Keskustelu:Kiitotie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kiitotie vai kiitorata[muokkaa wikitekstiä]

Kiitorata on yleisempi nimi, halusi sitä tai ei. Wikipediassa ohje kehottaa käyttämään yleisintä nimeä. --SM 18. kesäkuuta 2006 kello 21.56 (UTC)

Olisi kiva kuulla peruste miten kiitorata on mukamas yleisempi kuin kiitotie? --PV 18. kesäkuuta 2006 kello 22.28 (UTC)
Näissä asioissa mennään vääjäämättä ns. "uuden tutkimuksen" puolelle ja tämä vaikuttaisi olevan sellainen itsestään selvä tapaus. Myös esimerkiksi Googlea on melko yleisesti totuttu käyttämään sanan yleisyyden mittarina. --SM 18. kesäkuuta 2006 kello 22.43 (UTC)
Mielestäni Googlen tuloksia pitää hieman tarkemmin tutkia ennenkuin voi vetää johtopäätöksiä. Ainakin kiitotie-hakuasanalla tulee ilmailuun ja sen uutisointiin liittyviä linkkejä, mutta kiitorata-hakusanalla kaikkea muuta kuin aiheeseen liittyvää =/ --Lovemachine 18. kesäkuuta 2006 kello 22.52 (UTC)
"Uusi tutkimus"? Mitäköhän ihmettä tuollainen tarkoittaa? Google, tuo iänikuinen delfoin oraakkeli ei oikein aina vakuuta, varsinkaan kun tulos on n. 15000 vs 17000. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentän sivuilla (joiden luulisi tietävän jotakin "oikeasta" termistä) niin kiitotie voittaa 1 vs. 570... Mielestäni siis "selvä tapaus"...kiitotien puolesta...Lovemachinen huomio osuva, mikä kuvastaa osaltaan Googlen ongelmia...--PV 18. kesäkuuta 2006 kello 23.06 (UTC)
Sitä, mistä Wikipediassa aina höyrytään, eli täytyy itse tutkia jokin asia, koska kukaan ei ole sitä aikaisemmin tehnyt. Esimerkiksi siitä, onko kiitorata vai -tie yleisempi termi, ei varmaankaan ole tehty tutkimusta. Kuitenkin Wikipedian ohjeessa vaaditaan nimeämään artikkeli yleisimmällä nimellä, jolloin väkisin joutuu itse ottamaaan asiasta selvää. Tähän tarkoitukseen on ollut tapana käyttää Googlea, vaikka se ei ehkä hyvä tapa olekaan. Parempaa odotellessa. Ainakin sen tulosten perusteella kiitorata on yleisempi, sen sijaan siitä, että kiitotie olisi yleisempi, ei toistaiseksi ole mitään näyttöä. --SM 19. kesäkuuta 2006 kello 08.53 (UTC)
Ei mitään näyttöä? Et tainnut lukea minun tai Lovemachinen kommentteja... "Uusi tutkimukseni" luottaa huomattavasti enemmän Finavian (1 vs 570) kiitotien "voittoon" kuin Googlen (1 vs 1,1) "häviöön"... Googlen käytössä tuntuu usein järki jättävän pahasti... jotenkin pystyy sulattamaan sen tuloksien käyttämisen argumentoinnin pohjaksi jos tulos on erittäin selkeä (esim. 1 vs 10), sillä Google on valitettavasti yksittäisten sanojen laskurina erittäin epäluotettava. Järki käteen ja parempaa odotellessa voisi vähän enemmän tehdä sitä omaa tutkimusta parempii lähteiseen pohjautuen... Kesän jatkoa ;) --PV 19. kesäkuuta 2006 kello 11.22 (UTC)
Kiitoteiden rakentaja ja ylläpitäjä Finavia käyttää vain kiitotie nimeä. --Wipu 16. lokakuuta 2007 kello 19.28 (UTC)
Ei pidä paikkaansa: [1]. --Jmk 25. huhtikuuta 2011 kello 18.34 (EEST)[vastaa]
Hohhoijaa. Kiitorata-hakusanalla löytyy Finavian sivulta 11 linkkiä, kiitotie-hakusanalla 227. Noista 11 linkistä ainakin kolme viittaa Kiitorata-nimiseen kahvioon, ei lentokoneiden lentoonlähtöihin ja laskuihin käyttämään asfalttikaistaleeseen. Yksi näyttää viittaavan ulkopuolisen insinööritoimiston kirjoittamaan raporttiin.[2] Tosin tässäkin raportissa kiitorata-sana esiintyy tasan kerran (vahingossa?), kun kiitotie-sana esiintyi yli kymmenen kertaa. Muutaman linkin takaa en taas onnistunut löytämään kiitorata-sanaa lainkaan, vaikka Google sellaisen onkin löytänyt. Ja niin edelleen.
On myös huomattava, että ilmailulaki[3] tai asiaa koskeva ilmailumääräys[4] eivät kiitorata-sanaa tunne; kiitotie sen sijaan mainitaan molemmissa. Ilmailuviranomaisen sivuilla kiitotie voittaa kiitoradan 92–0.[5][6]
Toki Kiitotie-artikkelin johdannossa on hyvä mainita myös kiitorata, koska tätäkin muotoa yleiskielessä käytetään. Ei kuitenkaan pitäisi olla mitään epäselvyyttä siitä, kumpi on ensisijainen termi. ––Apalsola km 28. kesäkuuta 2011 kello 19.45 (EEST)[vastaa]