Keskustelu:Digitaalinen lataus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mistä artikkeli kertoo?[muokkaa wikitekstiä]

Käsittääkseni artikkelissa on kyse verkkopalveluista, joista on mahdollista ostaa ja ladata ostettu media omalle laitteelle (vuokrauksen ja esim. suoratoiston sijaan). Oletettavasti ilman tai korkeintaan sellaisella DRMllä varustettuna, joka vähintäänkin mahdollistaa median kuluttamisen myyjän sovelluksen ulkopuolella. Käsittääkseni artikkelissa on kyse verkkopalveluista, joista on mahdollista ostaa ja ladata ostettu media omalle laitteelle (vuokrauksen ja esim. suoratoiston sijaan). Oletettavasti ilman tai korkeintaan sellaisella DRMllä varustettuna, joka vähintäänkin mahdollistaa median kuluttamisen myyjän sovelluksen ulkopuolella.

Artikkelissa mainitaan pelien latauspalveluita, jotka vaativat esimerkiksi palvelun oman käynnistimen (PS, Xbox, Steam(?)). Nämä eivät ehtoja täytä. Useamman tyypin latauspalveluina mainitaan iTunes Store ja Google Play Store. iTunes Store sisältää ehdot täyttävänä materiaalina vain musiikkia, sarjakuvia sekä e- ja äänikirjoja. Elokuvia tai sarjoja ostettaessa käyttäjä ostaa vain katseluoikeuden elokuvaan/sarjaan, eli toisin sanoen vuokraa sisällön määrittelemättömäksi ajaksi. Hän ei voi ladata sisältöä itselleen. Hän ei oikeastaan omista tai saa mitään konkreettista itselleen. Sisältö pitää kuluttaa iTunes Storen palvelimelta striimattuna. Ero Netflix-tilaukseen on vain se, että hän ei maksa katseluoikeudesta kuukausittain.

Useamman tyypin latauspalveluina mainitaan iTunes Store ja Google Play Store. iTunes Store sisältää ehdot täyttävänä materiaalina vain musiikkia, sarjakuvia sekä e- ja äänikirjoja. Elokuvia tai sarjoja ostettaessa käyttäjä ostaa vain katseluoikeuden elokuvaan/sarjaan, eli toisin sanoen vuokraa sisällön määrittelemättömäksi ajaksi. Hän ei voi ladata sisältöä itselleen. Hän ei oikeastaan omista tai saa mitään konkreettista itselleen. Sisältö pitää kuluttaa iTunes Storen palvelimelta striimattuna. Ero Netflix-tilaukseen on vain se, että hän ei maksa katseluoikeudesta kuukausittain. Google Play Store puolestaan sisältää ehdot täyttävinä vain ohjelmistoja (mm. pelejä), musiikkia, sarjakuvia, e- ja äänikirjoja. Elokuvissa ja sarjoissa sama kuin iTunes Storessa. Itse asiassa elokuvia/sarjoja on mahdollista ostaa itselleen vain DVD/Blu-ray-levyinä, koska elokuvastudiot eivät suostu myöntämään lisenssiä sisältönsä myyntiin digitaalisesti. On vain muutamia indietekijöitä, jotka myyvät sisältöään DRM-vapaasti tai aiemmat ehtoni täyttävällä DRMllä. Esimerkiksi Vimeolla on kauppa näille.

Minusta nyt järkevintä olisi tarkentaa artikkelin johdantoa. Mistä artikkelissa kerrotaan? Nyt jää epäselväksi. Toiseksi esimerkkipalveluista tulee poistaa virheelliset ja luokituksista poistaa "Useamman tyypin lataus palvelut", sillä nyt siinä olevien palveluiden jakelemasta sisällöstä merkittävä osa ei ole artikkelissa tarkoitetun kaltaista (ja aiheuttaa sekannuusta kun ihmiset luulevat iTunes Storen "myymien" elokuvien olevan ladattavissa). iTunes Storen ja Google Playn voi laittaa kaikkiin muihin luokkiin ja luoda uudet luokat kirjoille sekä ohjelmistoille. Artsu94 (keskustelu) 29. huhtikuuta 2023 kello 22.44 (EEST)[vastaa]

Jaarittelet aivan potaskaa. Latauspalvelu voi tarjota sovelluksen jonka kautta ladataan (Steam) tai se voi toimia ilmankin (Gog.com). Suuri osa väitteistäsi on mielipiteitä ja kuvitelmia, väitteillesi olisi esitettävä lähteet. Ipr1 (keskustelu) 30. huhtikuuta 2023 kello 02.20 (EEST)[vastaa]