Keskustelu:Koira (korttipeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jäin miettimään, mitä tuo "Seuraavan pelaajan on kaadettava kaikki sarjassa olevat kortit joko samaa maata olevalla korteilla, valteilla tai näitten yhdistelmällä." oikein tarkoittaa. Kertokaa.

Eikös sarjaa voi jatkaa eteenpäin sarjana (lyödä 5-6-7, jos pöytään on lyöty 2-3-4) ja pakka kaatuu, kun siihen on lyöty kolme kertaa. Jos joutuu nostamaan, nostaako silloin 2-3-4 vai pelkän kakkosen?

Lisäilin oman näkemykseni. Korjatkaa.

--Jvalanen 3. maaliskuuta 2007 kello 14.30 (UTC)

Koira on maantieteellisesti ilmeisesti vain pienellä alueella (Lähinnä Etelä-Pohjanmaalla) pelattu korttipeli.

Koira kahdella pelaajalla on älytöntä, koska toisella kierroksella kaikki kortit ovat käytössä, ja omia kortteja katsomalla voi päätellä naapurin kortit. Toisaalta ylärajaa pelaajamäärälle ei käsittääkseni ole, vaikkakin monen pelaajan pelissä harvoin kortit jakautuvat pelin ensimmäisessä vaiheessa kovin tasaisesti, mikä voi aiheuttaa toisessa vaiheessa pitkään pelin pyörimistä ilman kaatoja. Sanoisin että Koiraa voi sujuvasti pelata 3-8 hengellä. Hätätilanteessa koiraa voi pelata kahdella pelaajalla esimerkiksi puolella pakalla, jolloin vastapelaajan kortteja ei pysty päättelemään, mutta se on huono korvike kolmannelle pelaajalle.

Koirassa jaetaan 3 korttiä käteen, ainakin Härmässä voimassa olevien sääntöjen mukaan :)

Jos pelin toisessa vaiheessa on käytössä "sumat" eli usean kortin sarjat (esim 2-3-4), yhtä sumaa kohdellaan yhtenä korttina. Usein "jatkosumien" käytöstä sovitaan erikseen, sillä joissain tapauksissa niiden käyttö hämärtää peliä. Esimerkiksi jos joku lyö pöytään 2:n, ja seuraava pelaaja lyö 3:n ja 4:n, voi olla vaikea muistaa kortteja nostettaessa mitkä kortit on "sumattu" ja mitkä lyöty erikseen.

Kaato tapahtuu kun yhteen pakkaan on lyöty kierroksen alussa pelissä mukana olleiden pelaajien määrän verran kortteja (tai sumia), eli ei välttämättä kun jokainen pelaaja on lyönyt. Jos esimerkiksi on tilanne, jossa yhdellä pelaajalla ei toisen kierroksen alussa ole lainkaan kortteja, hän nostaa aina, mutta pakka saadaan kaatumaan kun muut saavat lyötyä siihen tarpeeksi kortteja.

Toinen erikoistilanne tapahtuu, kun kierroksella yksi tai useampi pelaaja lyö viimeisen korttinsa, jolloin käsi kaatuu vasta kun käteen on lyöty kierroksen alussa mukana olleiden pelaajien lukumäärän verran kortteja.

Minä en ymmärrä tuosta viimeisestä osiosta oikeastaan yhtään mitään. Siis onko tuo Muittari jokin variaatio, vai mitä tuo väliotsikko ylipäänsä tarkoittaa? Mikä ihme on "vuorellinen seurapeli"? "Hau kaksinpelille"? Makevonlake (keskustelu) 14. helmikuuta 2015 kello 22.41 (EET)[vastaa]

Kun ei tuohon mitään vastaustakaan ollut tullut, enkä edelleenkään älynnyt tuosta yhtään sen enempää, poistin koko osion. Makevonlake (keskustelu) 3. maaliskuuta 2015 kello 22.07 (EET)[vastaa]