Keskustelu:Encomendero

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkelia voisi kyllä vähän siivota. Nyt se tuntuu sisältävän suurimmaksi osaksi pelkkiä lainauksia, ne voisi kirjoittaa omin sanoin ja tiivistää. --Velma 3. huhtikuuta 2007 kello 13.09 (UTC)

Omin sanoin kirjoittamiseen vakavasta asiasta liittyy myös oma vaaransa. Tulevaisuuden Wikipedian tätä kyseistä asiaa lukevan, pitäisi seuloa ja reconstruoida alkuperäinen totuus luultavaasti varsin epämääräisestä tekstistä. Encomenderot on hyvä pohja alkuperäisine lainauksineen, niin Mustan Legendan kuin Valkoisen Legendan käsittelylle. Nuo asiat tulevat ennen pitkää eteen. Kyllä tulevaisuuden lukijan on hyvä saada alkuperäislähteistä olevaa tietoa. Sitäpaitsi omin sanoin kirjoittava joutuu historioitsijan asemaan ja on vastuussa, tai ei ole vastuussa, omista korjoituksistaan. Ulkopuolisessa herää aiheellinen epäilys. Jacob Burchardt nimitti aikakausi-ja sanomalehtiä epäluotettaviksi, ja muistaakseni meni niin pitkälle, että hänen mielestään väitöskirjat olivat ainoat oikeat tiedon lähteet. Encomendero-asia on vaikea.

Ollen vieraillut esim. Espanjan ja Ruotsin Wikipediassa. Niissä ei juuri ole kajottu koko asiaan. Ei edes niinkään merkittävään kuin mitä on "requerimiento", josta tehdään jatkuvasti tutkimuksia. Tuo synkkä asia ansaitsee ainakin maininnan kaikilla kielillä.~

Ykäliimatainen 4. huhtikuuta 2007 kello 06.56 (UTC)

Mutta noin paljon lainailu ei oikein sovellu tänne, kun artikkeli on melkein kokonaan vaan lainauksia. Jos asiasta ei ole "omaa" kerrottavaa, niin ei sitä sitten tänne tarvitse laittaakaan. Valmiita tekstejä varten on nimittäin olemassa Wikiaineisto. --Velma 5. huhtikuuta 2007 kello 05.09 (UTC)
Tämän artikkelin kirjoittajalla on melkoisesti samanlaisia epämääräisiä, huonosti laadittuja artikkeleita: linkki --QWerk 8. huhtikuuta 2007 kello 13.59 (UTC)
Hirveästi tekstiä, mutta tästä ei jää mitään käteen. Pohjana käytettyyn termistöön ei saa otetta. Johdanto kuntoon – sanotaan asiasta tärkeimmät ja harkitaan onko syvempi tarkastelu aiheelista. --Ras 8. huhtikuuta 2007 kello 17.03 (UTC)


Artikkelin voi kyllä poistaa sivuilta. Odotan.

                              Ykäliimatainen 11. huhtikuuta 2007 kello 13.01 (UTC)