Koira (korttipeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Napoleonin koira on 2-5 pelaajan korttipeli. Peliä pelataan 52 kortin pakalla ilman jokereita ja ässän arvo on 14. "Napoleonin koira" nimitystä käytetään kortteja nostavasta pelaajasta. Pelin häviäjä jää Napoleonin koiraksi. Peli on muunnelma Myllymatista, joka todennäköisesti on suomalaista alkuperää.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuasetelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikille pelaajille jaetaan käytettävistä säännöistä riippuen 3-5 korttia ja loppupakka asetetaan nostopakaksi keskelle pöytää. Pakan pohjimmainen kortti, seuraavan kierroksen valtti voidaan asettaa poikittain muuhun pakkaan nähden. Valttikorttia ei vielä katsota. Napoleonin koiraa pelataan kahdessa vaiheessa.

Ensimmäinen vaihe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kukin pelaaja lyö kortin pöytään vuorollaan, suurimman kortin omaaja nostaa pöydätyt kortit itselleen sivuun ja aloittaa seuraavan kierroksen, kortin maalla ei ole väliä. Kortin lyötyään pelaajan on nostettava pakasta uusi kortti siten että hänellä on seuraavan kierroksen alussa kolme korttia kädessään. Pakan viimeistä korttia kutsutaan valtiksi jonka saa viimeisenä nostava pelaaja. Kortti siirretään sivuun numeropuoli alaspäin. Mikäli pelaajalle jää kortteja käteen viimeisen kierroksen jälkeen, hänen on pidettävä kortit.

Toinen vaihe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtin nostaja aloittaa toisen vaiheen. Pelaajat lyövät vuorollaan yhden kortin, seuraavan pelaajan on lyötävä pöytään suurempi ja samaa maata oleva kortti tai valttia. Jos pelaaja ei voi tai halua (taktinen veto) lyödä edellisen päälle suurempaa korttia, on hänen nostettava pöydällä olevista korteista pohjimmainen vuoron siirtyessä seuraavalle. Pakka kaatuu, kun kierros on pelattu, jolloin kortit siirretään sivuun. Uuden kierroksen aloittaa pakan kaatanut pelaaja tai hänestä seuraava pelaaja, jos kaatajalta loppuivat kortit.

Valtin voi lyödä minkä tahansa muun maan tai numeron päälle. Seuraavan pelaajan on joko lyötävä isompi valtti, tai nostettava alin kortti.

Napoleonin koiran muunnelmassa ns. "nostokoirassa" pelaaja voi halutessaan lyödä useamman kortin pöytään, sarjan, jonka on alettava kakkosesta. Tähän voi jatkaa normaalisti samalla maalla tai valtilla, mutta myös jatkamalla sarjaa (2-3-4 päälle voi lyödä 5-6-7). Pakka kaatuu, kun kaikki pelaajat lyöneet siihen kerran.

Mikäli pelaaja ei nostanut yhtäkään korttia ensimmäisessä vaiheessa, tulee hänestä "Napoleonin koira", jolle edeltävä pelaaja antaa pakastaan yhden valitsemansa kortin. Edeltävä pelaaja voi antaa Napoleonin koiran näykkäistä pakastaan sattumanvaraisen kortin. Peliä ei voi voittaa korttia antamalla, viimeinen kortti on lyötävä pöytään.

Pelin tarkoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarkoituksena on päästä eroon korteista, jäädä vapaaksi. Peliä jatketaan, kunnes vain yhdellä pelaajalla on kortteja. Hävinnyt pelaajaa on "koira" ja joutuu tekemään seuraavan pelin työt siis hakea näykkimällä kortit, valmistella korttipakka ja anella Napoleonilta kierros.

Taktiikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisin taktiikka on nostaa ensimmäisessä osassa mahdollisimman vähän ja vain isoja kortteja. Toimivia taktiikoita on myös nostaa mahdollisimman paljon kortteja tai kerätä alempia kortteja, sillä se hankaloittaa toisten pelaajien sarjojen tekoja. Harvoin käytetty taktiikka saattaa raitistaa ilmapiiriä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]