Hymyilevä mies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Henning Mankellin romaania. Hymyilevä mies on myös Juho Kuosmasen ohjaama elokuva.
Hymyilevä mies
Mannen som log
Alkuperäisteos
Kirjailija Henning Mankell
Kieli ruotsi
Genre rikosromaani, jännitys
Julkaistu 1994
Ulkoasu sidottu
Suomennos
Kustantaja Otava
Julkaistu 1995
Ulkoasu sidottu
Sarja: Wallander
Edeltävä Valkoinen naarasleijona
Seuraava Väärillä jäljillä
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Hymyilevä mies on ruotsalaisen Henning Mankellin kirjoittama rikosromaani, joka on neljäs Wallander-sarjan kirja. Tässä kirjassa mukaan tulee uusi henkilö, rikospoliisi Ann-Britt Höglund, joka on hiljattain valmistunut poliisikoulusta ja on ensimmäinen naispuolinen rikospoliisi Wallanderin työpaikalla.

Kirja on tehty kahdesti televisiolle: ruotsinkielisessä minisarjaversiossa Hymyilevä mies (2003) Wallanderia näyttelee Rolf Lassgård ja BBC:n Wallander-televisiosarjan jaksossa (2010) Kenneth Branagh.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asianajaja Gustaf Torstensson löydetään kuolleena maantieltä. Wallander on kirjassa Valkoinen naarasleijona sattuneen järkyttävän tapauksen vuoksi sairauslomalla. Hän on päättänyt, ettei palaa enää poliisiksi. Torstenssonin poika Sten yrittää houkutella Wallanderia takaisin työhön tutkimaan isänsä kuolemaa, jossa on hänen mielestään jotain hämärää.

Wallander ei kuitenkaan innostu, mutta kun Sten murhataan, hän peruu irtisanoutumisensa ja ryhtyy tutkimaan juttua, joka johtaa talousrikollisen imperiumin äärelle. Imperiumi on ollut Gustaf Torstenssonin asianajotoimiston asiakas ennen tämän kuolemaa. Imperiumia johtaa "hymyilevä mies", mies joka toteuttaa tavoitteensa keinoja kaihtamatta. Liikemiehen toimiin kuuluu muun muassa laiton elinkauppa kehitysmaista.