Helsinki Forum

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Helsinki Forum oli Niilo Kaupin ja Jari Ehrnroothin vuonna 1997 perustama kulttuuriyhdistys, joka pyrki tuomaan Suomeen eurooppalaista älyllistä kulttuuria.[1]

Helsinki Forum järjesti useita merkittäviä keskustelutilaisuuksia. Yhdistyksen avustajana toimi Hilkka Hytönen. Vuonna 2000 Helsinki Forum kutsui eturivin eurooppalaisia ajattelijoita ja kirjailijoita, mm. filosofi Simon Crichleyn ja kirjailija Slavenka Draculićin, Helsinkiin Tieteiden talolla järjestettävään tilaisuuteen Whose Europe? Tilaisuutta tukivat rahallisesti Opetusministeriö, Ulkoministeriö, sekä kuninkaalliset Hollannin ja Tanskan suurlähetystöt. Sen pohjalta Ehrnrooth ja Kauppi toimittivat teoksen Europe in Flames (Helsinki University Press, 2001) [2].

Vuonna 2001 Ylioppilastalolla Helsinki Forum järjesti toisen, suomenkielisen tilaisuuden otsikolla Kenen maailma? Taistelu moraalista ja totuudesta. Seuraavana vuonna Kauppi ja Hytönen järjestivät Sanomatalon tiloissa laajan keskustelutilaisuuden islamista, The Dialogue of the World: Islam in Focus, johon osallistuivat mm. islam-tutkija Jaakko Hämeen-Anttila, ja jota sponsoroivat Opetusministeriö, Suomen kulttuurirahasto, Helsingin yliopisto ja Antti Wihuri säätiö. Vahvistamaan toimintaansa kriittisen eurooppalaisen keskustelun puolustajana Helsinki Forum perusti Critical European Prize -palkinnon, joka myönnettiin vuonna 2001 tšekkiläiselle kirjailijalle ja Lettre Internationalen kustantajalle Antonin Liehmille (s. 1924) ja vuonna 2002 suomalaiselle filosofille Georg Henrik von Wrightille (1916–2003).

Vuonna 2001 Helsinki Forumille ja sen taustavoimille Ehrnroothille ja Kaupille myönnettiin Yle TV1:n Vuoden Valopilkku -palkinto [3] itsenäisestä ja omapäisestä ajattelusta ja oleellisten yhteiskunnallisten kysymysten taitavasta esittämisestä totutusta poikkeavalla tavalla.

Yhdistys lakkautettiin vuonna 2005.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]