Kaukasiankotapähkinä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaukasiankotapähkinä
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Crossosomatales
Heimo: Kotapähkinäkasvit Staphyleaceae
Suku: Kotapähkinät Staphylea
Laji: colchica
Kaksiosainen nimi

Staphylea colchica
Steven

Katso myös

  Kaukasiankotapähkinä Wikispeciesissä
  Kaukasiankotapähkinä Commonsissa

Kaukasiankotapähkinä (Staphylea colchica) on kotapähkinöiden (Staphylea) sukuun kuuluva kasvilaji, joka on kotoisin eteläisen Kaukasuksen metsistä.

Kaukasiankotapähkinä on kausivihanta pensas, joka kasvaa tavallisesti noin 3–4,5 metriä korkeaksi ja leveäksi muodostaen tiheiköitä. Lehdet ovat kerrannaisia ja niissä on kolmesta viiteen lehdykkää. Lehdykät ovat vajaat 10 cm pitkiä, muodoltaan soikeanpuikeita ja laidoiltaan hienosahalaitaisia. Kukkivien varsien lehdet ovat yleensä kolmilehdykkäisiä ja muut lehdet ovat tavallisesti viisilehdykkäisiä. Kaukasiankotapähkinän kukintona on pysty kerrannaisterttu, jonka kukat ovat muodoltaan kellomaisia, viisiterälehtisiä ja väriltään vihertävänvalkoisia. Kaukasiankotapähkinä kukkii keväällä touko–kesäkuussa.

Kaukasiankotapähkinää käytetään koristekasvina ja monien mielestä se sekä siitä jalostetut lajikkeet ovat kotapähkinöistä näyttävimpiä. Kaukasiankotapähkinä sopii kasvatettavaksi jokseenkin varjoisaan paikkaan, kuten metsänreunaan, mutta sitä voi kasvattaa myös pensasaitana. Se kasvaa helposti kausikosteassa, ravinteikkaassa sekä hyvin vettä läpäisevässä maaperässä täydessä auringon valossa tai puolivarjossa. Parhaiten se menestyy puolivarjossa. Kaukasiankotapähkinä kestää enintään noin –20°C:n pakkasia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]