Kaikki pääsevät taivaaseen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaikki pääsevät taivaaseen: Välttämättömiä tarkistuksia kristillisiin opinkohtiin
Kirjailija Antti Kylliäinen
Genre kristinusko, teologia
Kustantaja Nemo
Julkaistu 1997
Ulkoasu nidottu
Sivumäärä 175
ISBN 952-5180-05-0
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Kaikki pääsevät taivaaseen: Välttämättömiä tarkistuksia kristillisiin opinkohtiin on luterilaisen pastorin Antti Kylliäisen teologinen pamfletti vuodelta 1997. Kirjan väittämän mukaan helvettiä ei ole olemassa ja kaikki ihmiset pääsevät taivaaseen. Näkemys edustaa kristinuskossa universalismia. Valtaosa kirkoista ei hyväksy näkemystä, vaikka teologien keskuudessa ajatus on ajoittain esillä.

Kylliäinen ei usko Jeesuksen sovittaneen ihmisten syntejä, mutta sanoo arvostavansa Jeesusta siitä, että ilman häntä ihmisillä ei olisi vieläkään tietoa Jumalan armosta. Kylliäisen mukaan Jumala armahtaa ihmiset tarvitsematta korvaukseksi sovitusta.

Kirja myytiin loppuun samalla viikolla ja se sai osakseen runsaasti huomiota tiedotusvälineissä. Kylliäinen sai sekä ihailua että paheksuntaa. Esillä oli myös vaatimuksia Kylliäisen erottamisesta.[1]

Kirjan perusteella Kylliäisestä tehtiin viisi kantelua tuomiokapituliin. Kantelijat epäilivät Kylliäisen poikenneen Raamattuun perustuvasta kristillisestä uskosta ja evankelis-luterilaisen kirkon tunnustuksesta. Piispa Eero Huovisen ja Kylliäisen välisen keskustelun jälkeen tuomiokapituli päätti ettei ole tarvetta toimenpiteisiin. Tuomiokapitulin päätös syntyi äänin 4–1.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kylliäinen, Antti: Kaikki pääsevät taivaaseen: Välttämättömiä tarkistuksia kristillisiin opinkohtiin. Helsinki: Nemo, 1997. ISBN 952-5180-05-0.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Pastori Kylliäinen jätetään rauhaan (artikkeli) MTV3. Arkistoitu 8.4.2018. Viitattu 4.02.2009.