Keskustelu:Krimin sota

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Krimin vs. Media[muokkaa wikitekstiä]

Ja kopiointi jatkuu...

http://www.compuline.fi/ComDocs/Suomi/uushlp/html/fin-8675.htm

Hei! Vietnamin sota ja Krimin sota ovat todellakin kaukana toisistaan, mutta vain ajallisesti ja paikallisesti. Ajatuksellisesti on kyse samasta ilmiöstä:

  • uusi media (lennätin/TV)
  • ensimmäinen sota (Krimi/Vietnam), jossa uutta mediaa ei osata kontrolloida ja seuraa jotain merkittävää (hallituksen kaatuminen/sodan häviäminen kotona).

Median ja sodankäynnin suhteen kannalta oleellinen juttu. Media taas on yhä oleellisempi, sodankäynnissä ja muutenkin, joten tämän asian esille tuominen on oleellista. Krimin sota ja Vietnamin sota ovat siis median kannalta olleellisia sotia. Ehdotan poistamisen harkintaa tai vastaavaa. Sakari Ahvenainen 26. elokuuta 2005 kello 18.28 (UTC)

Sama asia on esitetty jo media/median kontrollointisivulla, joten miksi se pitäisi toistaa täällä? --Ekeb 26. elokuuta 2005 kello 18.33 (UTC)
Jäi sanomatta vielä että jatkossa toivoisin keskustelunkin vain yhteen paikkaan, eikä tuplana, kiitos. --Ekeb 26. elokuuta 2005 kello 18.36 (UTC)

Sodan ajankohta[muokkaa wikitekstiä]

Voisiko joku joka on tasta aiheesta perilla korjata tuon sodan ajankohdat. Tekstissa sanotaan ajankohdaksi 1853-1856, mutta infoboxissa sanotaan 1854-1856. Se sama 'joku' voisi lisata myos referenssit sivun loppuun noista ajankohdista. Baldwin040 9. marraskuuta 2009 kello 03.19 (EET)[vastaa]

Artikkelissa sanotaan: "Sodasta käytettiin yleisesti nimeä "itämainen sota" aina toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan, kunnes nimeksi vakiintui "Krimin sota", kun historioitsija Jevgeni Tarle yhdisti kirjoissaan sodan toisen maailmansodan Krimin taisteluihin."

Voihan olla, että nimi Krimin sota syrjäytti nimen itämainen sota lopullisesti vasta silloin, ehkäpä juuri Tarlen tekemän rinnastuksen vaikutuksesta, mutta kyllä sitä oli aikaisemminkin käytetty. Se nimittäin esiintyy rinnakkaisnimenä jo 1920-luvulla painetussa, nyttemmin verkkoonkin tallennetussa Pienessä tietosanakirjassa, kuten ilmenee täältä: http://runeberg.org/pieni/2/0026.html ja täältä: http://runeberg.org/pieni/2/0423.html. -KLS (keskustelu) 22. lokakuuta 2012 kello 13.58 (EEST)[vastaa]

Roger Fenton[muokkaa wikitekstiä]

Roger Fentonin kuvan kuvateksti muutettu maalauksesta valokuvaksi.

Artikkelin rakenne[muokkaa wikitekstiä]

Mielestäni artikkelin loppuosasssa oleva pitkähkö kuvaus Kokkolan taistelusta voisi olla osuvampi osana "Oolannin sota" pääartikkelia. En tosin osaa sitä sinne siirrellä.