Keskustelu:Mafia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Puheet ikivanhasta salaseurasta ja mafian nimestä, joka tarkoittaisi "vihaamme ranskalaisia" tms. ovat myyttejä. Asian voi lukea vaikka mainitusta lähteestä. On muutenkin omituista, että artikkeliin aletaan kirjoitella totuutena juuri niitä asioita, jotka aiemmassa versiossa on todettu myyteiksi. Tällaisia tapauksia on viime aikoina ilmennyt muitakin, eivätkö ne oikein tue teesiä wikipedia-artikkeleiden paranemisesta ajan myötä... --ML 26. elokuuta 2005 kello 14.30 (UTC)

Ei noissa vanhemmissa versioissa mitään tuollaista ollut sanottu. Nuo tiedot ovat tietosanakirjasta. --SM 26. elokuuta 2005 kello 14.38 (UTC)
No jos nämä olivat tietosanakirjassa eikä oman mutun varassa, tuo käytös on vähän ymmärrettävämpää, mutta virheitä löytyy niistäkin, erikoistutkijan sana lienee painavampi. Ilkka Ahtokiven kirjassa käsitellään juuri tuota "kuolema ranskalaisille"-juttua, ja todetaan sen olevan todennäköisesti satua. Mafia-nimen merkitystä ei yleensäkään varmuudella tiedetä, mutta kyseinen teoria on niitä epätodennäköisimpiä. Ennen kuin muutit artikkelia, siinä todettiin (Ahtokiven kirjan mukaisesti), ettei tarinoille siitä, että mafiaa olisi ennen 1800-lukua ollut olemassa, ole mitään perusteita. --ML 26. elokuuta 2005 kello 14.43 (UTC)
En väitä tietäväni asiasta sen enempää, mutta ainakin tämän lähteen mukaan mafia ei olisi lyhenne [1] eikä en-wikikään oikein tue tuota näkemystä. Ainakin tuo lyhenne teoria pitäisi varmaan esittää yhtenä mahdollisena etymologiana eikä varmana faktana. --Joonas 26. elokuuta 2005 kello 14.46 (UTC)

Yhdysvaltain ja Italian mafioiden erottelu...[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa tulisi erotella Yhdysvaltain ja Italian mafiat, kuten artikkelin vanhemmassa versiossa ja enkkupuolella. Ne ovat selvästi erillisiä järjestöjä. --ML 10. joulukuuta 2007 kello 21.57 (UTC)

Puurot ja vellit[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelista, kuten yllä olevasta kommentistakin paistaa läpi tietämättömyys siitä ettei ole olemassa "Italian mafiaa", kuten ei myöskään "Yhdysvaltain mafiaa" tai artikkelissa mainittuja muiden maiden mafioita. Mafia kirjoitetaan isolla alkukirjaimella koska se on yhden organisaation erisnimi. Kyseessä on siis Cosa Nostra kuten artikkelin alussa onkin ymmärretty. "Mafian" käyttäminen synonyyminä sanalle rikollisjärjestö antaa puhujasta tietämättömän kuvan. -8.7.08  –Kommentin jätti 213.243.150.152 (keskustelu) 8. heinäkuuta 2008

Mafia vai Cosa Nostra?[muokkaa wikitekstiä]

Tämän artikkelin pitäisi kai kertoa mafioista yleisesti, ja Sisilian Cosa Nostralle pitäisi tehdä oma artikkelinsa, kuten enkkuwikissä ja monessa muussakin kieliversiossa on tehty. 2000-luvulla julkaistu suomenkielinen tietokirjallisuuskin näyttäisi kutsuvan Sisilian mafiaa säännöllisesti Cosa Nostraksi. --Savir (keskustelu) 26. elokuuta 2023 kello 10.13 (EEST)[vastaa]

Olen jo vuosien ajan pohtinut samaa. Mafia on yleisnimi, Cosa Nostra tietyn järjestön erisnimi. Miihkali (KM) 26. elokuuta 2023 kello 10.16 (EEST)[vastaa]
Teen nyt jaon kahteen erilliseen artikkeliin. Savir (keskustelu) 26. elokuuta 2023 kello 10.24 (EEST)[vastaa]