Kadulla, öisin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kadulla, öisin
Extérieur, nuit
Ohjaaja Jacques Bral
Käsikirjoittaja Jacques Bral
Säveltäjä Karl Heinz Schäfer
Kuvaaja Pierre-William Glenn
Leikkaaja Jacques Bral
Valmistustiedot
Valmistusmaa Ranska
Tuotantoyhtiö Les Films Noirs
Kesto 110 minuuttia
Alkuperäiskieli ranska
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Kadulla, öisin (Extérieur, nuit) on Jacques Bralin käsikirjoittama ja ohjaama ranskalainen draamaelokuva vuodelta 1980. Siinä kolmikymppiset kaverukset, kirjailija ja muusikko, jatkavat vuoden 1968 Pariisin mellakoissa omaksumaansa irrallista elämäntyyliä vielä kymmenen vuotta myöhemminkin. Kolmas päähenkilö on öisin taksia ajava nuori nainen (Christine Boisson), johon muusikkomies (Gérard Lanvin) tutustuu lähdettyään komentelevan naisystävänsä luota nukkumaan kirjailijakaverinsa (André Dussollier) sohvalle.[1]

Elokuva sai Suomessa ensi-iltansa Helsingin Diana-teatterissa tammikuussa 1982. Helsingin Sanomien Helena Ylänen kirjoitti arvostelussaan, että Bralin uutuuselokuva on ”helmi tyylilajissa, josta yleensä tapaa nykyelokuvan tuhruisimmat, löysimmät ja tekotaiteellisimmat elämäntuskan yritelmät”. Hänestä Bralin näkemyksessä on henkeä, periranskalaista tyyliä ja terää.[1] Elokuva sai teatterikierroksellaan Suomessa 9 468 katsojaa, ja se on esitetty myös Yle TV2 -kanavalla heinäkuussa 1986[2][3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Ylänen, Helena: Kymmenen vuotta barrikadien jälkeen. Helsingin Sanomat, 30.1.1982, s. 18. Näköislehti (maksullinen).
  2. Suomen katsotuimmat elokuvat vuonna 1982 elokuvauutiset.fi. Viitattu 11.4.2024.
  3. Kadulla, öisin Elonet. , Esitystiedot.