Hypnoterapia

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Hypnoterapia on terapiaa, jossa potilas on hypnoosissa.

Sana "hypnoosi" on lyhenne James Braidin (1843) termistä "neuro-hypnotismi", joka on suomeksi sanottuna "hermosysteemin uni." Kuitenkin, Braid itse hylkäsi termin "hypnoosi", sillä se on harhaanjohtava samankaltaisuus "hypnoosin" ja normaalin unen välillä. Hän yritti myöhemmin korvata uuden terminologian viittaamalla sen sijaan "ideismiin” tai "monoideismiin", laitteeseen psykologisessa mekanismissa, joka tunnetaan myös "ideamotorisena vastauksena". Tämä teoria tuli vaikutusvaltaiseksi, vanha terminologia "hypnotismista" säilyy suosittuna tänäkin päivänä.

Henkilö, joka on hypnotisoitu osoittaa tiettyjä epätavallisia luoteenpiirteitä ja tapoja verrattuna hypnotisoimattomaan potilaaseen.

Hypnoterapiaa käytetään usein potilaan käyttäytymisen, emotionaalisuuden ja asenteiden muokkaamiseen, kuten myös ylipaino, lääkkeiden väärinkäyttö, ego, ahdistuneisuus, stressi, muistinmenetys, fobiat. Sitä voidaan käyttää apuna myös erilaisten liikunnallisten syndroomien hoidossa.

  1. Ahdistuneisuus.
  2. Unettomuus.
  3. Kivun hallinta.
  4. Psykosomaattinen oire, kuten stressiin liittyvä sairaus.

Hypnoterapiaa voidaan käyttää muillakin tavoilla, mutta tutkittaessa tehokkuutta, nämä ovat olleet ongelmia, joihin terapia keskittyy parhaiten.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terapian käyttö lääkkeenä on ollut käytössä jo muinaisista ajoista lähtien, jo ennen muinaisia egyptiläisiä ja muinaisia intiaaneja. Uskonnollisiin rituaaleihin kuului tanssi, musiikki ja ihmiset maskeissa omaksuivat uuden identiteetin.

2000-luvulla parantajat, kuten Abbe Faria, ja Franz Anton Mesmer, skottilainen neurokirurgi James Braid, James Esdaile, John Elliotson,Boris Sidis Ambroise-Auguste Liébault, Emile Coué, Jean-Martin Charcot sekä Andrew Salter, alkoivat tutkia periaatteita, jotka me nyt tunnemme hypnoosina.

Sigmund Freud matkusti Ranskaan opiskelemaan hypnoosia kahden sen ajan hyvän opettajan opastuksella, Charcot ja Bernheim's Nancy School. Freud kirjoitti useita artikkeleita hypynoterapiasta ja käänsi kaksi Berheimin kirjaa ranskasta saksaksi. Hän testasi hypnoterapiaa muutamilla potilailla 1890-luvulla.

Tekniikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Regressio - palaamalla aikaisempaan egoon potilas voi saada takaisin ominaisuudet, jotka hänelle kerran oli, mutta on kadottanut. Muistellen aikaisempaa, terveellisempää egoa, potilas voi saada voimaa ja itseluottamusta.
  • Mielentila - ihmiset ottavat enemmän vastaan, kun he ovat levänneitä, nukkuvat tai ovat transsissa.
  • Hypnoanalyysi - asiakas muistelee tapahtumia menneisyydestään, kohtaa ne ja vapauttaa siihen liittyviä tunteita, samantapainen psykoanalyysin kanssa.
  • Visualisointi - käsketään kuvittelemaan tai visualisoimaan haluttu ratkaisu, joka usein tapahtuu myös todellisuudessa.

Hypnoterapia popkulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Dream Theater julkaisi albumin vuonna 1999, joka kertoi henkilöstä nimeltä Nicholas, joka uskoi edelliseen elämään. Hän alkaa käydä hypynoterapiassa yrittäen selvittää tämän arvoituksen. Albumilla on hypnoterapistin ääni monessa kappaleessa, tohtorin ollessa tukevassa roolissa Nicholaksen matkassa menneisyyteen.
  • Salaisissa kansioissa jaksossa "The Field Where I Died", esiintyy kaksi pitkää hypnoterapia sessiota, joissa Mulder ja toinen henkilö ovat edellisessä elämässään natsi-Saksan kansalaisia ja myöhemmin sotilaita Amerikan sisällissodassa. Hypnoterapiaa on käytetty useissa muissa jaksoissa, kun Mulder yrittää muistella sisarensa sieppausta, ja kun Scully yrittää muistella omaa sieppaustaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]