Keskustelu:Denaturoituminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Viittaako tämä termi todellakin ainoastaan valkuaisaineiden koaguloitumiseen? Jostain voisi tarkistaa, että käytetäänkö tätä termiä myös muissa yhteyksissä kuin valkuaisaineista puhuttaessa, voisin kuvitella että aika monet muutkin kemialliset muutokset voisi määritellä denaturoitumiseksi.--Qtea 10. helmikuuta 2007 kello 21.11 (UTC)

Siinähän selitetään myös esim. DNA:n denaturoituminen(, jonka siis itse lisäsin aiemmin). -Uvainio 10. helmikuuta 2007 kello 21.32 (UTC)
Hmm, olen melko vakuuttunut siitä, että minkä tahansa bioaktiivisen molekyylin toimintakyvyn menettämistä voisi kutsua denaturoitumiseksi ja että artikkelin ei ehkä tulisi alkaa lauseella Denaturoituminen on biokemian käsite, jolla tarkoitetaan valkuaisaineen eli proteiinin kvaternaari-, sekundaari- tai tertiäärirakenteen tuhoutumista. En-wikissä on joku sotku koaguloitumisartikkelin kanssa, kun koaguloitumisartikkeli käsittelee veren koaguloitumista ja siksi valkuaisaineiden koaguloituminen on tungettu denaturointi-artikkeliin niin, että molempien käsitteiden yleinen määrittely on jäänyt pois. Ok, tajuan, että denaturoituminen koskee varmaan 98% valkuaisaineita, mutta en vaan arvosta käsitteiden epätäsmällistä määrittelyä. Minusta on looginen mahdottomuus, että artikkelin alussa määritellään denaturoinnin koskevan valkuaisaineita ja sitten kuitenkin myöhemmin puhutaan myös ribonukleiinihapoista. Olisiko jollain saatavilla luotettava lähde tämän käsitteen kattavalle määrittelylle?--Qtea 10. helmikuuta 2007 kello 23.01 (UTC)
Denaturoitu alkoholi ei taida liittyä tähän? Kuvittelisin että suurimmalle osasta lukioista sana on tutuin tästä yhteydestä.--Harriv 10. helmikuuta 2007 kello 23.06 (UTC)
Denaturoitu alkoholi tarkoittaa alkoholia, josta on tehty juomakelvotonta. Mutta sekin pitäisi tietysti mainita tässä. Qtea on oikeassa, että artikkelin painotus on nyt väärin. Koaguloitumisesta varmaan on kyse artikkeleissa Veren hyytyminen ja Hyytymä, mutta en ole osannut tehdä asialle mitään, koska en ole alan spesialisti. -Uvainio 11. helmikuuta 2007 kello 20.27 (UTC)