Hävyttömät

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hävyttömät
Shameless
Tyyli draama
komedia
Kestoaika 45–55 minuuttia
Luoja(t) Paul Abbott
Pääosissa William H. Macy
Emmy Rossum
Justin Chatwin
Jeremy Allen White
Cameron Monaghan
Emma Kenney
Ethan Cutkosky
Alkuperämaa Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat Showtime
Suomi C More
Suomi Sub
Suomi MTV3
Suomi HBO Max
Esitetty Yhdysvallat 9. tammikuuta 2011 – 11. huhtikuuta 2021
Tuotantokausia 11
Jaksoja 140
Ikäraja Kuvaohjelman ikäraja 12 Kuvaohjelman ikäraja 16[1]
Sisältömerkintä Kuvaohjelmassa on seksuaalisia viittauksia. Kuvaohjelmassa on huumeiden tai päihteiden käyttöä. Kuvaohjelmassa on väkivaltaa. Kuvaohjelmassa on sisältöä, joka aiheuttaa ahdistusta.[1]
Tunnuskappale ”The Luck You Got” (The High Strung)
Tuotanto
Tuottaja(t) Michael Hissrich
Vastaava(t) tuottaja(t) John Wells
Paul Abbott
Andrew Stearn
Käsikirjoittaja(t) Paul Abbott
John Wells
Nancy M. Pimental
Alex Borstein
Etan Frankel
Mike O’Malley
Cindy Caponera
Säveltäjä(t) iZLER
Tuotantoyhtiö(t) Bonanza Productions
John Wells Productions
Warner Bros. Television
Showtime Networks
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Hävyttömät (Shameless) on yhdysvaltalainen draamakomediasarja. Sarja on uusi versio palkitusta brittisarjasta Hävytöntä. Sarjan pääosassa on William H. Macy. Siinä käsitellään köyhyyttä, alkoholismia, surkeita ihmiskohtaloita ja erilaisia tabuja. Sarja alkoi Showtime-kanavalla 9. tammikuuta 2011. Suomessa Sub aloitti sarjan esittämisen 17. huhtikuuta 2013. Myöhemmin sarja siirtyi esittettäväksi MTV3-kanavalle.

Tammikuussa 2015 Showtime tilasi sarjasta kuudennen tuotantokauden.[2] Tammikuussa 2020 varmistettiin sarjan yhdennentoista tuotantokauden olevan sen viimeinen.

Sarjan lähtötilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Frank Gallagher on kuuden lapsen isä, jota ei juuri näy kotona kaitsemassa jälkikasvuaan. Todennäköisemmin hänet löytää ympäripäissään baaritiskiltä tai sammuneena katuojasta. Perheen esikoinen, parikymppinen Fiona, joutuu huolehtimaan, että arki rullaa edes jotenkuten, sillä perheen äitikin on kadonnut kuvioista jo kauan sitten. Fiona yrittää arjen pyörittämisen lisäksi pitää yllä omaa sosiaalista elämäänsä. Teini-ikäiset veljekset Lip ja Ian kantavat myös vastuuta perheestä, mutta kummallakin on omat ongelmansa ja huolensa. Perheeseen kuuluvat myös 11-vuotias Debbie, kymmenvuotias Carl ja vauvaikäinen Liam. Gallagherit asuvat levottomalla alueella eteläisessä Chicagossa.

Yhteenveto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Jaksot Ensiesitys Yhdysvalloissa Ensiesitys Suomessa
Avausjakso Päätösjakso Avausjakso Päätösjakso
1 12 9. tammikuuta 2011 27. maaliskuuta 2011 17. huhtikuuta 2013 10. heinäkuuta 2013
2 12 8. tammikuuta 2012 1. huhtikuuta 2012 17. heinäkuuta 2013 2. lokakuuta 2013
3 12 13. tammikuuta 2013 7. huhtikuuta 2013 12. maaliskuuta 2014 4. kesäkuuta 2014
4 12 12. tammikuuta 2014 6. huhtikuuta 2014 29. kesäkuuta 2015 14. syyskuuta 2015
5 12 11. tammikuuta 2015 5. huhtikuuta 2015 16. huhtikuuta 2016 9. heinäkuuta 2016
6 12 10. tammikuuta 2016 3. huhtikuuta 2016 24. syyskuuta 2016 11. joulukuuta 2016
7 12 2. lokakuuta 2016 18. joulukuuta 2016 15. elokuuta 2017 7. syyskuuta 2017
8 12 5. marraskuuta 2017 28. tammikuuta 2018 N/A N/A
9 14 9. syyskuuta 2018 10. maaliskuuta 2019 N/A N/A
10 12 10. marraskuuta 2019 26. tammikuuta 2020 14. kesäkuuta 2020 30. elokuuta 2020
11 12 6. joulukuuta 2020 11. huhtikuuta 2021 7. maaliskuuta 2021 23. toukokuuta 2021


Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Fiona Gallagher[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan päähenkilö on parikymppinen Fiona (Emmy Rossum), joka huolehtii yksin viidestä nuoremmasta sisaruksestaan ja tekee useita erilaisia töitä laittaen perheensä edun aina oman elämänsä edelle. Ensimmäisellä tuotantokaudella hän kuitenkin tapaa yökerhossa autovarkaan nimeltä Steve, jonka kanssa ryhtyy seurustelemaan. Suhde muuttaa Fionan elämää ja saa hänet tarkastelemaan uudelleen prioriteettejään.

Phillip ”Lip” Gallagher[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lip (Jeremy Allen White) on sisaruksista toiseksi vanhin ja osaltaan vastuussa perheen toimeentulosta. Hän on häikäilemättömän naistenmiehen maineessa, ja ensimmäisellä kaudella hänellä on suhde Karen Jacksonin kanssa. Lip on myös poikkeuksellisen älykäs mutta hyödyntää nerokkuuttaan lähinnä tehdäkseen laittomasti rahaa, ja hyvästä koulumenestyksestään huolimatta hän tupakoi, juo, polttaa kannabista ja harrastaa suojaamatonta seksiä. Luonteeltaan Lip on ylimielinen ja viisasteleva mutta myös todella lojaali perhettään kohtaan.

Ian Gallagher[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Reserviupseerikoulua käyvän Ianin (Cameron Monaghan) päämääränä on päästä kouluttautumaan armeijan laitokseen West Pointiin, ja hän onkin perheen lapsista kurinalaisin ja tavoitteellisin. Hän on läheinen veljensä Lipin kanssa, joka yleensä ottaa yhteiset rötökset omalle kontolleen suojellakseen Ianin sotilasuraa. Ian osallistuu perheen talouteen työskentelemällä pikkukaupassa, ja hänellä on salasuhde kaupan omistajaan, perheelliseen muslimiin Kashiin. Ensimmäisellä kaudella Lip kiivastuu saatuaan tietää paitsi Ianin homoudesta myös tämän suhteesta aikuiseen mieheen, mutta hän leppyy nopeasti. Samalla kaudella Ian aloittaa suhteen myös Mickey Milkovichin kanssa. Myöhemmin viidennellä tuotantokaudella Ian saa diagnoosin kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä.

Deborah ”Debbie” Gallagher[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Debbie (Emma Kenney) on perheen toinen tytär. Hän on fiksu, joskin haaveileva, ja läheinen isosiskonsa Fionan kanssa. Teini-iän kynnyksellä oleva Debbie esittää toisinaan kovempaa kuin onkaan, mutta todellisuudessa hän on erittäin hyväsydäminen – kypsyytensä vuoksi hänellä onkin toisinaan vaikeuksia sopeutua ikäryhmäänsä. Debbie haluaa vilpittömästi nähdä hyvää myös isässään Frankissa, mutta joutuu pettymään kerta toisensa jälkeen.

Carl Gallagher[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carl (Ethan Cutkosky) on perheen toiseksi nuorin ja kaikista hankalin lapsi. Hän on koulukiusaaja ja potentiaalinen nuorisorikollinen, joka on luonteeltaan jopa hieman sadistinen. Kaikista perheen lapsista juuri Carl kuitenkin välittää eniten isästään Frankista, ja myös Frank pitää Carlista ainakin jonkin verran enemmän kuin muista lapsistaan. Toisaalta Carl joutuu myös helposti ongelmiin isänsä kyseenalaisten suunnitelmien vuoksi.

Liam Gallagher[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taaperoikäinen Liam on perheen kuopus. Toisin kuin perheen muut lapset hän on tummaihoinen, mutta ensimmäisellä kaudella paljastuu, että Frank on kaikesta huolimatta hänen oikea isänsä.

Frank Gallagher[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Frank (William H. Macy) on perheen isä, jota ei näy juuri koskaan kotona. Hän on paatunut alkoholisti, joka osaa kääntää kaiken yhteiskunnan syyksi ja omaksi edukseen. Frank on ristiriitainen hahmo: hän ei ole läpeensä paha, mutta toisaalta hän on äärimmäisen itsekäs ja täysin piittaamaton muista ihmisistä. Joskus hän tuntuu välittävän lapsistaan ja viettävän näiden kanssa aikaa, mutta usein hänellä on tällaisissa tilanteissa taka-ajatuksia.

Monica Gallagher[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perheen äiti ja Frankin ex-vaimo Monica (Chloe Webb) kärsii kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä, ja hän on lähtenyt kotoaan pysyvästi satunnaisia vierailuja lukuun ottamatta. Hän on itsekäs kuten Frank ja kieltäytyy usein ottamasta lääkkeitään, ja hänen tulonsa aiheuttaa aina hämminkiä ja epävarmuutta perheen sisällä. Ensimmäisellä kaudella Monica ilmestyy kuvioihin naisystävänsä Robertan kanssa aikeenaan viedä Liam mukanaan ja aloittaa uusi perhe-elämä. Huoltajuuskamppailun yhteydessä myös selviää, että Ianin biologinen isä ei ole Frank vaan tämän veli Clayton.

James ”Jimmy” Lishman[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Komea ja varakas Jimmy (Justin Chatwin) on Fionan poikaystävä, joka esiintyy nimellä Steve Wilton. Hän on rakastunut Fionaan, mutta hän myös valehtelee tälle jatkuvasti ja vääristelee taustaansa. Lopulta hän jää kiinni valheistaan Debbielle, ja lopulta myös Fiona saa tietää totuuden poikaystävästään.

Kevin Ball ja Veronica Fisher[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kev (Steve Howey) ja Veronica (Shanola Hampton) ovat Gallagherien naapurissa asuva umpirakastunut pariskunta. Reilu mutta hieman yksinkertainen Kev työskentelee baarimikkona Frankin kantapaikassa Alibissa ja tekee toisinaan myös erilaisia rikoksia: hän esimerkiksi pyörittää kannabisbisnestä Lipin kanssa. Veronica puolestaan on Fionan paras ystävä, joka mielellään auttaa köyhää Gallagherien perhettä. Hän on todella älykäs ja flirttaileva ja osaa käyttää kauneuttaan edukseen. Veronica tietää paljon erilaisista sairauksista, ja hänellä onkin kotonaan laaja varastettu lääkevarasto. Hän työskentelee vanhainkodissa ja tekee myös kotipornoa Kevin kanssa.

Jacksonit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karen Jackson (Laura Slade Wiggins) on kunnollisen perheen kapinoiva ja seksuaalisesti erittäin aktiivinen tyttö. Hän muun muassa pyytää Lipiltä apua läksyissä sen vuoksi, että tiede kiihottaa häntä. Nuoret aloittavatkin seksisuhteen, jonka aikana Lip rakastuu yksipuolisesti Kareniin.

Karenin äiti Sheila (Joan Cusack) on hysteerinen, yksinkertainen ja todella hyväsydäminen nainen, joka elää miehensä varjossa eikä uskalla poistua talostaan. Hänellä on salainen intohimo sadistisiin seksileikkeihin. Perheen isä Eddie (Joel Murray) puolestaan on uskonnollinen mies, joka ei kestä totuutta tyttärensä seksuaalisesta luonteesta. Hän viekin Karenin puhdistautumaan siveellisyyskokoukseen, jossa heille tulee riitaa ja Eddie päätyy haukkumaan tyttärensä julkisesti. Karen kostaa aloittamalla videoblogin, jossa hän esimerkiksi raiskaa huumatun Frankin. Tämä saa Eddien tekemään itsemurhan ja Lipin raivostumaan sekä isälleen että Karenille.

Milkovichit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Milkovichit ovat monilapsinen ja äiditön ongelmaperhe, jonka kotitalo on täynnä erilaisia aseita. Mickey Milkovich (Noel Fisher) on väkivaltainen lähiörikollinen, joka terrorisoi Iania sisarensa Mandyn käskystä ja ryöstelee häpeämättä Kashin kaupassa jopa varastaen tältä tämän aseen. Ian menee hakemaan asetta takaisin, ja tappelun jälkeen Mickey ja Ian päätyvät harrastamaan seksiä. He aloittavat seksisuhteen, jonka myötä Ian ihastuu Mickeyyn.

Mandy Milkovich (1. tuotantokaudella Jane Levy, myöhemmin Emma Greenwell) on niin sanottu paha tyttö, joka on kuitenkin myös melko herkkä ja epävarma itsestään. Väkivaltaisena ja arvaamattomana Milkovichina hän ei osaa käsitellä tunteitaan ja ajautuukin usein tilanteisiin, jotka eivät aivan vastaa hänen luonnettaan. Ensimmäisellä kaudella hän esimerkiksi ihastuu Ianiin, joka homona kuitenkin torjuu hänet, ja reaktiona tähän loukattu Mandy usuttaa väkivaltaiset veljensä tämän perään. Lopettaakseen jahdin kaapissa oleva Ian kertoo Mandylle olevansa homo, ja heistä tulee todella hyviä ystäviä. Ensimmäisen kauden jälkeen Mandyn rooli sarjassa muuttuu merkittävämmäksi.

Samantha ”Sammi” Slott[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sammi (Emily Bergl) on 4. tuotantokaudella mukaantuleva Gallagherin perheen seitsemäs lapsi ja Frankin vanhin tytär, johon Frank tutustuu muun perheen hylättyä hänet hänen tarvitessaan maksansiirtoa. Alkuhämmennyksen jälkeen Sammi haluaa kovasti olla mieliksi isälleen ja ryhtyy sekaantumaan Gallagherin perheen elämään, mutta hänen uudet sisarpuolensa eivät juurikaan pidä hänestä. Sammilla on poika nimeltä Chuckie.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 William H. Macy  Frank Gallagher  
 Emmy Rossum  Fiona Gallagher  
 Justin Chatwin  Jimmy Lishman / Steve Wilton  
 Jeremy Allen White  Phillip ”Lip” Gallagher  
 Cameron Monaghan  Ian Gallagher  
 Emma Kenney  Deborah ”Debbie” Gallagher  
 Ethan Cutkosky  Carl Gallagher  
 Shanola Hampton  Veronica Fisher  
 Steve Howey  Kevin Ball  
 Joan Cusack  Sheila Jackson  
 Noel Fisher  Mickey Milkovich  
 Emma Greenwell  Mandy Milkovich  
 Laura Slade Wiggins  Karen Jackson  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kuvaohjelmien ikärajahaku Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. Viitattu 28.2.2022.
  2. Andreeva, Nellie: ‘Happyish’ Picked Up To Series, ‘Shameless’ Renewed For Season 6 Deadline.com. 12.1.2015. Viitattu 7.7.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]