Hinterkaifeck

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hinterkaifeck oli Saksassa sijaitseva maatila, jolla tapahtui perjantaina 31. maaliskuuta 1922 yksi Saksan tunnetuimpia ja yhä selvittämättä oleva usean ihmisen surma. Teossa sai surmansa kuusi ihmistä. Tekoaseena oli kuokka.

Hinterkaifeck
Hinterkaifeckin muistomerkki (48.593150 N, 11.319371 E).

Uhrit olivat (suluissa ikä): talon isäntä Andreas Gruber (63), hänen vaimonsa Cäzilia (72), heidän leskityttärensä Viktoria Gabriel (35), Viktorian lapsi Cäzilia (7), Josef (2) sekä talon uusi piika Maria Baumgartner (44).

Maatilan nimi ei ollut virallisesti Hinterkaifeck. Nimi Kaifeck viittaa lähellä olevaan kylään, ja Hinter (suom. takana) on yksi saksan kielen prepositioista. Tila purettiin seuraavana vuonna, 1923.

Rikos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muutama päivä ennen surmia talon isäntä Gruber kertoi naapureilleen havainneensa lumessa jalanjälkiä, jotka tulivat viereisestä metsästä maatilalle. Hän ei havainnut jalanjälkiä takaisin päin, eikä kukaan tiennyt kenenkään ulkopuolisen käyneen syrjäisellä maatilalla. Hänen kerrottiin myös kuulleen ullakolta askelten ääniä. Tilalta löytyi myös tuntemattomia sanomalehtiä. Lisäksi talon avain oli kadoksissa ennen murhia.

Puoli vuotta aiemmin tilan piika jätti tilan väitettyään, että tilalla kummittelee. Uusi piika, Maria Baumgartner (44), saapuikin tilalle 31. maaliskuuta 1922, vain tunteja ennen surmaa (joskin tarkka tapahtuma-aika on tuntematon).

Teon tekotavasta on muutamia teorioita, joista yksi uskottavimmista on se, että uhrit houkuteltiin yksi kerrallaan latoon, jossa heidät surmattiin. Tämän jälkeen surmaaja olisi tappanut talossa sisällä nukkuneet Josefin sekä Maria Baumgartnerin.

Rikos huomattiin viiden päivän kuluttua, 4. huhtikuuta, kun naapurit menivät tilalle ihmeteltyään, että yhtäkään talon asukasta ei ollut nähty muutamaan päivään. Naapurit kuitenkin kertoivat nähneensä talon savupiipusta nousseen savua viikonlopun aikana. Tilan karja oli myös ruokittu.

Tutkimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teon motiiviksi arveltiin ryöstöä, mutta talon rahakätkön löydyttyä arveltiin ettei ryöstö voinut olla motiivina. Talossa pidemmän aikaa ollut henkilö olisi taatusti halutessaan sen löytänyt.

Ruumiinavauksissa todettiin Cäzilian olleen elossa muutamia tunteja teon jälkeen.

Rikosta yritettiin selvittää vuonna 2007 nykyaikaisilla menetelmillä, mutta tutkimukset päättyivät siihen lopputulokseen, ettei niin kauan aikaa sitten tapahtunutta rikosta voitu enää selvittää.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Leuschner, Peter: Der Mordfall Hinterkaifeck: Spuren eines mysteriösen Verbrechens. Apus-Verlag, 2007. (saksaksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.