Keskustelu:Absolutismi (päihteet)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Absolutismi (alkoholi) –> Absolutismi (päihteet)[muokkaa wikitekstiä]

Hei, olet siirtänyt artikkelin Absolutismi (alkoholi) nimelle Absolutismi (päihteet), kommentilla "tarkempi". Uusi nimi ei vastaa absolutismi-sanalle vuosikymmenien aikana vakiintunutta merkitystä (= täydellinen raittius). Päihteet on niin laaja käsite, että yhteiskunnasta tuskin löytyy ainuttakaan absoluuttisen päihteetöntä ihmistä – esim. luettelossa kuuluisista absolutisteista on useita kahvinjuojia. Käsite "absoluuttinen päihteettömyys" olisi siis käytännössä redundantti. Kieleen on viime vuosina ilmestynyt sana streittarius tarkoittamaan useammasta päihteestä (kuin vain alkoholista) kieltäytymistä. Kannattaisikohan tuota tekemääsi muutosta vielä harkita? --Sumafi 22. lokakuuta 2006 kello 12.18 (UTC)

Kyllä absolutismin vakiintunut yleiskielinen merkitys tarkoittaa päihteettömyyttä, eli pidättymistä alkoholin ja huumeiden käytöstä. Turha huumeita on yrittää siitä irrottaa. Päihteet on aika tarkkaan määritelty käsite, johon ei kahvi kuulu. Jos (kun?) Bock käyttää huumeita, kuten jossakin sanoit, hänet on syytä ottaa pois siitä absolutistilistasta. --Ulrika 22. lokakuuta 2006 kello 12.32 (UTC)
En ymmärrä miten Bock tähän sivunnimeämisasiaan liittyy, mutta varmaankin sitten päivität myös artikkelin päihde tuon uuden tiedon mukaiseksi? --Sumafi 22. lokakuuta 2006 kello 12.38 (UTC)
Siellä näköjään iloisesti sotketaan käsitteitä. Ensyklopediassa on syytä käyttää yleiskielisiä käsitteitä, ei huumeiden käyttäjien omia versioita niistä. --Ulrika 22. lokakuuta 2006 kello 12.49 (UTC)
Tarkoitin lähinnä sitä, että ko. artikkelin mukaan esim. kofeiini kuuluisi päihteisiin. Myös monet yleisesti käytetyt lääkkeet jne. Mainitsemaasi huumeiden käyttäjien aiheuttamaa sotkua en artikkelissa huomannut.
Tuli mieleen, että kun nyt ryhdyt tätä käsitettä uudistamaan, niin pitäisiköhän asiasta tiedottaa myös naapurimaita? --Sumafi 22. lokakuuta 2006 kello 13.33 (UTC)

Minustakin Absolutismi (alkoholi) on parempi nimi. Kielitoimiston sanakirja: absolutismi 1. ehdoton raittius, ehdottomuus. raittius pidättäytyminen alkoholin käytöstä nautintoaineena. Ehdoton raittius. --Thi 22. lokakuuta 2006 kello 16.14 (UTC)

Kielitoimistosta puhelimitse annettu kommentti on että absolutismi ja raittius tarkoittavat myös, ettei käytetä huumeita. Sanan määritelmä on vain tullut alun perin Nykysuomen sanakirjaan aikana jolloin ongelma oli alkoholi, ei huumeet. Ja kieli-ihmisten piirissä ei ehkä vieläkään huumeiden käyttö ole sillä tavalla esillä, että olisivat tajunneet tarkentaa määritystä kirjaan. Asia menee eteenpäin, ja määritystä tarkennetaan myös kirjaan. Joten annetaan sen nyt vaan olla. --Ulrika 23. lokakuuta 2006 kello 07.14 (UTC)
Mainitsiko kielitoimisto mikä sitten olisi engl. sanan "teetotaler" vastine suomenkielessä? Tai täsmällisemmin, että mitä sanaa tulisi käyttää henkilöstä joka ei käytä lainkaan nimenomaan alkoholia? --Sumafi 23. lokakuuta 2006 kello 11.13 (UTC)
Keskustelimme vain suomen kielestä, emmekä keskustelleet erikseen pelkästään alkoholia käyttämättömän määrittelystä. Onko se ongelma kenellekään muulle kuin huumeidenkäyttäjälle? Yleensä kai raitis mikä raitis; ei sekoita päätään millään. Tarvitseeko sitä erikseen korostaa että ei käytä alkoholia mutta käyttää kyllä huumeita? Varsinkaan Wikipediassa, ensyklopediassa. Omassa keskuudessanne voitte käyttää omaa sanastoanne. Mutta kiitos, minulle riittää nyt tästä aiheesta. --Ulrika 23. lokakuuta 2006 kello 11.28 (UTC)
Kuka tässä huumeista on mitään puhunut? Muutit artikkelin nimelle Absolutismi (päihteet) ja Wikipedian mukaan päihteisiin kuuluu mm. tupakka, kahvi ja monet lailliset lääkkeet. --Sumafi 23. lokakuuta 2006 kello 13.13 (UTC)
"Onko se ongelma kenellekään muulle kuin huumeidenkäyttäjälle?" Eli ts. "olet eri mieltä kuin minä joten olet siis huumeidenkäyttäjä". Jos Ulrika haluat että sut otetaan vakavasti niin kannattaa välttää tälläisiä "hyökkäyksiä". --Anr 25. lokakuuta 2006 kello 14.06 (UTC)

Kun se nimi piti kerran väkisin muuttaa niin melkein kannattais kirjoittaa koko artikkeli uusiksi, pelkkä alkoholi-sanan korvaaminen sanalla päihde ei toimi. Välillä puhutaan päihteistä, välillä taas alkoholista. Vanhanenkin on tullut esiin nimenomaan alkoholista pidättyvänä joten hieman outoa siinä mielessä laittaa tähän. Tai sitten pitäisi laajentaa ja laittaa alkoholille oma otsikkonsa. --Anr 25. marraskuuta 2006 kello 06.57 (UTC)

Asiantuntemukseni liittyy ainoastaan aiheen kielelliseen puoleen, sanojen merkityksiin ja kielenhuoltoon. Jos nykyinen artikkeli ei kelpaa, tähän tarvittaisiin neutraali kirjoittaja, joka ei ole aiheessa sisällä. --Ulrika 25. marraskuuta 2006 kello 07.02 (UTC)

Yhdistettävä artikkeliin Raittius?[muokkaa wikitekstiä]

Onko mitään mieltä että absolutismille ja raittiudelle on omat artikkelinsa? Miten nämä asiat eroavat toisistaan? Koko artikkelin sisältö on jo muutenkin Raittius artikkelissa.--Custoo (keskustelu) 28. helmikuuta 2014 kello 23.46 (EET)[vastaa]

Kannatan.--Vesahjr (keskustelu) 1. maaliskuuta 2014 kello 16.48 (EET)[vastaa]