Isä Ruben

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Isä Ruben on Tapani Markkulan (nimimerkki Balabar Torm) ja Pertti Poutasen (nimimerkki Sansibar Sedan) tekemä suomalainen strippisarjakuva, joka on ilmestynyt kristillisessä ilmaisjakelulehdessä Kirkko ja kaupunki vuodesta 1971 alkaen.[1] Sitä ennen näitä luostariaiheisia strippejä ilmestyi Kirkon Nuorisotyön Keskuksen Pistis-lehdessä. Markkula ja Poutanen ovat ammatiltaan pappeja.[2]

Sarjakuva kertoo keskiaikaisesta, isä Rubenin johtamasta luostarista ja sen munkeista. Sarjakuvan maailma tosin sisältää paljon piirteitä nykyajasta. Monet sen vitsit perustuvat anakronismeihin Velhon ja Pulterin tapaan, jotka selvästi ovat vaikuttaneet Isä Rubeniin taloudellisen yksinkertaista piirrosjälkeä myöten.

Markkula ja Poutanen ovat julkaisseet myös sarjakuvan Pastori Nakki ja Sortin sakki (Kirjapaja, 1982) nimimerkeillä E. Tikka & O. Suma.

Kirkko ja kaupunki lehden lukijoista Isä Ruben -sarjakuvan lukee puolet.[3] Lehden levikki on yli kaksisataa tuhatta, joten Isä Ruben on yksi Suomen luetuimmista kotimaisista sarjakuvista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bibliografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Isä Ruben (Nuorten keskus, 1977)
  • Vippaa ane, isä Ruben (Lasten keskus, 1979)
  • Isä Ruben ja polvilumpion perintö (Arktinen Banaani, 2000)