Keskustelu:Lyhytkasvuisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

kannattaisikohan sittenkin pitää termit "lyhytkasvuinen" ja "kääpiö" erillään toisistaan eli pitää lyhytkasvuisuus selvästi lääketieteellisessä kategoriassa ja kääpiö tuolla taruolennoissa eikä sekoittaa niin kuin nyt tyyliin "tunnettuja kääpiöitä" ???). Eli ehdotan että oma artikkeli kääpiölle ja lyhytkasvuiselle ja sitten maininta "lyhytkasvuista on ennen kutsuttu kääpiöksi" tms. Nykyisinhän moista nimitystä pidetään loukkaavana.

Mikä lähde sanoo että kääpiö on loukkaava ja että sitä käytetään vain taruolennoista? Nimitys on yleisessä käytössä myös oikeiden ihmisten kohdalla, ja Wikipediassa käytetään yleisintä nimeä. --SM 29. joulukuuta 2005 kello 05:55:50 (UTC)
Ehdottomasti pitäisi tarukääpiöt ja lyhytkasvuisuus siirtää erilleen. Kyse ei ole edes loukkaavuudesta vaan siitä, että ne ovat täysin eri asioista. --ML 29. joulukuuta 2005 kello 12:36:12 (UTC)
Eivät ole täysin eri asioita. Tarujen kääpiöt ovat usein lyhytkasvuisia ihmisiä. Ainakaan et voi noin vain mennä poistamaan tekstiä. --SM 29. joulukuuta 2005 kello 14:45:21 (UTC)
Teksti oli siirretty artikkeliin Kääpiö, ei poistettu. -Samulili 29. joulukuuta 2005 kello 14:48:31 (UTC)
Kääpiöt ovat kyllä siitä poikkeuksellinen taruolentojen ryhmä, että niitä koskevat uskomukset usein liittyivät todellisiin olentoihin, nimittäin lyhytkasvuisiin ihmisiin. Kuitenkin kääpiöt olivat taruolentoja ja sellaisina jopa oma rotunsa, kansansa tai lajinsa, ja sanaan kääpiö liittyy selvästi tämä merkitys. Lyhytkasvuisia käsittelevässä artikkelissa riittäisi kääpiöiden osalta huomautus, että lyhytkasvuiset ihmiset ovat antaneet aihetta moniin tarinoihin kääpiöistä. Myös tuo (aiemmin kääpiö) on ihan ok, mutta kääpiö taitaa nykyisin olla loukkaava ainakin joidenkin mielestä. Tuohirulla 29. joulukuuta 2005 kello 15:03:04 (UTC)

"Tarkemmin määrittelemätön määrä"[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa luki:

Tarkemmin määrittelemätön määrä kääpiöitä ei itse pidä lyhytkokoisuuttaan vammana

Jos ei osaa lukea Lyhytkasvuiset ry:n nettisivuja, ei ehkä kannata kirjoittaa aiheesta. -Samulili 29. joulukuuta 2005 kello 14:52:16 (UTC)

Mikä nyt mättää? Suomen Lyhytkasvuiset ry. ei anna sivuillaan tarkkaa lukumäärää siitä, kuinka moni noin tekee, eikä yhdistys muutenkaan edusta kuin murto-osaa maailman lyhytkasvuisuutta. --SM 29. joulukuuta 2005 kello 14:54:53 (UTC)~

Luonnostaan lyhyet kansat ja lyhyiksi jäävät yksilöt ovat erityyppinen ilmiö[muokkaa wikitekstiä]

Kokonaisten kansojen ja heimojen (kuten pygmien) geneettinen lyhytkasvuisuus on erilainen ilmiö kuin muualla ilmenevät lyhytkasvuisuuteen johtavat tilat ja sairaudet. Päinvastoin kuin jotkut pitempien kansojen edustajat, jotka jonkun terveydellisen tai kehityksellisen ongelman vuoksi jäävät lyhyiksi, ovat lyhytkasvuiset kansat kehittyneet lyhyiksi vuosituhansien aikana ja heidän lyhyytensä on sopeutuma ympäristöön. Pitäisi selvemmin kertoa, että on kyse ihan erilaisista ilmiöistä. En ole myöskään kuullut, että lyhyille kansoille olisi lyhyydestä jotain terveydellistä haittaa, kuten pitkien kansojen lyhytkasvuisille yksilöille. Tuohirulla 1. kesäkuuta 2006 kello 11.01 (UTC)