Keskustelu:Ehtoollinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Muokkasin luterilaisen osion kappalejakoa ja selvyyden vuoksi lisäsin väliotsikot. Silti osio on liian pitkä, samat asiat voisi minusta ilmaista lyhyemminkin. Muita kirkkokuntia käsittelevät osiot sen sijaan kaipaisivat täydennystä. --LemonKing 16. maaliskuuta 2008 kello 11.26 (UTC)

Katolinen ehtoollinen[muokkaa wikitekstiä]

Tämän artikkelin kohta katolisesta ehtoollisesta on jokseenkin pielessä. Yritän kirjoittaa uuden, vaikka koko artikkeli pitäisi kirjoittaa uudestaan. Esim katolinen kirkko ei juhli ehtoollisen asettamista "Corpus Christinä", vaan kiirastorstaina ja ehtoollisen vieton ja kommuunion erottaminen toisistaan on paljon vanhempi asia kuin vuodelta 1215. M. Benedictus N. Benedictus (keskustelu) 5. kesäkuuta 2017 kello 05.38 (EEST)[vastaa]

Reformoitu ehtoolliskäsitys[muokkaa wikitekstiä]

Tämä osio kaipaa perusteellista muokkausta. Sellaista asiaa kuin "reformoitu ehtoolliskäsitys" ei oikeastaan ole olemassakaan, koska sekä Zwinglin että Calvinin teologia lasketaan "reformoiduksi", mutta heidän ehtoolliskäsityksensä poikkesivat olennaisesti. Zwinglille ehtoollinen oli pelkkä symbolinen muistoateria, jossa symbolien eli ehtoolliselementtien edustamat asiat, Kristuksen ruumis ja veri, eivät ole todella läsnä. Tästä käytetään joskus nimitystä "real absence" eli "reaaliabsenssi", todellinen poissaolo. Calvin puolestaan sitoutui myöhemmällä iällä reaalipreesensiin eli Kristuksen todelliseen läsnäoloon ehtoollisaineissa – vaikkakin opetti, että läsnäolo on ainoastaan hengellistä, ei lihallista. Hänen mukaansa uskova nauttii ehtoollisella Kristuksen tosi ruumiin ja tosi veren. Ero Zwingliin ja tämän seuraajiin on siis merkittävä! Esim. Englannin kirkon klassinen ehtoolliskäsitys on kyllä kalvinistinen mutta ei missään nimessä zwingliläinen, mikä käy ilmi jo uskonartiklasta XXVIII "Of the Lord's Supper": The Supper of the Lord is not only a sign of the love that Christians ought to have among themselves one to another; but rather is a Sacrament of our Redemption by Christ's death: insomuch that to such as rightly, worthily, and with faith, receive the same, the Bread which we break is a partaking of the Body of Christ; and likewise the Cup of Blessing is a partaking of the Blood of Christ. (– –)