Honshunvaahtera

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Honshunvaahtera
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Sapindales
Heimo: Saippuamarjakasvit Sapindaceae
Suku: Vaahterat Acer
Laji: micranthum
Kaksiosainen nimi

Acer micranthum
Siebold & Zucc.

Katso myös

  Honshunvaahtera Wikispeciesissä
  Honshunvaahtera Commonsissa

Honshunvaahtera (Acer micranthum) on saippuamarjakasvien (Sapindaceae) heimoon, vaahteroiden (Acer) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on kausivihanta pensas tai puu, joka kasvaa tavallisesti enintään 10 metriä korkeaksi, joskus jopa 18 metriä korkeaksi. Rungon kaarna on aluksi vihreä, mutta se muuttuu nopeasti harmaanruskeaksi.

Lehdet ovat ruodillisia, kolmiomaisen soikeita, herttatyvisiä ja suippokärkisiä. Lehtien liuskat ovat soikeita ja toissahalaitaisia. Lehtien yläpinnat ovat tummanvihreitä ja alapinnat vaaleampia. Lehtien alapinnoilla on ruosteenvärisiä karvoja lehtien pääsuonien kohdilla. Lehtien syysväritys vaihtelee keltaisesta punaiseen. Lehtiruodit ovat 3–8 cm pitkiä, punertavia ja kaljuja.

Kukinnot kehittyvät oksien päihin tai lehtihankoihin ja ovat 4–10 cm pitkiä sekä rakenteeltaan tertunkaltaisia. Kussakin kukinnossa on noin 20–40 kukkaa. Kukat ovat kellanvihreitä ja viisilukuisia sekä tavallisesti hedekukkia, joissa on kahdeksan hedettä. Honshunvaahtera kukkii Japanissa touko–heinäkuussa ja tuottaa hedelmiä lokakuussa.

Honshunvaahtera kasvaa viileissä temperaattisissa metsissä. Usein sitä tavataan vuoristoista. Honshunvaahtera kasvaa Japanissa Honshūn, Kyūshūn ja Shikokun saarilla.

Honshunvaahteraa voidaan kasvattaa koristepuuna.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Harvey-Brown, Y.: Acer micranthum IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 11.7.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]