jonka tyyppisanana oli "mensa". Opittiin siis taivuttamaan mensa, mensam, mensae jne., unohtamatta tärkeää vokatiivia ("o mensa" - "oi pöytä"), kuten moni varmaan muistaa mainiosta Aku Ankka -sarjasta, jossa Tupu, Hupu ja Lupu latelivat latinaa."

Onko missään virallista vahvistusta syylle miksi Mensan nimi on Mensa?

jr888 12. marraskuuta 2006 kello 17.41 (UTC)

Ainakin en.wiki kertoo eri tarinaa kuin fi.wiki: "Mensa's name was once planned to be The High IQ Club with a monthly journal called Mens, Latin for "mind". However, it was warned that this may be confused with the journal Men Only, so after further thought the club was named Mensa and the journal the Mensa Magazine." --TBone 12. marraskuuta 2006 kello 17.51 (UTC)

Miltäs muotoilu nyt tuntuisi? jr888 13. marraskuuta 2006 kello 08.30 (UTC)

Tietenkin nimi Mensa juontuu latinan sanasta mens. Olen aina ollut sitä mieltä, jo ihan alussa kun sanaselityksen ensiksi kuulin. Vain kohteliaisuussyistä sen sanotaan juontuvan sanasta mensa. Hölmöä teeskentelyä. Ovat mensalaiset aina sen verran tykänneet omasta älykkyydestään. Toisaalta mitä minä asiasta piittaan: olen jo 10 vuotta ollut ko. yhdistyksestä erossa. – Vinksu 12. maaliskuuta 2008 kello 17.33 (UTC)