Karl Arthur Snellman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Karl (Kaarle) Arthur Snellman (14. huhtikuuta 185920. toukokuuta 1893)[1] oli oululainen auditööri eli sotavoimien lainoppinut virkamies[2], varatuomari ja pormestari.

Snellmanin vanhemmat olivat kauppias, merikapteeni Johan Henrik Snellman ja Flora Enbom. Hänen veljensä oli kirkkoherra ja valtiopäivämies Herman Snellman.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Snellman lähti 20. toukokuuta 1893 pyöräretkelle isänsä synnyinsijoille Haukiputaalle. Kellossa nykyisen Holstinmutkan pohjoispään tuntumassa hän sai sydänhalvauksen, johon menehtyi lähes välittömästi. Kaupungin korkeimmassa virassa olevan henkilön äkillinen poismeno oli merkittävä tapahtuma Oulussa. Sanomalehti Kaiku kertoi 24. toukokuuta 1893 tapauksesta seuraavaa:

»Kuollut Waratuomaria, Oulun w.t. pormestaria Kaarle Arthur Snellmania, joka mennä lauantaina jälkeen puolisen oli lähtenyt polkupyörällä huviretkelle, kohtasi keskellä kiiwasta kulkua arwaamaton sydämen halvaus joka syöksi hänet ajoneuwoineen maahan ja ryösti häneltä hengen muutamassa silmänräpäyksessä. Wainaja oli kuollessaan vasta 31 wuoden wanha. Oulun tarkk´ampujapataljoonan sotatuomariksi hän nimitettiin w. 1890 ja oli tämän kaupungin wakinaisen kunnallispormestarin wirkavapautta nauttiessa hänen siaisena helmikuusta menä wuonna. Hänen toimensa wirkamiehenä ja kansalaisena oli siis wasta alkamassa kuoleman korjatessa.»

Lehtitekstissä on tosin virhe iän osalta, sillä todellisuudessa Snellman oli kuollessaan 34-vuotias.

Tapaturman muisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kellossa tapaus on jäänyt elämään tarinoina traagisesta tapahtumasta, ja tapaturmapaikan läheisyyteen on asetettu kivinen muistomerkki.[3] Kiveen on hakkauksen alle kiinnitetty myöhemmin messinkilaatta, jossa lukee: ”Tähän kiveen on moottoripyöräilijä ajanut pahki ja saanut surmansa”.

Arkeologi Risto Nurmi pitää tekstiä kuitenkin virheellisenä, sillä Snellman on todennäköisemmin liikkunut polkupyörällä moottoripyörän sijaan. Väitettään hän perustelee Kaiku-lehden kuolinuutisen lisäksi muun muassa sillä, että vanhin tunnettu kuolemaan johtanut moottoripyöräonnettomuus tapahtui vasta kolmisen vuotta myöhemmin Yhdysvaltain Massachusettsissa: Sylvester Howard Roper menehtyi höyrypyöränsä näytösajossa 1. kesäkuuta 1896. Lisäksi ensimmäinen kaupallinen moottoripyörä, Hildebrand & Wolfmüller, tuli maailmanmarkkinoille vasta keväällä 1894 eli vajaa vuosi Snellmanin onnettomuuden jälkeen. Suomeen niistä ensimmäinen tuotiin seuraavan vuoden keväänä.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Karl Arthur Snellman geni.com.
  2. Förvaltningshistorisk ordbok - auditör fho.sls.fi. Viitattu 5.4.2022.
  3. Motoristin muistoa vaalitaan Holstinmäellä Rantapohja. 7.5.2019. Viitattu 5.4.2022.
  4. Tarina elää pysyäkseen elossa Kaleva. Viitattu 5.4.2022.