Keskustelu:Alastonkulttuuri/Naturismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"Naturismi natural < lat. -ismi (< kreik), lainasanojen pääte, tav. filosofian t. taiteen suuntia ilmaisevissa sanoissa, yksinään (>ismi<) usein halventavassa mielessä.

Naturisti -isti pääte tarkoittaa sitä suuntaa edustavaa harrastajaa. Tarkoittaa luonnollisuutta, luontoläheisyyttä ja tässä tapauksessa luonnollista alastomuutta.

Nudismi on peräisin 1900-luvun alun Saksasta, jossa alastomuutta ihailevat ihmiset nauttivat luonnosta ja auringonotosta. Alkuideologia Naturismille on Nudismi. Kansainvälinen naturistiliitto INF on määritellyt naturismin seuraavin sanoin: "Naturismi on luonnon kanssa sopusoinnussa oleva elämäntapa, johon kuuluu yhtei­nen alastomana toimiminen yhdistyneenä omanarvon­tunnon vahvistamiseen sekä toisten ja ympäristön huomioon ottamiseen.” Myös FKK-kulttuuri perustuu samaan käsitykseen, -terveellinen elämä puhtaassa luonnossa. Suomessa naturisteilla on useita yhdistyksiä, joiden päätoimiala on järjestää jäsenistölleen erilaisia tapaamisia, joissa ollaan pääsääntöisesti alastomina. Naturistit kokevat, että he tuntevat olonsa luonnossa luontevammaksi ilman vaatetusta. Alastomuus yhdistetään puhtauteen ja aitouteen. Naturismiin kuuluu nimenomaan ajanvietto luonnossa erilaisten harrastusten, kuten pelien ja leikkien muodossa, yhteisesti ja yhdessä muiden naturistien kanssa. Naturistit harrastavat ilman vaatteita samoja asioita kuin muut ihmiset vaatteet päällä. Nämä tapaamiset voivat olla esimerkiksi uima-allastilaisuuksia tai kerhohuoneistoissa erilaisia pelejä sisältäviä tilaisuuksia.

Kesäaikana toiminta keskittyy ulkona oleviin kohteisiin, kuten `naturistirannat` joita Suomessa on kaksi, Pihlajasaari Helsingissä ja Yyteri Porissa.

Maailmalta on meillekin rantautunut ilmiö "nudest nudist", jonka harrastajat pyrkivät olemaan vielä alastomampia kuin perinteiset nudistit tai naturistit ja ajavat karvoituksensa pois päästäkseen tähän totaalisen alastomuuden tilaan. Suomen naturisteista "näkyvä" osa on karvattomia tai osin karvoitukseltaan leikattuja tai rajattuja.