Keskustelu:Jäätelö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkelissa väitetään, että jäätelö on keksitty Kiinassa. Tässä muutama linkki, jotka kumoavat nuo väitteet: [1] ja [2]. En lähde muuttamaan artikkelia kun en tiedä mihin muotoon sen pitäisi muuttaa. Olisi mukava saada luotettava lähde sille missä jäätelö on keksitty. Jos oikein muistan kotitalouden tunneilta niin siellä väitettiin paikaksi Italiaa. qWerk 6. kesäkuuta 2007 kello 15.29 (UTC)

Kakkoslinkkisi muuten väittää kanssa Kiinaa: "but it can be sated with some confidence that ice cream was invented in China in the first milenium."--AdaL 6. kesäkuuta 2007 kello 15.45 (UTC)
Itse saan tuosta sellaisen käsityksen, että jäätelö on kyllä keksitty jossakin vaiheessa Kiinassa mutta sitä aiemmin se on keksitty jo Euroopassa tjsp. qWerk 6. kesäkuuta 2007 kello 18.29 (UTC)
Kumpikaan näistä kahdesta lähteestä ei vakuuta minua luotettavuudellaan. Lisäksi kumpikaan lähteistä ei kiistä Kiinaa jäätelön syntymaana. [B]ut it can be sated [p.o. stated] with some confidence that ice cream was invented in China in the first milenium [p.o. millennium] tarkoittaa nimenomaan, että jäätelö on keksitty Kiinassa (joskin Marco Polo tarina saattaa olla legenda). Ensimmäinen lähde sanoo, että "These desserts, while frozen, are not ice cream as we know it, but more like sorbet or probably a sno-cone!" - mikä ainakin minusta on lähinnä hiusten halkomista. --Lendu 7. kesäkuuta 2007 kello 15.02 (UTC)

Jäätelövalmistajien markkinaosuudet[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin mukaan Nestlellä olisi suurin osuus jäätelön myynnistä ja Valio puuttuu kokonaan listasta. Onko tieto puutteellista, virheellistä vai ovatko markkinaosuudet muuttuneet radikaalisti sitten vuoden -96? Finfoodin tiedote Suomen jäätelömarkkinoista 1997 Apoyon 30. toukokuuta 2008 kello 17.25 (UTC)

Eikös valion jäätelöt tuoteta nestlen nimissä? --Sankarip (keskustelu) 30. toukokuuta 2008 kello 17.26 (UTC)
Ohops, Valio onkin myynyt jäätelönsä Nestlelle 04. Elää ja oppii. Apoyon 5. kesäkuuta 2008 kello 10.38 (UTC)

Selvitettävää ja lisättävää[muokkaa wikitekstiä]

YLE:n ruokajutun http://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/01/28/jaatelo-maailman-tunnetuin-ruoka mukaan jäätelö on maailman tunnetuin ruoka. Tälle voisi etsiä jonkin toisen lähteen, josko pitäisi paikkansa? Ilman muuta kannattaisi lisätä artikkeliin. Lisäksi jutussa sanotaan, että vain Yhdysvalloissa ja Australiassa syödään jäätelöä enemmän kuin Suomessa. Tälle kannattaisi myös etsiä jokin muu lähde ja lisätä artikkeliin. --Hartz (keskustelu) 8. helmikuuta 2015 kello 10.34 (EET)[vastaa]

Nuoren Margaret Thatcherin osuus??[muokkaa wikitekstiä]

Monessa lähteessä löytyy tietoa, että Margaret Thatcher olisi ollut nuorena kemistinä tiimissä joka kehitti pehmisjäätelön. Tarkemmin sanottuna kehittivät menetelmän jolla jäätelöön saatiin vispattua ilmaa. Noin kuuluisan henkilön osuus on varmastikin kiinnostava, vaikkakaan ei häntä varsinaisena keksijänä voisikaan pitää! Faktaa asiasta löytyy helposti ...  –Kommentin jätti 88.113.226.152 (keskustelu) 3. elokuuta 2017 kello 13:15:16