I2P

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
I2P
I2P-reitittimen hallintasivu
I2P-reitittimen hallintasivu
Kehityshistoria
Vakaa versio 0.9.47 / 24. elokuu 2020
Tiedot
Alusta Alustariippumaton
Lisenssi Vapaa/avoin lähdekoodi - Public domain, BSD-lisenssi, GNU GPL, MIT-lisenssi[1]
Aiheesta muualla
Verkkosivusto

I2P (alun perin lyhenne nyt käytöstä poistuneesta nimestä Invisible Internet Project, lyhyesti I2P[2]) on vapaan ja avoimen lähdekoodin projekti, jonka tavoitteena on luoda anonyymi verkko. Se oli tammi-maaliskuussa 2015 tehdyssä kartoituksessa Tor-verkon jälkeen toiseksi yleisin ohjelmistoalusta tavanomaisten hakukoneiden kattaman internetin ulkopuolelle jäävällä syvän webin alueella toimiville darkneteille.[3]

I2P on internetin päällä toimiva verkkokerros, jota käyttämällä ohjelmat voivat lähettää viestejä toisilleen anonyymisti ja turvallisesti. Mahdollisia käyttötapoja ovat muun muassa anonyymi verkossa surffailu, chatti, blogaaminen ja tiedostonsiirto. Suosittuja ovat myös IP2-pohjaiset kauppapaikat.

Itse ohjelmaa kutsutaan nimellä I2P router (I2P-reititin) ja tietokonetta, jossa ohjelma on käynnissä nimellä I2P node (I2P-solmu).

I2P-ohjelmistot ja työkalut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

I2PTunnel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

I2PTunnel on I2P:n sisäinen ohjelma, jonka avulla TCP/IP-ohjelmat voivat kommunikoida I2P-verkon kautta luomalla "tunneleita" joita käytetään yhdistämällä ennalta määriteltyihin localhost-portteihin.

SAM[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SAM on protokolla, jonka avulla millä tahansa ohjelmointikielellä kirjoitettu ohjelma voi kommunikoida I2P:n avulla.[4]

BitTorrent[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useat ohjelmat mahdollistavat BitTorrentin käytön I2P-verkon sisällä. Kaikki .torrent-tiedostot tulee kuitenkin ladata verkkoselaimen avulla I2P:n sisältä. Käyttäjät eivät voi ladata I2P:n ulkopuolisia torrentteja I2P:n sisältä, eivätkä I2P:n sisäisiä torrentteja I2P:n ulkopuolelta.[5]

  • I2PSnark, I2P-asennuspaketin mukana tuleva BitTorrent-asiakasohjelma.
  • Vuze (aikaisemmin Azureus) sisältää I2P-liitännäisen, joka mahdollistaa torrenttien lataamisen I2P:n kautta.[6][7] Liitännäinen on vielä aikaisessa kehitysvaiheessa, mutta on silti melko vakaa.
  • I2P-BT, muokattu versio alkuperäisen BitTorrent-ohjelman 3.4.2-versiosta joka toimii Windowsissa sekä useimmissa Unixin kaltaisissa käyttöjärjestelmissä. Sen kehittivät I2P-verkossa yhteistyössä henkilöt, jotka tunnetaan nimillä 'duck' ja 'smeghead'. Ohjelma ei ole enää aktiivisessa kehityksessä.
  • I2PRufus, portattu versio Rufus-nimisestä BitTorrent-asiakasohjelmasta.
  • Robert, aktiivisessa kehityksessä oleva I2PRufuksesta eriytynyt BitTorrent-ohjelma.
  • I2P-Transmission, I2P-verkossa toimivaksi muokattu versio Transmission-ohjelmasta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Useita lisenssejä
  2. IRC Meeting #59 <jrand0m> i2p = i^2p (invisible internet project)
  3. Daniel Moore & Thomas Rid: The darkness online. Cryptopolitik and the Darknet Global Politics and Strategy, Volume 58, Issue 1, 2016, pp. 7-38. 2016. Taylor & Francis Online, tandfonline.com. Viitattu 5.6.2016. (englanniksi)
  4. I2P - SAM
  5. I2P Bittorrent - Usein kysytyt kysymykset (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)
  6. http://azureus.sourceforge.net/plugin_details.php?plugin=azneti2p (Arkistoitu – Internet Archive) Azureus: Plugin Details for I2P Network Plugin]
  7. Ohje Vuzen I2P-liitännäisen käyttöönottoon [1] (Arkistoitu – Internet Archive)