Jennifer Ehle

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jennifer Ehle
Jennifer Ehle Toronton elo­kuva­juhlilla 2016
Jennifer Ehle Toronton elo­kuva­juhlilla 2016
Henkilötiedot
Syntynyt29. joulukuuta 1969 (ikä 54)
Winston-Salem, Pohjois-Carolina, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä
Sukulaiset Rosemary Harris (äiti)
Näyttelijä
Merkittävät roolit Ylpeys ja ennakkoluulo
Possession
Palkinnot
  • Tony
  • 2000 The Real Thing
  • 2007 The Coast of Utopia
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

Jennifer Ehle (s. 29. joulukuuta 1969 Winston-Salem, Pohjois-Carolina) on yhdys­valtalais-englantilainen kaksi kertaa Tony-palkinnon voittanut näyttelijä. Hän on esiintynyt sekä teatterissa, televisiossa että elo­kuvissa. Ehle tunnetaan muun muassa roolistaan Elizabeth Bennettinä vuoden 1995 mini­sarjassa Ylpeys ja ennakko­luulo.

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehle syntyi Pohjois-Carolinan Winston-Salemissa Yhdys­valloissa näyttelijä Rosemary Harrisille ja kirjailija John Ehlelle. Hän vietti lapsuutensa Yhdistyneen kuningas­kunnan ja Yhdys­valtojen välillä ja kävi 18:aa eri koulua. Hän opiskeli North Carolina School of the Artsissa ennen siirtymistään Lontoon Central School of Speech and Draman oppilaaksi. lähde?

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1992 Peter Hall poimi hänet jälkimmäisestä esiintymmän mini­sarjaan The Camomile Lawn. Neljä vuotta myöhemmin Ehlen näyttelijä­suoritus Elizabeth Bennettinä toi hänelle Baftan. lähde?

Ehle oli jonkin aikaa Royal Shakespeare Companyn jäsenenä, minkä jälkeen hän sai ensimmäisen merkittävän elo­kuva­roolinsa Paradise Roadissa 1997. Hän pysyi kriitikkojen suosiossa ja voitti 2000 Tonyn ensi­esiintymisestään Broad­wayllä Tom Stoppardin näytelmässä The Real Thing.[1] Hänen äitinsä oli myös ehdolla saman palkinnon parhaan nais­pää­osan saajaksi samana vuonna roolistaan Waiting in the Wingsissä. Ehle palasi näyttämölle tauon jälkeen 2005 Old Vic -teatterissa esitetyssä The Philadelphia Storyssa, jossa hänen vasta­näyttelijänään oli Kevin Spacey. Kesä­kuussa 2006 hän esitti lady Macbethia The Public Theaterin Macbeth-tuotannossa. lähde?

Lokakuusta 2006 touko­kuuhun 2007 hän näytteli Tom Stoppardin näytelmä­trilogiassa The Coast of Utopia. Hän voitti roolistaan Tony-palkinnon 2007 (Best Featured Actress in a Play).[1]

Valikoitu filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Jennifer Ehle Tony Awards Info Broad­way World. 2007. New York. Arkistoitu 30.9.2007. Viitattu 21.8.2007. (englanniksi)